s301d napisał/a:
Witam !
Na mojego dziadka jest zarejestrowany i ubezpieczony ursus c-325 i mam takie pytanie związku z tym czy mogę napisać taką umowę z dziadkiem ...
Osoba w wieku 13 -18 lat ma ograniczoną zdolność czynności prawnych. Krótko mówiąc, nie może zawrzeć umowy cywilnoprawnej (kupna, sprzedaży, ubezpieczenia itp.) o wyższej wartości (pojęcie względne), bez zgody prawnych opiekunów (rodziców).
Najprościej to niech dziadek odsprzeda lub w formie darowizny odstąpi Ci 50 % udziału w ciągniku, jako współwłaścicielowi. Na tak spisanej umowie muszą podpisać się, wyrażając zgodę, również Twoi rodzice (opiekunowie).
Po wpisie, przez WK, w dowodzie rej. adnotacji o współwłaścicielu (50 PLN), dziadek zmienia warunki z TU, tzn. dodaje do polisy Ciebie. Ubezpieczenie jest dalej takie samo na dziadka, a Tobie zaliczają od tego momentu zniżki. Gdy osiągniesz pełnoletność, możecie zawrzeć nową umowę, przenoszącą pozostałą część (50%) dziadkowego traktora. I dopiero wtedy staniesz się jedynym i pełnoprawnym właścicielem ciągnika.
Współwłaścicielem może być nawet niemowlak.*annoy*