Wyposażenie Zetora 25
RE: Wyposażenie Zetora 25
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Tak to jest oryginalna deska. Gratuluje pieknie zachowanych elementów deski. Białe zegary masz w całości , coś pieknego.
Amperomierze montowano w późniejszych wersjach K25 własnie na środku. Mało tego widzę ż,e masz układ penumatyczny w ciagniku , to prawdopodobnie ,że ten Twój egzemplarz posiadał tez czwarty zegar cisnienia pneumatyki. Instalowano go dokładnie na grzbiecie deski nad tym amperomierzem.
Amperomierze montowano w późniejszych wersjach K25 własnie na środku. Mało tego widzę ż,e masz układ penumatyczny w ciagniku , to prawdopodobnie ,że ten Twój egzemplarz posiadał tez czwarty zegar cisnienia pneumatyki. Instalowano go dokładnie na grzbiecie deski nad tym amperomierzem.
- Deleted_User
Mam taka sama deske
hehe

Wrócę do tematu wyposażenia Zetora 25, konkretnie do urządzenia hydrauliki zewnętrznej. Raz już temat poruszałęm ale bez odzewu, a uważam że jest to bardzo przydatne urządzenie, w dodatku oryginalne zetorowskie. :uhoh:
Zeby postu nie zaśmiecać podaję tylko adres strony gdzie umieściłem skany zdjęć oraz kilku stron instrukcji obsługi w tym temacie
http://zetor25.webgarden.cz/hydraulika-zetor
Może ktoświdział takiego zetorka, lub zna kogoś kto montował takie urządzenie.
Pozdrawiam
Zeby postu nie zaśmiecać podaję tylko adres strony gdzie umieściłem skany zdjęć oraz kilku stron instrukcji obsługi w tym temacie
Może ktoświdział takiego zetorka, lub zna kogoś kto montował takie urządzenie.
Pozdrawiam
- Jacek ze Skansena
Felek bardzo piękna dokumentacja. Czy ty potrafisz pisać po czesku? Bo jak mi sie wydaje to jest na czeskiej stronie.
Ciężko ale sie dogaduje (lata czytania literatury elektronicznej) A stronę założyłem na czeskim webgarden bo łatwiej się ja buduje niż polską. Ma dopiero nieco ponad 2 tygodnie i ciągle dokładam coś nowego. Mam takie archiwum bez szukania w jednym miejscu. :uhoh:
Drugi powód to taki, że czesi prędzej na nią zaglądną i może pomągą rozwiązać problemy.
Zachęcam do zaglądania.
Drugi powód to taki, że czesi prędzej na nią zaglądną i może pomągą rozwiązać problemy.
Zachęcam do zaglądania.
Super, że postanowiłeś wszystko sobie tam gromadzić
Dzięki za link do Retrotraktora 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Tak z tym rozsyłaczem , oleju to dość trudno bedzie o odzew, bo większość łacznie ze mna nie zna tego urzadzenia. Tym bardziej Felek dziekuje Ci za te fotki i opisy. Porównując te zdjecia , ciagle nurtuje mnie jak dokładnie jest podłączony przewód zaciągający olej? Do samej pompy czy do kanału tłoczącego z pompy do czopa drążonego? A może inaczej?
Można to też rozwiązać bardzo prosto. Jedynym minusem jest jednoczesna praca siłownika dodatkowego i oryginalnego

Inne rozwiązania w moim webragden http://zetor25.webgarden.cz/hydraulika-zetor
Zapraszam

Inne rozwiązania w moim webragden http://zetor25.webgarden.cz/hydraulika-zetor
Zapraszam
Rzeczywiscie bardzo ciekawie , prosto i genialnie to rozwiazałeś. Patrząc na fotke , o ile dobrze rozumiem , wpiąłeś się bezpośrednio przy pompie olejowej?
Powrót oleju następuje tym samym przewodem, czyli hydraulika chodzi z siłownikiem jednostronnego działania.
Czy mógłbys jeszcze pokazać jak zamocowałeś gniazdo hydrauliczne do podpinania przewodów np. z przyczepy.
Powrót oleju następuje tym samym przewodem, czyli hydraulika chodzi z siłownikiem jednostronnego działania.
Czy mógłbys jeszcze pokazać jak zamocowałeś gniazdo hydrauliczne do podpinania przewodów np. z przyczepy.
Na końcu tego przewodu jest szybkozłacze. Muszę wyjasnić, że to nie ja zrobiłem a jedynie pozbierałem troche rozwiązań jako wynik korespondencji z użytkownikami zetorów w Czechach i Słowacji.
Ciągle szukam rozwiązania oryginalnego opisanego w instrukcji.
Wyżej w poscie zamieściłem tylko jedną fotkę. Drugi koniec tego węża można zobaczyć:
Pozdrawiam
Ciągle szukam rozwiązania oryginalnego opisanego w instrukcji.
Wyżej w poscie zamieściłem tylko jedną fotkę. Drugi koniec tego węża można zobaczyć:
Pozdrawiam
dzieki , teraz juz widze to szybkozłacze. Natomiast na tej oryginalnej fotce są dwa przewody - chyba ten drugi jest powrotny.
Widzisz z tym drugim przewodem mam właśnie dylemat. Moje przemyślenia idą raczej w kierunku, iż jest to przewód ciśnieniowy podłączony z tego dodatkowego rozdzielacza do kanału prowadzącego do drążka drążonego. Czyli dający ciśnienie na normalny podnośnik. Z tego wynikałoby, że oryginalny kanał na jakimś odcinku musi być zaślepiony. Ten dodatkowy rozdzielacz robiłby tak w położeniu neutralnym oraz przy opuszczaniu. Przy dżwiganiu kierowałby olej na dodatkowy siłownik a zamykał kierunek do drążka drążonego.
No tez prawda, rzeczywiście ideą tego urządzenia było by przede wszystkim działanie niezalezne od pracy podnośnika głównego. Obieg oleju w pozycji neutralnej czy powórt przy opuszczaniu jest tu rzeczywiście bardzo logiczny. Natomisat do podnoszenia olej byłby kierowany na siłownik zewnetrzny. Ciekawe tylko w , którym miejscu drązka drążonego byłby wpiety ten przewód? 
Raczej byłby wpięty do kanału łączącego pompę z drążkiem drążonym
Acha w tym miejscu. Faktycznie i chyba tam najłatwiej go podpiąć , może nawet ten kanał ( rurka ) dla wersji z tym rozsyłaczem miała dodatkowe wyjście.
Postanowiłem odświeżyć trochę temat rozsyłacza oleju.
Mam w dodatku do katalogu części jego schemat - w układzie rozłożonym na części wraz z opisem części.
Postaram się wkleić na dniach skan.
Czy innym udało się coś zebrać na ten temat przez te 3 lata od napisania tu ostatniego postu?
Mam w dodatku do katalogu części jego schemat - w układzie rozłożonym na części wraz z opisem części.
Postaram się wkleić na dniach skan.
Czy innym udało się coś zebrać na ten temat przez te 3 lata od napisania tu ostatniego postu?

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Dobrodziej103
A widział ktoś oryginalny podgrzewacz oleju w Zetorze??
Na żywo - nie. W katalogu - tak:

Odnośnie tych prostych ramion podnośnika, o których więcej dyskusji jest na 1 stronie tego tematu, znalazłem coś w katalogu części
Na rysunku jest to część nr 128, opisana jako:
Ramię (prawe i lewe - do numeru fabrycznego skrzyni 6797)

Odnośnie tych prostych ramion podnośnika, o których więcej dyskusji jest na 1 stronie tego tematu, znalazłem coś w katalogu części

Na rysunku jest to część nr 128, opisana jako:
Ramię (prawe i lewe - do numeru fabrycznego skrzyni 6797)

Nie wiedziałem, że już ZETOR 25 miał podgrzewacz oleju 

Facebook. old URSUS tractor