Białoruś budowlana

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
Traktorek98

Białoruś budowlana

Post autor: Traktorek98 »

Witajcie. Kupiłem 1 lutego koparkę Białoruś budowlaną z 89r.
Obrazek
Silnik pracuje ładnie tylko ciężko pali, ale tak to nie dymi i widac ze ma moc.
Chcial cy ktos ma schemat instalacji odpowiedni do tego rocznika, bo ja mam zle znalazlem tylko nie wiem z ktorego roku i tam nie ma nawet stacyjki, a u mnie jest zalozona od c360 i 2 polozenia sa puste, poza tym polowa urzadzen typu lampa czy wycieracka poprostu nie dziala i chce to polaczyc wedlug schematu. Zdemontowalem deskę, a tam na oko 20% kabli jest po przecinanych.
Bardzo prosze o pomoc
warsztat777

RE: Białoruś budowlana

Post autor: warsztat777 »

Jeśli masz typowy rozrusznik to tak będzie palić. Są to rozruszniki wolnoobrotowe i lubią dużo prądu. Ja założyłem planetarny ale z pierwszej serii za 600 zł.pare lat temu i pali lżej. A co do instalacji to chyba bez elektryka sie nie obejdzie.*tup*
grzegorz 1969

Post autor: grzegorz 1969 »

Gdzie kupiłeś. bo tydzień temu widziałem podobną na lawecie w okolicach Sokołowa podlaskiego. schemat do tego modelu powinien być do ściągnięcia np. na chomiku, lub elektrodzie.
Awatar użytkownika
Traktorek98

Ja kupiłem ją w Rochni to jest kolo Mławy.
Rozrusznik mam szybkoobrotowy, ale wolno kręci, podejrzewam że przez akumulator bo jest strasznie malutki jak na taką maszyne.
Elektryka nie potrzebuje bo znam podstawy elektryki i dam sobie rade, a jak cos nie bede wiedzial to wójka zapytam bo jest elektrykiem.
Nikt nie może zrobić skanu czy nawet zdjęcia, byle bylo wyraźne.
brutal66

Post autor: brutal66 »

Witam. Latem robiłem instalację w takim sprzęcie. Rzeczywiście stacyjka miała zasilanie na pierwszej pozycji, oświetlenie było zrobione przez przełączniki, ale instalacja nie była oryginalna więc nie wnikałem. Wszystko było skorodowane i zaśniedziałe, całą instalacje zrobiłem nową i aby ułatwić zadanie używałem ursusowskich części oraz schematu instalacji. Jedynie skrzynka bezpieczników została oryginalna, wobec tego trzeba zastosować kostki i tak to chyba jest rozwiązane w oryginale.

Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
Traktorek98

Ja chce zrobic na wzor oryginalu, wedlug schenatu na ruskich przelacznikach

W jaki sposób działa wysuwana kierownica w bialoruśce i regulacja żaluzji chłodnicy.

Czy wie ktoś jak powinna wyglądać oryginalnie deska rozdzielcza, chodzi mi o rozmieszczenie przyciskow, przełaczników i kontrolek.

W jaki sposób włącza się walek Wom w białoruśce ciągniku
ODPOWIEDZ