Typy wałów w Dzikach.
Typy wałów w Dzikach.
Witam,
mam zamiar kupić wał do dzika 21 ale na aukcji jest wał który napisano że jest do dzika i wygląda jak do dzika ze wszystkimi detalami lecz ten wałek do którego przykręca się sprzęgło jest w tym wale na stałe a w innych jest przykręcany na 5 śrub czy takie wały były w dzikach?
mam zamiar kupić wał do dzika 21 ale na aukcji jest wał który napisano że jest do dzika i wygląda jak do dzika ze wszystkimi detalami lecz ten wałek do którego przykręca się sprzęgło jest w tym wale na stałe a w innych jest przykręcany na 5 śrub czy takie wały były w dzikach?
-
RE: Typy wałów w Dzikach.
To od motopompy jest wał raczej .
- AndrzejD21
Ale czy do dzika nie pasuje?
Przecież jest miejsce na klina, wygląda identycznie jak ta przystawka do sprzegła.
Przecież jest miejsce na klina, wygląda identycznie jak ta przystawka do sprzegła.
wał wygląda tak samo jak w dziku mocowania klinów gwinty wszystko identycznie tyle że ten kawałek wału sprzęgłowego jest na stałe , więc chyba wał będzie do dzika pasował? Na tej stronie (http://muerte28.republika.pl/waly.html) są omówione te wały , czy ktoś wie czy te wały można stosować zamiennie?
-
Trzeba zapytać sprzedawcy o wymiary i już będzie wiadomo.
Zapytam o odległość pomiędzy końcem wału a korbowodem i o średnicę, chyba wystarczy?Niestety wał ma inne wymiary niż wał wyjęty z dzika. Wał z dzika ma 41 cm a ten 47, poza tym nie zgadzają się też grubość wałka sprzęgłowego i jego długośćI jeszcze pytanko , wie ktoś czym różni się wał w dziku 2 i 21?
- AndrzejD21
W dziku 2 miał wycięcie na klin do krzywki pod pokrywą z cewkami.
W dziku 21 to nie występowało, wał z dzika 2 do 21 pasował.
Odwrotnie też pod warunkiem zamiany koła zamachowego na to z małym magnetem, i przerywacz zewnętrzny.
No i oczywiście musisz posiadać krzywkę do niego tą małą, na koniec wału.
Mogę się mylić, ale chyba dobrze piszę. :p
W dziku 21 to nie występowało, wał z dzika 2 do 21 pasował.
Odwrotnie też pod warunkiem zamiany koła zamachowego na to z małym magnetem, i przerywacz zewnętrzny.
No i oczywiście musisz posiadać krzywkę do niego tą małą, na koniec wału.
Mogę się mylić, ale chyba dobrze piszę. :p
-
Oddaj swój wał do regeneracji. Załóż łożyska wszystkie kulkowe będą dużo mniejsze opory toczenia i poprawią się osiągi wraz ze zmniejszeniem spalania. I są tańsze . Łożyska kulkowe i tak przetrzymają resztę . Możesz od razu przetoczyć wał i kartery pod simeringi .
Ja mam wewnętrzne przerywacze i duże magneto czyli mam silnik od dzika 21. Znalazłem do niego nowy wał . Ostatnim problemem jest szlif cylindra. Mam nowy tłok i pierścienie w 1 nad wymiarze tylko nie mogę znaleźć szlifierza. Może ktoś zna jakiegoś specjalistę w Sokołowie Podlaskim.
W Bielsku koszt regeneracji wału to 300,-. Jeśli chodzi o ten wał to miałem kiedyś taki w dziku, z tym że wyrobił mi sie kosz sprzęgłowy, może zbieg okoliczności *zipit*
Czy silniki z wewnętznym przerywaczem nie były czasem montowane w 2?
Czy silniki z wewnętznym przerywaczem nie były czasem montowane w 2?
-
Szlif możesz zrobić wysyłkowo na żądany wymiar . Można to wytaczać na tokarce i ostatnie setki wychonować .
http://www.auto-szlif.com.pl/
"Ja mam wewnętrzne przerywacze i duże magneto czyli mam silnik od dzika 21." -Czyli masz silnik od dzika 2 a nie 21!
21ma przerywacze z zewnątrz w takiej dodatkowej puszce - silnik typ 160.
21ma przerywacze z zewnątrz w takiej dodatkowej puszce - silnik typ 160.
Racja mój silnik to dzik 2. Kupiłem nowy wał za 300 zł i teraz myślę o tym wysyłkowym szlifie tylko tam jest napisane żeby podać najbliższy wymiar naprawczy cylindra. Ma ktoś jakąś tabele nad wymiarów cylindrów w dziku 2?
ta firma jest w Częstochowie a ja w Węgrowie to daleko. Na stronie nie ma nic o wysyłkach cylindrów.
Mariuszczs napisał/a:
Szlif możesz zrobić wysyłkowo na żądany wymiar . Można to wytaczać na tokarce i ostatnie setki wychonować .
ta firma jest w Częstochowie a ja w Węgrowie to daleko. Na stronie nie ma nic o wysyłkach cylindrów.
-
No to co że nie ma. Zadzwoń zapytaj. Stronę podałem bo znajomi robią tam dużo do sportu, z tym że silniki samochodowe .
ale jaki mam podać nad wymiar cylindra jak ja mam cylinder nominał a tłok chce dać w 1 nad wymiarze?
nie ma tabeli nadwymiarów cylindra tylko tłoki nadwymiarowe.
mam do dzika 21 ale to to samo:
tłok 76: nadwymiar 76,1/76,25/76,5/76,75/77
pierścień tłokowy 76: nadwymiar 76,25/76,5/76,75/77
sworzeń tłokowy 18:nadwymiar 18,005/18,015/18,025/18,035/18,100
mam do dzika 21 ale to to samo:
tłok 76: nadwymiar 76,1/76,25/76,5/76,75/77
pierścień tłokowy 76: nadwymiar 76,25/76,5/76,75/77
sworzeń tłokowy 18:nadwymiar 18,005/18,015/18,025/18,035/18,100
Czy sworznie tłokowe można z czegoś dopasować??
-
sworznie kupisz od motopompy lub syreny dwa cylindry
wymiar cylindra 76,25 - pisałem ci w temacie twoim o tym
wymiar cylindra 76,25 - pisałem ci w temacie twoim o tym