nowy nabytek ursus c355

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
chrapek3011

RE: nowy nabytek ursus c355

Post autor: chrapek3011 »

Jeszcze różniły się kształtem obsady,wszystkie oczywiście były pod duży korek,korków znów kilka sztuk...Zatrzymajmy się jednak na kierownicach dwuramiennych.
tomasinho09

Post autor: tomasinho09 »

teraz w produkcji są także kierownice dwuramienne, jednak pod duży korek.
mikotajl

Post autor: mikotajl »

W dzisiejszym dniu udało mi się skończyć siedzenie :) działa całkiem poprawnie (przynajmniej według mnie) :) kupiłem nowe opony do przodu 18 tki oczywiście ze starych zapasów :) oraz przyszły mi elementy od chromowania :D zdjęcia wyszły jak wyszły na żywo dużo lepiej to wszystko wygląda....
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jankes URSUS

Post autor: Jankes URSUS »

Piękne Stomilki, a nie tam jakaś chińskie czy indyjskie podróby. Gdzieś ty je dorwał??:)

Gratuluje zakupu:)
mikotajl

Powiem tak wszystko idzie znaleźć i kupić za odpowiednią cenę:D Ale też ich nie przeplacłlem ;)
Jankes URSUS

No wiadomo, jak portfel odpowiedni to idzie dużo zdziałać;)
tomasinho09

Super byłoby gdybyś dorwał stomilki starego typu do tyłu.
Swoją drogą idealnie wręcz zachowany egzemplarz ursusa. Lakier wygląda jakby ciągnik wyjechał przed chwilą z fabryki. Nie mogę doczekać się finału
mikotajl

Lakier na silniku i innych podzespołach był poprawiany jakąś farbą która odchodzi razem z tą oryginalną...takimi platami. ...muszę to wszystko wyczyścić i położyć Nowy lakier. .....:) planuje teraz go skończyć według planu a gdy tylko ładne opony mi się trafia na tył to po prostu je przeloze;D
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Chyba trochę za miękkie te bolce ze śrub do krzesła? Szybko się wykałacze.
mikotajl

myśle że wytrzymają :)
dzisiaj troche podgoniłem prace przy ciągniku udało mi się go wyczyścić umyć i co najważniejsze pomalować :D na szczęście pogoda mi sprzyjała :D zdjęcia pokazują aktualny stan po malowaniu :D niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości robione przed chwilą :) kolor jest troche ciemniejszy jak na zdjęciach :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
chrapek3011

Proszę Ciebie,szybko idziesz.
tomasinho09

Mam nadzieję, że kolor identyczny jak ten oryginalny. Bo faktycznie ten kolor jaki wyszedł Ci na zdjęciu jest słaby.
Awatar użytkownika
chrapek3011

Zaznaczę,że kolory niebieski i ciemny niebieski pseudo granatowy były w odpowiednich rocznikach...ten ze zdjęć to tak powiedzmy na ten z roku 1973/74 byłby...na zdjęciach a na żywo...różnica jest.
Jankes URSUS

Widze, że nowe oponki na przód już też założone. Jak kolorek w rzeczywistości jest troszke ciemniejszy to gitara. Ja jak swój malowałem to wyjąłem pompę wtryskową, jest ładna aluminiowa, czysta. Prace u Ciebie idą tak szybko, ze szok, aż miło się patrzy:)
mikotajl

ciężko jest uzyskać kolor w 100 % oryginalny .....zwłaszcza jeśli chodzi o ten ... jasno niebieski ponieważ większość ciągników i elementów z jakimi sie spotkałem są wypłowiałe a dobieranie koloru to nie jest taka prosta sprawa kto to robił wie o czym mówię :)chciałem go pomalować tak by był jak najbliżej oryginału ....;) stwierdziłem że już nic nie będę kombinował tylko będę dążył do tego by ciągnik pod koniec remontu był jak najbardziej zbliżony do oryginału :) a czy mi sie to uda ...... będzie ciężko :D tak zmiana opon to u mnie chwila moment mieszkam niecały kilometr od gum serwisu więc sam rozumiesz :D może wstawisz zdjęcia swojego Ursusa chętnie go obejrzę chociaż na zdjęciach :D
Jankes URSUS

Nie wiem czy jest się czym chwalić na forum*hilarious* Jak narazie mój Ursusik to wół roboczy i troche mu brakuje do oryginał, kolory też nie oryginalne, korpusy siwe, choć felgi i obciażniki zbliżone do oryginału, blachy czerwone. Dziś miałem trochę roboty i wygląda jak by miał kompiel błotną*sarcasm* Dopiero zaczynam zbierać detale, które potrzebne mi będą do renowacji. Wiesz, lampy, kierownica itd... dopiero kiedy zbiore wszystkie gadżety potrzebne, by wyglądał jak oryginał zacznę coś konkretnego z nim robić. Zresztą zanim nie zakupie jakiegos innego woła roboczego to nie ma sensu marnować pieniedzy na renowacje, bo wszystko poszło by na marne. Poprostu żal by było wyjechać nim w pole, do lasu czy do sadu medzy drzewa i gałęzie. Narazie zrobiłem remont kapitalny skrzyni biegów i wyglądu zewnętrznego, żeby to wszystko sie kupy trzymało i jeździło jak powinno. Jeśli chcesz to wyślij mi na PW swój adres e-mail to zrobie jakieś zdjęcia i Ci wyśle:)
tomasinho09

Moim zdaniem ciągnik z 1973 miał najładniejsze malowanie, późniejszy odcień silnika był już mocno ciemny, chyba zbyt ciemny. Będziesz malował na czerwono różne elementy korpusu(np. wlew oleju)?
mikotajl

teraz mam chwilę czasu i tak przeglądam stare zdjęcia z Ursusa oraz zdjęcia ciągników tych które zachowały sie jeszcze w oryginale i doszedłem do wniosku że może troche go za jasno pomalowałem .....
tak wszystko będzie pomalowane takie szczegóły są najważniejsze :D zastanawiam sie nad jedną sprawą jak były malowane pedały hamulca sprzęgła i blokady ..... czy na czarno czy mają zostać niebieskie ?? może ktoś ma zdjęcia właśnie takich szczegółów żebym wiedział co i jak pomalować :D
tomasinho09

Jakby się dobrze przyjrzeć temu zdjęciu: http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 01.jpg.php to widać że sprzęgło pomalowane po części na czarno.
Z tego zdjęcia: http://foto.karta.org.pl/fotokarta/ok_0 ... 13.jpg.php z kolei wynika, że pedały są malowane tak jak korpus.
mikotajl

właśnie też widziałem te zdjęcia :) i według mnie przynajmniej te elementy o których post wcześniej pisałem powinny być w kolorze silnika itp więc chyba zostaną na niebiesko :)
ODPOWIEDZ