Naprawa koła w Dziku.

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
irek76

Naprawa koła w Dziku.

Post autor: irek76 »

Dziś podczas orki złapałem gumę w Dziku.Nigdy wcześniej,nie miałem do czynienia z kołami ciągnikowymi stąd moje pytanie,jak zdjąć oponę z tego koła,na co uważać aby nie uszkodzić gorzej dętki i czy poradzę sobie w pojedynkę.
Felga wygląda,jakby się rozpoławiała?
Proszę o prosty opis w jakiej kolejności to wykonać,i czy mogą wystąpić jakieś trudności.
Awatar użytkownika
Wicher

RE: Naprawa koła w Dziku.

Post autor: Wicher »

Skoro felga się rozpoławia to trzeba odkręcić ją od piasty, rozkręcić wszystkie śruby po obwodzie i ją rozpołowić :D
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Adasiek123

Post autor: Adasiek123 »

Nic prostrzego,przy Dziku felga jest rozkręcana,więc jak wyżej napisał ci Wicher.Następnie wyciągasz dętkę,lokalizujesz uszkodzenie,usuwasz je.Sprawdz stan opony,czy nie jest coś w nią wbite,bo inaczej cała operacja będzie bez sensu (po złożeniu i napompowaniu znowu przebije dętkę).Montaż w odwrotnej kolejności-opona ,dętka,obie połówki felgi skręcasz-uważaj aby nie skleszczyć dętki między połówkami felg.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Żeby dętki nie skleszczyć fajnie ją lekko napompować po włożeniu wentyla w drugą połówkę :)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Wicher napisał/a:
Żeby dętki nie skleszczyć fajnie ją lekko napompować po włożeniu wentyla w drugą połówkę :)

Zawsze się skleszcza ....

Dlatego musi być włożony fartuch. Można go zrobić np. ze starej dętki odcinając 2/3 zewnętrznej gumy.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ