Kosiarka listwowa w Zetorze 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Kosiarka listwowa w Zetorze 25

Post autor: Ursus »

Uznałem, że temat kosiarki jest na tyle ciekawy, że warto go oddzielić od reszty :)

Więc idąc za zapytaniem Wieśka - znalazłem chwilę czasu i wykopałem póki co kilka skanów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wiesiek

RE: Kosiarka listwowa w Zetorze 25

Post autor: Wiesiek »

Dzięki Paweł!
Troszkę inaczej wyobrażalem sobie tę przystawkę. Jest tam jakby coś w rodzaju sprzęgła kłowego łaczącego wałki. Ciekawe. Sądziłem , że na ten wałek z koła zębatego nakladamy bezpośrednio tuleję z frezami i sprzęg gotowy. Na dole , na zewnątrz występuje jeszce jedna przekładnia katowa na targańcu. Ciekawa sprawa. Zastanawiam się teraz czy montować tę przekładnie, którą zaprezentowalem na zdjeciu? Skoro nie mam tego sprzęgła kłowego to i tak nie zamontuję póżniej przystawki.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No jeśli nie masz kompletu - to chyba nie ma sensu montować. Wydaje mi się, że lepiej zostawić sobie "na pokaz" i ewentualnie szukać całej reszty :) A kosiarkę masz?

Ja miałem w którymś ten element, który pokazywałeś na zdjęciu, ale nie mogę go teraz znaleźć :(
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
klaudiusz

Post autor: klaudiusz »

witajcie
zastanawiam się jak przy tym rozwiązaniu tech.jest sprawa wpadnięcia kamienia między zęby kosy, jest tam jakieś sprzęgło cierne ?
U mnie kosa jest zamocowana tak samo jak na drugim zdjęciu. Ale napęd idzie od tyłu i ślizgają się paski klinowe.*clap*

pozdrawiam Klaudiusz
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Mam tylko tyle co na zdjeciu. Może jeszcze znajdę, chociaż to sprzegło kłowe. Wtedy wystarczy szukać reszty i mozna montować przystawkębez rozpołowiania traktora.
Obrazek
zbiegusek

Post autor: zbiegusek »

Mnie się wydaje, że to sprzęgło kłowe, to jest w rzeczywistości sprzęgło Oldhama (?) - z kategorii sprzęgieł podatnych - tutaj likwidujące brak osiowości.
A tak w ogóle, to marzy mi się kosiarka listwowa międzyosiowa. Dlatego z wypiekami na twarzy śledzę wszelkie tematy na ten temat ;)
Pozdrrrawiam! :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Zbiegusek może mieć rację - chociaż to może też być jakiś element zrywalny? :)

https://www.youtube.com/watch?v=YOUhQ8HDbtM

Tutaj kolejne skany wyjaśniające co i jak :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Grigs

Post autor: Grigs »

Przecież ma racje i to jest właśnie zrywalny element, nie na darmo nazywało by sie sprzęgłem.
klaudiusz

Post autor: klaudiusz »

To sprzęgło nie służy jako bezpiecznik tylko łączy dwa elementy aby były w prosty sposób do demontażu.
natomiast po analizie zdjęć to zauważyłem że element nr16 służy jako zabezpieczenie przekładni sztywnej.
Grigs

Post autor: Grigs »

Jako ze sie przypomniało daje wstępne poglądowe przystawki jednej z dwóch wersji, ta akurat jeszcze z dawcy do mojego:p
Psztryknąć:
--1--
--2--
ODPOWIEDZ