Ciasna tuleja dystansowa

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
slawek3178

Ciasna tuleja dystansowa

Post autor: slawek3178 »

Witam kupiłem ostatnio do mojego c 325 tuleję dystansowe na półoś i nie wiem czy to normalne ale są ciasne mniejsze od średnicy półosi gdzieś koło 1 mm , macie jakiś patent jak je nabić , czy otrzebne będzie przetaczanie ?
Tajfun

RE: Ciasna tuleja dystansowa

Post autor: Tajfun »

Sławek3178 trochę za mało napisałeś na temat tych tulei.
Ja dużo kupuję części zamiennych i dużo trafia się bubli.
A jeżeli chodzi o tuleje to w sprzedaży występują takie które są już dopasowane i takie które trzeba samemu roztaczać, myślę że w Twoim przypadku to kupiłeś te drugie.
slawek3178

Nie wiedziałem że są dwa rodzaje , po prostu byłem w sklepie i gość mi powiedział że od 325 do 330 pasuje ta sama tuleja dystansowa , chodzi o tą tuleję co idzie między bębnem hamulcowy a zwolnicą.
Tajfun

Post autor: Tajfun »

Jeżeli chodzi o tę tulejkę to jest to tak jak piszesz dystans a zarazem jest to bieżnia dla uszczelniacza i te tulejki są dosyć ciasno pasowane ale nie tak jak napisałeś że brakuje 1 mm, jeżeli średnica tej tulejki jest o 1 mm mniejsza jak średnica półosi to jest to typowy bubel te tulejki są wykonane już pod wymiar i ich się nie roztacza.
Tak jak wcześniej napisałem do roztoczenia są sprzedawane tulejki do zwrotnic, sworzni osi przednich, korbowodów oraz inne.
slawek3178

Dla takich amatorów jak ja ---- wystarczy zagotować tuleje w wodzie i wchodzą elegancko :D
ODPOWIEDZ