Witam,
mam pytanie jak się zdejmuje łożyska z wału od dzika , chodzi mi o pierwsze łożysko od strony sprzęgła, czy potrzebna jest specjalna prasa, czy inne specjalistyczne narzędzia? Bo trzeba najpierw zdjąć tą część z pierścieniami uszczelniającymi i nie wiem jak to zrobić?
Wymiana łożyska na wale od Dzika 21
-
RE: Wymiana łożyska na wale od Dzika 21
No tak trzeba wycisnąć na prasie i potem złożyć zgodnie z zasadami mierząc osiowość . Wyciska się cały wałek z przeciwwagi.
Bo ja mam 2 wały jeden ma 2 łożyska wewnętrzne jak nowe 0 luzów i jedno zewnętrzne bez wianka ono praktycznie też nie ma luzów, ale kulki w nim latają luzem, a w drugim wale wszystkie łożyska są całe tylko wszystkie maja luzy. Który wał lepiej założyć do dzika. Według mnie ten co ma 2 łożyska sprawne i jedno bez wianka. Co myślicie?
wszystko do wymiany.
bez sensu to składać, narobisz sie z silnikiem, a za miesiąc te niby dobre lozyska padną
bez sensu to składać, narobisz sie z silnikiem, a za miesiąc te niby dobre lozyska padną
- AndrzejD21
Ja miałem taki sam dylemat, kupiłem nowy wał, za 200zł.
Za regeneracje chcieli 250zł, i kupiłem łożyska za 90zł.
Szukaj wału nowego, bo nie opłaca się regenerować, przynajmniej teraz kiedy można kupić jeszcze nowe, chyba że masz zaplecze techniczne i odpowiednią wiedzę oraz umiejętności.
Tu masz linka do chyba nówki za 300zł:http://olx.pl/oferta/dzik-nowy-wal-korb ... b7b2e8acdb
Ja kupiłem u dziadka jakiegoś, nawet zadzwonił i powiedział jak silnik poprawnie poskładać i rozkonserwować wał.
Za regeneracje chcieli 250zł, i kupiłem łożyska za 90zł.
Szukaj wału nowego, bo nie opłaca się regenerować, przynajmniej teraz kiedy można kupić jeszcze nowe, chyba że masz zaplecze techniczne i odpowiednią wiedzę oraz umiejętności.
Tu masz linka do chyba nówki za 300zł:http://olx.pl/oferta/dzik-nowy-wal-korb ... b7b2e8acdb
Ja kupiłem u dziadka jakiegoś, nawet zadzwonił i powiedział jak silnik poprawnie poskładać i rozkonserwować wał.