Przekaźnik Jumz

Ogłoszenia kupna
Awatar użytkownika
Traktorek98

Przekaźnik Jumz

Post autor: Traktorek98 »

Witajcie. Poszukuję oryginalnego przekaźnika blokady do Jumza.
Chodzi o taki jak z tego schematu pod nr 3
Nie musi być nowy, byle był sprawny.
Co więcej pisać *clap*
Obrazek
grzegorz 1969

RE: Przekaźnik Jumz

Post autor: grzegorz 1969 »

Taki sam lub podobny jest we władku.
Mariuszczs

Post autor: Mariuszczs »

A do czego ten przekaźnik służy ? Mój Jumz był całkiem bez elektryki i dopiero niedawno wyposażyłem go w akumulatory i zrobiłem ładowanie .
grzegorz 1969

Blokuje przekażnik rozrusznika podczas pracy silnika.
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

A na jakiej zasadzie realizowana jest ta blokada? Ciekawe by to było zastosować gdzie indziej... Tak dla bezpieczeństwa :)
-Jan-

Post autor: -Jan- »

We władimircu blokada ta uniemożliwia włączenie rozrusznika gdy ciągnik jest na biegu. Czujnik włączonego biegu znajduje się na pokrywie skrzyni biegów, o ile dobrze pamiętam z lewej strony. Nawiasem mówiąc taką blokadę można bardzo prosto zrobić z dowolnego przekaźnika samochodowego samochodowego większej mocy. Blokada ta jednak w moim odczuciu jest jednak zbędna i bardzo irytująca, gdyż podczas każdego rozruchu należy przestawiać lewarek dźwigni zmiany biegów w położenie luzu, co nie jest bezpieczne gdy ciągnik znajduje się na pochyłości a hamulce jak zwykle działają słabo
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Post autor: Pronar 82A »

jacek0106

Post autor: jacek0106 »

Motocykle japońskie też tak mają. I jeszcze czujnik w stopce też.
grzegorz 1969

-Jan- napisał/a:
We władimircu blokada ta uniemożliwia włączenie rozrusznika gdy ciągnik jest na biegu. Czujnik włączonego biegu znajduje się na pokrywie skrzyni biegów, o ile dobrze pamiętam z lewej strony. Nawiasem mówiąc taką blokadę można bardzo prosto zrobić z dowolnego przekaźnika samochodowego samochodowego większej mocy. Blokada ta jednak w moim odczuciu jest jednak zbędna i bardzo irytująca, gdyż podczas każdego rozruchu należy przestawiać lewarek dźwigni zmiany biegów w położenie luzu, co nie jest bezpieczne gdy ciągnik znajduje się na pochyłości a hamulce jak zwykle działają słabo
Blokada rozrusznika to inna sprawa, tak jak pisałem uniemożliwia przypadkowe załączenie rozrusznika podczas pracy silnika, warunek to oryginalny alternator na 5 kabli i reszta instalacji bez przeróbki.
-Jan-

Post autor: -Jan- »

Ale przecież do tej skrzyneczki z blokadą to idą też kable z tego czujnika ze skrzyni. Jest też tam to zabezpieczenie przed włączeniem rozrusznika gdy silnik pracuje, ale wcale nie musi byc alternator z 5 wyprowadzeniami. W przypadku alternatora z 3 wyprowadzeniami potrzebny sygnał jest pobierany z żarówki kontrolki ładowania akumulatora. Nawiasem mówiąc to ta cała blokada to już nie pamiętam, ale chyba jeden czy dwa przejaźniki.
Awatar użytkownika
Majo

Post autor: Majo »

To dajcie ktoś schemat ogólny/uniwersalny, żeby można to było zastosować w różnych traktorach.
Awatar użytkownika
Traktorek98

Post autor: Traktorek98 »

Widzę że ciekawy temat rozkręciłem.
Poszperałem troche po internecie i znalazłem to:http://allegro.pl/przekaznik-rozrusznik ... 81703.html
Może to ten przekaźnik

Może to http://allegro.pl/mtz-belarus-regulator ... 92958.html
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Tak się zastanawiam ilu z Was przychodzi do głowy uruchamianie rozrusznika przy pracującym silniku, że musicie robić dodatkową blokadę sami przed sobą?O ile w skuterach nie można uruchomić rozrusznika bez wciśnięcia sprzęgła i hamulca (tak jest u mnie) bo mógł by nam odjechać gdy odpalamy go stojąc z boku, o tyle takie ,,dziecinne" blokady przy ciągniku są bez sensu.W samochodach jest blokada ponownego uruchomienia rozrusznika, ale w stacyjce. Trzeba ponownie włączyć zapłon by przekręcić rozrusznik.Ja bym ten przekaźnik odłączył i nie wdawał się w koszty bo to tylko zbędny bajer.
grzegorz 1969

Tak jak przedmówca napisał odłączyć i wyrzucić, u mnie we władku to odłączyłem 20lat temu.
ODPOWIEDZ