Rozbierają ZM URSUS w Gorzowie Wlkp. 2014

Wszystko co związane z motoryzacją
Awatar użytkownika
caterpillar
Kontakt:

Rozbierają ZM URSUS w Gorzowie Wlkp. 2014

Post autor: caterpillar »

Rozbierają ZM URSUS w Gorzowie Wlkp. (2014)
To już koniec Ursusa w Gorzowie. Kilka lat temu rozebrali Zakład Ursusa w Gorzowie na "Zawarciu" i stoi tam teraz galeria handlowa. Nie wiem co tu będzie teraz stało. Przejeżdżałem tędy co dziennie od dzieciństwa i ten widok mnie zasmucił. Game Over.

Obrazek
Awatar użytkownika
DK94

RE: Rozbierają ZM URSUS w Gorzowie Wlkp. 2014

Post autor: DK94 »

Proszę wy edytować zdjęcie, tak by w poście znajdowała się miniaturka z odnośnikiem do pełnego rozmiaru, gdyż zamieszczenie zdjęcia w takiej formie jak teraz "rozwala" forum po całym ekranie.
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Tak jak rozebrali URSUSA tak całą Polskę rozbiorą. Dzięki za zdjęcie, naprawdę jest przykre, szczególnie dla patriotów. Jak kupowałem ostatnio przełącznik zapalania do c-330 to miałem do wyboru jakiś niewiadomego pochodzenia za 26pln, lub Polski za 66pln. Wybrałem Polski. Może dzięki temu jakiś kooperant się utrzyma a ja będę miał produkt wysokiej jakości. Ursusa już nie uratujemy bo nawet nazwę chińczyką sprzedali, ale restaurując stare graty korzystajmy chociaż z resztek naszego przemysłu.
Tajfun

Post autor: Tajfun »

Witam.
Tak jak pisali moi poprzednicy, oczywiście że jest przykro że rozebrali Ursusa.
Nawiązując do przełącznika do C 330 kupionego przez jacek0106 to wcale nie był bym pewny że jest to produkt Polski wysokiej jakości.
Kupuję bardzo dużo różnych akcesori elektrycznych do ciągników rolniczych i nie udaje mi się odczytać na opakowaniu nazwy producenta, adresu ani numeru telefonu tak jak było dawniej.
A jeżeli chodzi o jakość tych rzeczy to jest makabra.nawet nowe nie używane rzeczy takie jak stacyjki, przełączniki kierunków automaty stopu czy czujniki oleju kwalifikują się na złom nie mówiąc już o reflektorach przednich z PCV i kostce połączenia przewodów pod siedzeniem C360.
Pozdrawiam.
jacek0106

Ten przełącznik jeszcze był z Jawora z małej firmy elektrycznej która na razie jeszcze produkuje. Ale na przykład całą linię do chłodnic c-360 sprzedali do Indi. I my teraz kupujemy od nich nasze chłodnice, pewnie jeszcze z Polskiej miedzi. My Polacy już tego landu nie kontrolujemy, co pokazały ostatnie wydarzenia polityczne.
Awatar użytkownika
Fragokov

Post autor: Fragokov »

Jacek możesz podać link do tych przełączników ? Czyli rozumiem, że oryginalne chłodnice z Chełmna skończyły się ?
jacek0106

INPRODUS Jawor. Polskie chłodnice skończyły się bardzo dawno temu, a ostatnio Czeskich też już nie ma. Ludzie z Danrolu mówią że ważyli wszystkie i te Indyjskie są najbardziej podobne do Polskich.
Awatar użytkownika
Fragokov

http://www.inprodus.pl/sklep/index.php? ... -12v-ursus
Jak myślisz ten przerywacz będzie dobry ?

Linki umieszczamy w znacznikach .
jacek0106

Produkty tej firmy są dobrej jakości. Ten przerywacz to jakiś najnowszego typu.
szybki

Post autor: szybki »

Ja remontując w wakacje c4011 brałem w takim małym wioskowym sklepie części mechanik pomagający mi kupił w mieście szczeki hamulcowe jakieś czeladnicze i nam nie pasowały wróciłem do sklepu oddałem i chce oryginalny nie ma i tak w 3 czy 4 sklepach wiec wróciłem na wieś do tego małego sklepu i były co prawda ostatnie i dość długo leżały na pulce bo aż półtora roku cena za cztery oryginały 160 a za czeladnicze 60 temu burza i zamykają ursusa w całej Polsce to co teraz powiem pewnie się wielu z nas nie spodoba ale uważam ze nie powinno się pozwalać na produkowanie zamienników nie fabrycznych ursusa mimo ze to uderzy by w tych ze czeladników ale wtedy może te burzone dziś ursusy tętniły by wciąż życiem . To my wszyscy się do tego mniej lub więcej przyczyniliśmy ponieważ wielu z na korzysta z zamienników.Nie wspominając już o tych prezesach dyrektorach zarządach ursusa oraz Polskim państwie.

Popraw pisownię.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Fragokov napisał/a:
http://www.inprodus.pl/sklep/index.php? ... -12v-ursus
jak myslisz ten przerwyacz bedzie dobry ?
To przerywacz do kierunkowskazów i awaryjnych w jednym...mają zastosowanie w licencyjnych MF-ach i Ursusach,C-360-3P po 1988 roku i serii ciężkiej.

Zamontować to do każdego można bez problemu,sam takie mam pozakładane...

Przepraszam,ale temat zszedł...z tematu.
Awatar użytkownika
Fragokov

To chyba skuszę się, miałem te niby Polskie przerywacze i jeden po drugim padł po pół roku, i mam dość kupowania tych po 10 zł i zmieniania 2 razy w roku,
Co do części
Ja zawsze staram się kupować te oryginalne części, a czasem jak trzeba to dzwonię i ściągam prosto z fabryki

Mnie zastanawia jeden fakt, gdzie ten Waryński produkuje części, bo po wpisaniu adresu w google street, wyskakuje jakieś puste pole i nic więcej , także jest to dziwne sprawa
liqwidator

Post autor: liqwidator »

ja pierdzielę bizon poszedł na żyletki teraz z kolei powoli czeka to ursusa i w końcu co? polski przemysł motoryzacyjny i rolniczy szlak trafi i będziemy jak debile kupować chińskie gówno które rozleci się po roku pracy na naszych polach
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

szybki napisał/a:
uważam ze nie powinno się pozwalać na produkowanie zamienników nie fabrycznych ursusa mimo ze to uderzy by w tych ze czeladników
Nie problem produkcji części zamiennych jest problemem upadku wszystkiego w Polsce, do tego stanu rzeczy doprowadzamy my jak i prezesi. My w taki sposób, że zachwycamy się zachodem i nie umiemy docenić własnej rodzimej produkcji. Dla przykładu cytat z pewnego zielonego forum z galerią. Rozmowa dotyczyła pługów "Ja myślę, że lepiej kupić coś używanego z zachodu niż nowego polskiego, po te polskie pługi to tylko takie radła są [...]".

Co do wymiany przez ciebie szczęk, to tez przejechałem się na tych zamiennikach. Szczęki były źle odlane i w wyrobionym szczękotrzymaku wyskakiwały na bok blokując koło. Przy kolejnym przymusowym rozbieraniu zakułem nowe okładziny na starych odlewach i ponapwałem szczekotrzymak bo do 4011 się już nie dokupi.
Jankes URSUS

Post autor: Jankes URSUS »

Resztki Ursusa z dawnych lat świetności:( Ale nasz Ursus nie poddał się do końca. W Lublinie produkują Ursusy i powoli się rozwijają i niech im jak najlepiej idzie. Co prawda w 80% nie są Polskie, ale taka już jest dzisiejsza motoryzacja. Wiele samochodów ma np. silniki innych producentów, wiec to nic dziwnego, że ciągniki też, tak jak silniki Prekinsa w obecnych ciągnikach Ursusa. Są to też dobre silniki, mało palą i są w miare wytrzymałe co pokazują to choćby starsze C-360 3P.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Też życzę im jak najlepiej w Lublinie, żeby zwiększali swoją produkcję z roku na rok, choć
przyznam szczerze, że dla mnie "ZM URSUS" w Warszawie pozostanie nr. 1. Nie wyobrażam sobie Polskiej wsi bez 30'ki, 60'ki i wszystkich innych modeli URSUS'a, które tam były składane.

Ostatnio coś słyszałem, że w Lublinie chcą stworzyć muzeum URSUS'a z prawdziwego zdażenia - oj to by zyskał w moich oczach na wartości URSUS z Lublina i to bardzo! Jak by tak z każdego modelu po jednej sztuce był wystawiony - marzenie *helpless* Największe koncerny na świecie, to te które pamiętają o swojej historii i które o nią dbają.
Facebook. old URSUS tractor
Jankes URSUS

Post autor: Jankes URSUS »

Damber masz racje. Ursus w Warszawie to prawdziwy Ursus. Szkoda, że tam nie kontynują produkcji, ale dobrze, ze wogóle coś się dzieje z naszą marką ciągników o tak pięknej tradycji i historii. Też słyszałem o muzeum. To by było coś pięknego. Niech im się uda. Jak otworzą to muzeum to od razu pojadę zobaczyć.*comfort*

W Warszawie z tych budynków już nie wiele chyba zostało. Ostatnią filią Ursusa, która jeszcze funkcjonuje jest chyba już tylko Chełmno;(
jacek0106

Niestety Panowie, trochę się mylicie bo nalepianie naklejek z napisem URSUS czy ROMET na Chińskim szmelcu, nic dobrego marce nie przyniesie. Kto będąc w pełni władz umysłowych to kupuje?
szybki

Post autor: szybki »

Powinno byc w polsce wiecej miejsc gdzie mozna by bylo ogladac nasza histotie ,wy koledzy jesli jestescie z lublina to takie muzeum macie najblirzej chyba w Ciechanowcu to jakies 200 kilometow prawda czy macie cos blizej?
Awatar użytkownika
Fragokov

Ja mam najbliżej Ciechanowiec, a później Lublin albo Warszawa
ODPOWIEDZ