reanimacja t25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
Awatar użytkownika
pop

RE: reanimacja t25

Post autor: pop »

Z uwagi na większą skłonność do zassania powietrza niż w innych pojazdach,proponuję nie najlepsze,ale przezroczyste wężyki-szybciej zauważysz gdzie powietrze buzuje i nerwów przy okazji mniej.
daany1

Post autor: daany1 »

ale to jakiś zbrojony wąź ma być czy taki PCV?jaki najlepiej? 10mm?
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Zwykły wężyk,chyba 8 mm wchodzi na rurkę.Końcówkę wężyka wsadź na chwilę do gorącej wody i jazda na rurkę.
daany1

dziś wsadziłem nowe gąbki, zalałem olejem filtr powietrza między max-mini i wyczyściłem trochę ten wkład/kasete bo chwilowo nie mam nowej. Zapaliłem chwilę ładnie pochodził i jakiś dym zaczął mi dawać w okolicach wtrysków,cylindrów co to może być?
klepka07

Post autor: klepka07 »

Najlepiej zrób zdjęcie i wrzuć zaznaczone skąd dokładnie leci. Na moje oko to z pod wtrysków może lecieć bo tam są takie miedziane podkładki, ewentualnie popękane głowice. No chyba że to z pod klawiatury.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Nieszczelność w rejonie głowicy.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
daany1

ciężko powiedzieć skąd bo nie ma jednego miejsca dym leci w rejonie cylindry a kołem pasowym. Wgl jak dam mu gazu to kopci mocno na czarno
Awatar użytkownika
Bolszewik

A nie czasem z odpowietrznika.
To rurka skierowana w dół miedzy silnikiem, a zbiornikiem paliwa.
Rurka może być nieszczelna i wtedy dymem wali gdzieś zamiast w dół.
Dym z odpowietrznika świadczy z reguły o zużyciu pierścieni.
T-25
daany1

okazało się, że to rozlana ropa się gotowała. Panowie powiedzcie mi czy na wasze ucho wszystko jest okej

https://vimeo.com/110008945

I jeszcze pytanko mam. Jak pozbyć się luzów na kierownicy i jak ją nasmarować bo walczę z nią jak na razie a nie kieruję ;p
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Maszyna miód majonez brał bym w ciemno :D nie dumi jakos tragicznie jak każdy traktor :P turbina ci miauczy :D:D:D
Hamulce juz ogarnąłeś?
daany1

z hamulcami mam same problemy;| najpierw poszedłem trochę drogą na skróty nawaliłem wd40 próbowałem drągiem rozruszać układ znów wd40 itd. ale nie bardzo pomogło. Dziś zabrałem się za podłogę, parę śrubek wykręciłem trochę ułamałem. Pół podłogi zdjęte drugie pół muszę poczekać aż puści rdza bo za dużo tych łepków w kieszeni:). A jak z tą kierownicą ?
pawel1976

Post autor: pawel1976 »

Po pierwsze musisz sprawdzić czy luz masz na kolumnie czy na końcówkach. Kolumna jest regulowana jak ściągasz podłogę to masz do nie łatwy dostęp z prawej strony jest śruba regulacji ślimaka z kolumna kierownicy jak regulować poczytaj w instrukcji lub znajdź na necie. Kolumna jest smarowana pod kołem kierownicy ( kalamitka) oraz olejem w korpusie.
daany1

dalej hamulce.. Dziś w końcu zdjąłem podłogę (było wszystko tak zapieczone) i zdjąłem pokrywy. Jakieś delikatne ruchy pedałów już są, tyle że widać tylko je na prawej(stojąc przodem do kierownicy)stronie. Lewa strona wgl nie drgnie. Mam takie pytanie czy ten wał od l/p hamulca jest jako całość czy da się to rozkręcić tak by lewy działał sobie a prawy sobie. Bo na lewej stronie jest tak zapieczony ten wał, że ani w dół ani w górę. I chciałbym to jakoś zdjąć ale nie wiem jak. Pomyślałem, że odczepie ten wał od prawej strony walne go i ta ośka się przesunie(może się jakoś ruszy). Jest to możliwe?

to co się ukazało moim oczom (tam gdzie zapieczone zaznaczyłem kółkiem) : Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

To są osobne wałki.
T-25
daany1

osobne ale chyba są ze sobą jakoś połączone?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Nie są połączone, stykają się czołami w lewej ściance prawego korpusu (pierwsze zdjęcie). Skombinuj sobie katalog części tam masz wszystko rozrysowane.

Hamulce są łączone lub nie zależnie od woli kierowcy rygielkiem stopniami pedałów.
T-25
pawel1976

Poluzuj albo najlepiej odkręć te duże nakrętki wtedy będziesz mógł poruszać samymi cięgłami ( sądząc po długości gwintu taśm tam już nie ma)
daany1

to dlaczego jak naciska na prawy pedał to czuć lekkie ruchy na tym wałku?(pedały są rozpięte). Tak tak odkręcałem, cięgła się same ruszają tylko wałek stoi w miejscu. Do połowy się delikatnie rusza druga połowa w stronę lewej pokrywy nie drgnie... Ma ktoś jakiś patent na to jak to ruszyć ?
pawel1976

Porozpinaj taśmy odkręć podstawy i na "wierzchu" to dopiero rozruszasz poza tym poznasz podstawy jak to ustrojstwo działa.
daany1

rozpiąć taśmy ?czyli odkręcić te nakrętki na cięgnach a potem odkręcić pokrywy i wyjąć? a nic mi nie opadnie na dół jak tak zrobie? wybaczcie ale jestem troche ciemny w tym;)
ODPOWIEDZ