Parnik, beczka na ropę 500l
Parnik, beczka na ropę 500l
Kupię parnik do ziemniaków 500l( były takie) z zasilaniem parowym , lub każdy inny byle duży*clap**clap*, .Poszukuję też beczki na ropę 500l z obręczami stalowymi, szczelnej, nie skorodowanej, celem przerobienia w desperacji na takowy lub inny kocioł dający się szczelnie zamknąć o zbliżonej lub większej pojemności.
RE: Parnik, beczka na ropę 500l
Bimber będziesz Kolego pędził? 

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
A gdzie tam.... , ja to świństwo na cukier będę przerabiał Marysiu....
A na poważnie, mam małą hodowlę świnek i jestem zmuszony parować ziemniaki, a wkurza mnie ciągłe ślęczenie przy małym parniku.

A na poważnie, mam małą hodowlę świnek i jestem zmuszony parować ziemniaki, a wkurza mnie ciągłe ślęczenie przy małym parniku.
A słyszałeś o parowaniu w szczelnej skrzyni parą doprowadzoną z kotła?
Nawet w wannie byś uparował, aby z wierzchu dobrze docisnąć deską...
Nawet w wannie byś uparował, aby z wierzchu dobrze docisnąć deską...
Robiłem tak w ubiegłym roku, miałem tysiąc litrowy zbiornik alu po schładzalniku z mleczarni lecz w lecie ktoś go ukradł. Prawdę mówiąc było to niewygodne, bo trzeba było wybierać ręcznie. Dlatego chcę coś przechylnego, i będzie łatwiej wstawić to do pomieszczenia, gdzie mam piec. Moze jeszcze gdzieś stoją takie po kolumnach stacjonarnych, w mojej okolicy wszystkie już dawno wyjechały na złom, a szkoda.
Stosujesz tą mega sympatyczną technologię zakiszania parowanych ziemniaków?
Czy po prostu parujesz na 2-3 dni naprzód?
Hm, co by Ci tu wymyślić... Wanna albo kilka wanien super sprawa, wywalasz do góry dnem po parowaniu i następne...

Hm, co by Ci tu wymyślić... Wanna albo kilka wanien super sprawa, wywalasz do góry dnem po parowaniu i następne...
Paruję na bieżąco, szczególnie teraz. Wanny to jest problem z za i rozładunkiem, natomiast parnik uchylny , taki jak w kolumnach stacjonarnych, można obsługę sensownie zmechanizować. Prawdę mówiąc nie chce mi się przerzucać ton ziemniaków widłami.
<br><br><br><br>

To prawda, najpierw kolumna parnikowa (beczka, wanna) potem zmechanizowany przeładunek do samobieżnego paszowozu (przesypanie do taczki) a potem zadawanie w koryta... Wanna jako taka to kiepski patent, ale jakby mieć porządne przechylne koryto ze szczelną pokrywą, np podwieszone na rolkach i dające się wypychać do za/wyładunku?
Jedź na złom i szukaj hydroforu o odpowiedniej pojemności ....
Bolszewik, na złomowiskach pustki, przecież to środek sezonu produkcji pługów do odśnieżania, wszystkie zbiorniki od hydroforów sa na nie teraz przerabiane.D*sarcasm**hilarious**hilarious*