zestaw naprawczy do Zetor Super 50

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
MarekR

zestaw naprawczy do Zetor Super 50

Post autor: MarekR »

Witam. Chciałbym ostrzec osoby, które mają zamiar remontować silnik tego ciągnika przed zakupem tanich zestawów naprawczych, dostępnych m.in. na alegro.
U mnie po dosłownie kilkudziesięciu godzinach po remoncie pojawiła się woda w oleju.
Okazało się, że jedna tuleja ma pęknięcia, a wszystkie mają wżery. Bardzo złej jakości są również oringi. Dzisiaj zakupiłem nowe, oryginalne zestawy naprawcze w siedzibie Zetora w Kaliszu. Cena na alegro nieco ponad 200zł a Zetorowskie 490 zł. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: zestaw naprawczy do Zetor Super 50

Post autor: Ursus »

Masz jakieś zdjęcia tych uszkodzeń? Ciekawa sprawa. Akurat kupiłem tydzień temu Supra, to wolałbym wiedzieć też gdzie konkretnie kupiłeś te zestawy tanie?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Fragokov

Post autor: Fragokov »

Jak kupujesz zestaw za 150 zł Made in china to nie ma co się dziwić, jak ja kupowałem zestawy z chełmna to płaciłem po 500 za zestaw
MarekR

Post autor: MarekR »

Tuleje jak i Superek jest jeszcze u mechanika. Jak odbiorę to będę mógł zrobić zdjęcia. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Zestawy były kupione w sklepie sprzedającym części do Supra na alegro, sklep z Ząbkowic Śląskich.
Producent zestawów to Korurs.
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

To Polskie zestawy. Oni w Ząbkowicach Czeskie też mają. Ale sami mówią że ludziska tańszych części szukają.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Fragokov napisał/a:
Jak kupujesz zestaw za 150 zł Made in china to nie ma co się dziwić, jak ja kupowałem zestawy z chełmna to płaciłem po 500 za zestaw
500 zł za zestaw na 4 gary płaciłeś pewnie? Do jakiego ciągnika?

Do Supra 150 zł to co najwyżej jeden słupek może kosztować.
jacek0106 napisał/a:
To Polskie zestawy. Oni w Ząbkowicach Czeskie też mają. Ale sami mówią że ludziska tańszych części szukają.
Polska jest tylko firma. Korurs produkuje w Indiach. Ale do Zetorów 25 kupowaliśmy ich zestawy i dają radę. Wada jest taka, że są trochę źle selekcjonowane naszym zdaniem i stąd problem, że jeden chodzi i ładnie się dociera, a drugi się prawie przycierał, bo taki "ciasny" był.

Pytanie czy w tych zestawach nie było podobnego problemu i czy przy pierwszym uruchomieniu nie dostał za bardzo po zaworach. Chociaż to też nie tłumaczy pęknięcia tulei.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Grigs

Post autor: Grigs »

By to naprawdę trochę jeszcze pojeździło, to tylko premotowskie:
http://www.premot.sk/index.html
Reklamowane jako zestawy z czech, choć firma słowacka.
jacek0106

Post autor: jacek0106 »

To znaczy że one takie Polskie jak Chłodnice do 360. Dobrze że Czeskie są naprawdę znakomitej jakości. Też nasze Ursusy najlepiej się na nich remontuje.
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Ja kupowałem bodajże 6 lat temu i jeden słupek (tulej, tłok, pierścienie i uszczelnienia) o ile dobrze pamiętam płaciłem w przeliczeniu na PLN po 250zł. Wszystko oryginał czeskie kupowane bezpośrednio w sklepie u naszych południowych sąsiadów a i nawet mechanicy stwierdzili że bardzo dobre wykonanie. Niestety też miałem pecha i jedna tulej po krótkim czasie od remontu pękła 2 cm od góry po całym obwodzie.
W czechach na sklepie akurat nie było a bardzo zależało mi na czasie, więc podzwoniłem i znalazłem pod warszawą w firmie która jest producentem różnych tuleji. Zapłaciłem jakoś 150zł z przesyłką za tulej z uszczelkami. Ta już nie wyglądała tak idealnie jak czeska ale już 5 lat służy w silniku i póki co jest ok.
Tak więc do materiału wejść do środka gołym okiem się nie da,nawet coś wyglądające idealnie i kosztujące dużo może zawieźć. Z reszty oryginałów które udało mi się dostać jestem zadowolony i wszystko służy jak powinno.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ