Smarowanie Zetor 25
- Bystrzynka
Smarowanie Zetor 25
Jak długo nie odpalam mojego zetora 25 tak około dwa tygodnie , to nie zasysa oleju z miski olejowej. Czy to normalne? czy może za niski poziom oleju? Podzielcie się proszę z doświadczeniami poradzcie co jest zepsute
- AndrzejD21
RE: Smarowanie Zetor 25
To raczej nie jest normalne, jak nie zaciągnie, to nie ma smarowania wał, rozrząd, i głowica.
Czyli podczas pracy silnik się zaciera.
Radzę Ci dopóki nie naprawisz, to go nie zapalaj, szkoda silnika zniszczysz go.
Wydaje mi się że pompa może być uszkodzona, nie masz bagnetu do sprawdzania poziomu oleju?
Tu masz temat, w nim piszą że do misy olejowej ma wejść 8,2l oleju.
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... ead_id=865
Sprawdź ile masz oleju, potem szukajmy innej usterki.
Czyli podczas pracy silnik się zaciera.
Radzę Ci dopóki nie naprawisz, to go nie zapalaj, szkoda silnika zniszczysz go.
Wydaje mi się że pompa może być uszkodzona, nie masz bagnetu do sprawdzania poziomu oleju?
Tu masz temat, w nim piszą że do misy olejowej ma wejść 8,2l oleju.
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... ead_id=865
Sprawdź ile masz oleju, potem szukajmy innej usterki.
albo pompa siadła albo smok sie zapchał
- Bystrzynka
dodam że oczywiście to zdarza mi się po bardzo długich postojach, i nie dopuszczam do jazdy bez ciśnienia, odkręcam śrubkę przy filtrach i zasysam za pomocą rurki i ssania przeze mnie ustami LOL , pompę oleju wymieniłem an inną, silnik ma bagnet, myślę że w silniku jest około 8 litrów oleju
Zdejmij misę i zobacz smok od pompy. A jaki masz olej? Bo jak jakiś Superol słabej jakości, który kapie z bagnetu jak woda- to też może być przyczyną.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Bystrzynka
ogólnie zetor jest w stanie technicznym ok, zapalam go z korby, i przytrafia się to przeważnie na wiosnę po długim postoju
półsyntetyczny mobil diesel
czyli rozumiem że kamraci z forum nie mieli takiego przypadku że po długich postojach nie zasysa oleju, dopiero w niedziele będę miał czas na sprawdzanie dam znać wtedy co widzę, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju czy czasem umiejscowienie pompy powyżej lustra oleju nie jest dziwne, wiem że jest tak z fabryki, ale we współczesnych silnika pompy są nisko, ale nic nie czepię się fabryki jeśli to spotyka tylko mego zetorka
czyli rozumiem że kamraci z forum nie mieli takiego przypadku że po długich postojach nie zasysa oleju, dopiero w niedziele będę miał czas na sprawdzanie dam znać wtedy co widzę, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju czy czasem umiejscowienie pompy powyżej lustra oleju nie jest dziwne, wiem że jest tak z fabryki, ale we współczesnych silnika pompy są nisko, ale nic nie czepię się fabryki jeśli to spotyka tylko mego zetorka
wlej turdusa , żadnych półsyntetyków , nie ta gęstość i lepkość
wlej turdusa , żadnych półsyntetyków , nie ta gęstość i lepkość
ja leje lotos 15w 40 i nie mam zadnych problemów
Dokładnie - kup Turdusa 15W/40
Problem z zassaniem jest często w Zetorach 25, ale np. po remoncie, zmianie oleju itd- na pierwszy rzut - ale z zassaniem po postoju - ja nawet po kilku miesiącach tego nie miałem nigdy.

Problem z zassaniem jest często w Zetorach 25, ale np. po remoncie, zmianie oleju itd- na pierwszy rzut - ale z zassaniem po postoju - ja nawet po kilku miesiącach tego nie miałem nigdy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Też nie miałem nigdy problemu z zassaniem oleju, chociaż Zetorek nieraz stał po 3-4 miesiące nie ruszany.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Bardzo dziwny objaw nigdy w moim zetorku niespotkany - nie ten olej co powinien być !
najprościej zmienić olej i porównać ew. szukać dalej. B)
Jak to w życiu bywa, spawałem rurkę z środka traktora sprowadzonego z Niemiec bo miał bardzo niskie ciśnienie oleju a wystarczyło tak nie wiele aby wszystko wróciło do normy.
najprościej zmienić olej i porównać ew. szukać dalej. B)
Jak to w życiu bywa, spawałem rurkę z środka traktora sprowadzonego z Niemiec bo miał bardzo niskie ciśnienie oleju a wystarczyło tak nie wiele aby wszystko wróciło do normy.
- Bystrzynka
a myślałem że czym lepszy olej tym lepiej (klasa jakości i lepkości mam na myśli) Ale cały czas mówię że to przytrafia się bardzo rzadko albo jestem przewrażliwiony bo od razu gasiłem traktor, może następnym razem jak się to przytrafi to nie gasić po 5 sekundach tylko dać przygazówę i czakać 20 sekund na ciśnienie.. Albo używać sprzeta dzień w dzień LOL jak w PGR-ach
Nie zawsze im lepszy gatunkowo olej to lepiej dla silnika, przekładni itp...
Wlanie ekstra oleju do starego silnika może prowadzić do wypłukania osadów, rozszczelnienia silnika, kłopotów ze smarowaniem.
Nigdy oleju o danej klasie (który jest obecnie wlany) nie wymienia się na lepszy. Chyba, że silnik jest po kapitalnym remoncie, ale i tak wszystko w granicach rozsądku...
Wlanie ekstra oleju do starego silnika może prowadzić do wypłukania osadów, rozszczelnienia silnika, kłopotów ze smarowaniem.
Nigdy oleju o danej klasie (który jest obecnie wlany) nie wymienia się na lepszy. Chyba, że silnik jest po kapitalnym remoncie, ale i tak wszystko w granicach rozsądku...
- Pronar 82A
Myślę że jesteś przewrażliwiony trochę,mam kilka starych samochodów i odpalam je czasami po dużo dłuższej przerwie i nawet nie przyszło mi na myśl żeby gasić silnik z powodu nie zgaśnięcia kontrolki ciśnienia po 5 sekundach. Przykładowo MB 123 nawet po miesięcznym postoju nie pokazuje ciśnienia przez kilka do 10 sekund i nic mu nie ma,a w kombajnie (silnik Perkins)przy pierwszym odpaleniu po zimowej przerwie, przed sezonem też takie zjawisko występuje.Natomiast jeżeli chodzi o lepkość oleju to też oczywiście ma znaczenie-do zetora najlepszy tak jak koledzy pisali 15W w wysokiej klasie jakości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Bystrzynka
silnik czyściutki w środku bo przed remontem pomyłem wszystko benzyną ekstrakcyjną, jest po remoncie dół, ale głowica nie była regenerowana (kolejny ciekawy temat), a do skrzyni biegów wlałem olej klasy GL5 Fully Synthetic Gear Oil 75W90 LOL