Czy ten Dzik jest wart kupna?

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
zimnyfull1

Czy ten Dzik jest wart kupna?

Post autor: zimnyfull1 »

Witam.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie zakup ciągnika Dzik.
Znalazłem pewną ofertę blisko mojego miejsca zamieszkania.
Jednak nie znam jeszcze budowy i opisu ciągnika i proszę o opinie nt. tego egzemplarza.

http://olx.pl/oferta/ciagnik-dzik-21-CI ... alMbh.html

Wydaje mi się że byłby dobrą bazą do renowacji.
Jak wygląda sprawa kompletności i oryginalności?
Na co zwracać uwagę podczas zakupu?
Gdzie powinny znajdować się tabliczki i numery?

Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam.
snakeman1

RE: Czy ten Dzik jest wart kupna?

Post autor: snakeman1 »

wydaje sie być ok. nawet kompletny, filtr powietrza chyba nie podłączony, nie oryginalny gaźnik - ale to pierdoły.......
przede wszystkim to ma jeździć !- wiec go zwyczajnie sprawdź jak pracuje,
biegi, sprzęgło, blokady na kola, jak odpala i kreci silnik,czy cieknie!
ma tablice, wiec może ma dowód rejestracyjny do OGROMNY atut.
każda cena jest do negocjacji.
dzik96

Post autor: dzik96 »

Dzik wydaje się być OK. Nic nie zaszkodzi podjechać go obejrzeć na żywo. Niech sprzedający go odpali, przejedź się nim i sam zobaczysz. Tak jak wyżej napisano gaźnik nie jest oryginalny i nie jest połączony z filtrem. Również pytaj o dowód rejestracyjny (z biegiem czasu może się przydać, tym bardziej, że planujesz jego renowację).
Tak z ciekawości skąd jesteś? Bo ja do Marklowic również mam niedaleko (mieszkam w Świerklanach). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dzika to możesz wpaść do mnie i wszysto opowiem. Zobaczysz moje dziki, jak co powinno wyglądać w oryginale. Również możesz się przejechać moim dzikiem (będziesz miał się do czego odnieść i do czego przyczepić podczas ew negocjacji). Jak coś to pisz na PW.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AndrzejD21

Post autor: AndrzejD21 »

To może być jak z moim dzikiem, mogliśmy sobie na forum gdybać, że tego nie ma, to może być zepsute.

Pojechałem, facet okazał się spokojny, widać że mu nie zależało, odpaliliśmy dzika, podobno dwa lata stał, zapalił prawie bez problemu, i sam cenę obniżył, i jeszcze przywiózł na podwórko w cenie.

Potem kilka usterek naprawiłem, i poszedł pod klucz, po remoncie chodzi, i nic poważnego się mu nie działo.

Tak jak piszą przedmówcy pojechać i zobaczyć jak wygląda z bliska, najlepiej żeby się Pan przejechał, tylko uwaga na blokady, *flower* albo przynajmniej posłuchać silnika.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Nic w sumie nie mam do dodania, koledzy wyżej wszystko napisali.
Napiszę tylko, że jest bardzo kompletny - Lisek w oryginale, z dodatkowymi zaczepami, skrzynka narzędziowa jest w Dziku - to rzeczy, których często brakuje.

A gaźniki są dostępne. Sam mam jeszcze kilka, które mi zostały - jakbyś jakiś potrzebował to będę miał, tylko, że stan nieznany :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
reiko66

Post autor: reiko66 »

Witam wszystkich, jestem na podobnym etapie co kolega zimnyfull1. Chciałbym kupić dzika. Będzie mi służył głównie do pielęgnacji 6 arów ziemi, i okazyjnie do transportu drzewa z lasu i oczywiście do zabawy:) Na portalu olx.pl znalazłem dwa ogłoszenia które wzbudziły moją ciekawość:

http://olx.pl/oferta/sprzedam-dzik-2-CI ... 6cfe192962

http://olx.pl/oferta/unikat-dzik-2-okaz ... 5c8b811162

Niestety jak napisałem nie znam się jeszcze i trudno mi ocenić cokolwiek więc proszę kolegów z forum o opinie na temat tych sprzętów. Ewentualnie może macie sprzęt godny polecenia dla nowego entuzjasty zabytkowej już technologii. Najpierw chciałbym kupić dzika z przyczepą w późniejszym etapie przyjdzie pora na pług i kultywator.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Kup sobie kwadraciaka. Zawsze to Unikat nawet jeśli nowszy.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ten za 1999 zł zielony kanciak to kolega go ma. Kupił bo podpalił się moim Dzikiem, ale potem stwierdził, że nie ma czasu na renowację, bardziej go motocykle ciągną. Sam mu go przywoziłem - nie wiem jak teraz, ale wtedy odpalał i chodził ok, trochę czasem kaprysił jak to Dzik - ale jeździliśmy nim trochę :) Z tego co wiem to kolega węgiel nim sobie przywoził :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
snakeman1

Post autor: snakeman1 »

zdecydowanie kanciok.

ten pierwszy nie wiem jajka mechanika ale widać ze foty są świeżo po malowaniu, w sumie nawet dość starannym, tym bardziej bym mu się przyjrzał czy nie jest specjalnie picowany
reiko66

Post autor: reiko66 »

Dziękuję kolegom za rzetelną informację. Nic tylko dzwonić umawiać się i kupować.
Dam znać jak sfinalizuję zakup.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Kanciak ma swój urok :) Plus jest ich zdecydowanie mniej, więc jak o niego zadbasz, wątpię żeby stracił na wartości
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
ODPOWIEDZ