ursus/zetor
ursus/zetor
jak już wam wiadomo posiadam zetora z silnikiem c-328,no i do wykoszenia na rok 2015 być może będę miał 3,5Ha łąki,mam zamiar zrobić jakąś prostą kosiarke do nięużytków,oczywiście aby ją zrobić tanim kosztem,ale przede wszystkim czy mój ciągnik się nadaje do koszenia,bo boję się żebym go nie zajechał.Poradzćie coś:?
RE: ursus/zetor
Zetora 25 rozumiem. Czemu miałby się nie nadawać? Widziałem Zetora 25, który chodził z rotacyjną 1.35m, a ponoć wcześniej pracował z 1.65m.
Jeśli masz typowe nieużytki i nie zależy Ci jakoś specjalnie na wydajności to proponuję coś takiego:
pierwsze lepsze ogłoszenie z brzegu...
http://olx.pl/oferta/kosiarka-osa-CID75 ... f955680196
Jeśli dobrze trafisz to sądzę, że nie ma sensu kombinować czegoś samemu...
Jeśli masz typowe nieużytki i nie zależy Ci jakoś specjalnie na wydajności to proponuję coś takiego:
pierwsze lepsze ogłoszenie z brzegu...
http://olx.pl/oferta/kosiarka-osa-CID75 ... f955680196
Jeśli dobrze trafisz to sądzę, że nie ma sensu kombinować czegoś samemu...
tylko że mi kolego chodziło o kosiarke bijakową lub łąncuchową
Można taką kosiarkę wykonać dosyć łatwo, trzeba się tylko zaopatrzyć w przekładnię kątową
Przekładnia może być nawet dosyć słaba, np z przyczepy zbierającej, a żeby uchronić ją od zużycia nóż osadzamy na oddzielnym wałku i z przekładnią łączymy paskiem.

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Esiok to mogłeś napisać, że o bijakową chodzi 
Taką to można bez problemu zrobić, choć proponowałbym spróbować poszukać. Może trafisz na jakąś tanią używkę.

Taką to można bez problemu zrobić, choć proponowałbym spróbować poszukać. Może trafisz na jakąś tanią używkę.
U nas się mówi na to ciapac
i paru gosci u mnie ma taki ciapac wykonany z mostu od duzego fiata lub poloneza
do połoski podpinają wom, mechanizm róznicowy zaspawują do wałka ataku goscie montują niebezpeczne przedmioty: łancuchy noże z resorów itp...
Strach sie bac i podchodzic, a co dopiero kosić. Nie pochwalam nie posiadam.

Strach sie bac i podchodzic, a co dopiero kosić. Nie pochwalam nie posiadam.
- Marian1231973
Znam ten temat. Też mam łąki środowiskowe z ptakiem "kszyk". W tym roku zleciłem jedną wykosić bijakową, dość profesjonalna usługa ale jednak lepszą robotę zobi ci osa, skośić jak najwcześniej i nie ruszać. Po robocie. Nie ma jak osa, jedną mam sprawną po dziadku, drugą kupiłem naczęści.Dla twojego ciągnika (mała moc) tym bardziej. Bijakowa potrzebuje jakieś 70 KM. Polecam kosiarkę listwową OSA.
Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus C-355, C-4011
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Również polecam listwówke, mam takową samoróbkę, dawca z wersji konnej, jak dobrze naostrzone zęby na kosie i na kłach to elegansio kosi, nawet jak kosilem zetorem to nie musiałem piłować do v-max obrotów tak do góra 1/3 obr., bo ciapkowi to już muszę depnąć trochę ma wolniejsze przełożenia, a nie mówiąc już o rotacyjnie.
a co powiecie na mf 255 do kosiarki bijakowej,da rade:?
- Marian1231973
Musisz wziąć pod uwagę też duże obciążenia dla przekładni w ciągniku. Ja to prównuje do orkana, C 360 jeszcze slaby.
Zetor 8045, 8011, 5945, 3511, Ursus C-355, C-4011
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz