bezpieczniki w t 25

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
pawelslupca

bezpieczniki w t 25

Post autor: pawelslupca »

Witam ,mam takie pytanko w jaki sposob mozna zamienic skrzynke bezpiecznikow we wladku na nowa od c 360,chce zalozyc wiecej bezpiecznikow bo wlasnie zmieniam instalacje na nowa ale orginalna od t 25 i czy to duzo przerobek w tej instalacji bedzie bo w sprawie elektryki to jestem zielony
Awatar użytkownika
Majo

RE: bezpieczniki w t 25

Post autor: Majo »

Ilość bezpieczników dobierasz sobie sam w zależności jak chcesz zabezpieczać obwody.

Możesz dać nawet 1 bezpiecznik na 1 żarówkę ale wtedy musisz odpowiednio przeliczyć jaki amperaż bezpiecznika będziesz musiał tam zastosować.
pawelslupca

Tak wiem ,chodzi mi o to ze jak zaloze skrzynke od c 360 to gdzie mam podpiac do niej plusa zeby dochodzil tam prad, czy to bez roznicy czy ma jakies znaczenie
Awatar użytkownika
Majo

Bezpiecznik jest zwykłym wpięciem szeregowym więc nie ma różnicy na który zacisk (górny czy dolny) dasz zasilanie.

Jednak wg sztuki lepiej po montażu skrzynki bezpiecznikowej (załóżmy poziomo) przewody zasilające podpiąć pod zacisk dolny, a zaciski górne były łączone z przełącznikami, kontrolkami itp.
pawelslupca

ok dzieki ,a mam jeszcze takie pytanko w sprawie klaksonu w t 25 nie wiem jak go podlaczyc ,wlacznik klaksonu ma 2 wyjscia ,jedno podlaczylem bezposednio do klaksonu i wlasnie nie wiem co z tym drugim bo wychodzi juz z niego kawalek kabla z oczkiem i z tego co znalazlem w necie to wychodzi mi na to ze to masa i trzeba ja wpiac do styku w stacyjce oznaczonym symbolem OB ale brak mi pewnosci
darius

Post autor: darius »

Do włącznika masz podłączyć + i z drugiego pinu włącznika do klaksonu,a w klaksonie jak masz 2 piny to drugi na mase.
pawelslupca

Ok,dzieki juz zalapalem tylko urodzil mi sie inny problem ,bo mam schemat instalacji do t 25A ale z osobnym regulatorem napiecia i alternatorem z ktorego wychodza 3 kable.A w moim wladku mam alternator z wbudowanym regulatorem i wychodza z niego 2 kable i w instalacji tez mam 2 kable do altka tylko nie wiem jak to wszystko puzniej polaczyc omijajac na schemacie ten osobny regulator. Na dodatek w sobote potrzebuje traktor do lasu a on jest goly i wesoly.Pomozecie>
Awatar użytkownika
Majo

B+ na "plus" akumulatora tzn. na rozrusznik
D+ do kontrolki ładowania
pawelslupca

witam dzieki za podpowiedz ale juz zalatwilem prawidlowy schemat, kupilem nowy amperomierz ,przekaznik rozrusznika tylko ze nie mieli tranzystora do swiecy zarowej ale chyba jej nie podlacze bo podobno z jednego aku (12 v)moze byc za malo pradu(tak czytalem, orginalnie moj wladek mial dwa aku po 6 v) .Jutro zaczne wszystko montowac wiec jeszcze sie jutro tu pojawie bo napewno bede mial kilka pytan,z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Majo

Tranzystora? A po cóż to? Zwykly przekaźniczek może być...

Czemu by 12V akumulator miał nie dać rady? Świece np. w c-330 biorą o ile się nie myle.. chyba 300W na sztukę czyli 600W. A rozrusznik? 3kW i do tego ma udar prądowy.
pawelslupca

Ogulnie to moj wladek odpala nawet w te ostatnie mrozy ale skoro jest mozliwosc podlaczenia swiecy to czemu bym mil jej nie podlaczyc . Askoro piszesz ze jeden aku da rade to moze faktycznie ja podlacze.A jaki ten przekaznik bym musial kupic, bo mam zamontowany ale on raczej jest tam od nowosci i nie wiem czy jest dobry. Wspomne tylko ze aktualnie aku mam 12 V i zaledwie 70 ah ale daje rade.
pawelslupca

Ogulnie to moj wladek odpala nawet w te ostatnie mrozy ale skoro jest mozliwosc podlaczenia swiecy to czemu bym mil jej nie podlaczyc . Askoro piszesz ze jeden aku da rade to moze faktycznie ja podlacze.A jaki ten przekaznik bym musial kupic, bo mam zamontowany ale on raczej jest tam od nowosci i nie wiem czy jest dobry. Wspomne tylko ze aktualnie aku mam 12 V i zaledwie 70 ah ale daje rade.
Awatar użytkownika
Majo

Musisz znaleźć dane techniczne świecy lub zmierzyć prąd jaki pobiera podczas pracy i wg tego dobrać przekaźnik.
pawelslupca

Urodzil mi sie nowy problem z zaplonem.Nie moge podlaczyc rozrusznika ,kupilem nowy przekaznik ale nie mial oznaczonyc stykow wiec kolejnosc podlaczenia kabli do przekaznika bralem ze starego . Nie mam pojecia co podlaczylem nie tak.
Awatar użytkownika
Majo

Są w ogóle jakieś objawy czy po naciśnięciu zapłonu jest cisza i nic się nie dzieje?
pawelslupca

juz jest ok.nie bylo zaplonu bo nie mialem dobrej masy ale po dokreceniu wszystkich srub odpalil tak pieknie ze nie zwrocilem uwagi na to ze nie zalozylem wezyka od wskaznika cisnieni oleju na zegar i w ciagu 10 sekund pozbylem sie oleju z miski heh.moglo skaczyc sie gorzej,ale to nic . jutro mam caly dzien wolny to chyba dokacze wszystkie lampy i gniazdo z tylu tylko nie bardzo wiem jak przodnie lampy podlaczyc bo schemat mam na jedna zarowke w lampie a ja juz mam nowsze lampy z dwoma zarowkami. plus w tym ze instalacja tez pasuje do moich lamp ale jak to podlaczyc to nie wiem
Awatar użytkownika
Majo

A choćby metodą prób i błędów:) jest tam tylko kilka kombinacji. Do małej żarówki - pozycja, a do dużej - krótkie i dlugie :)
pawel1976

Post autor: pawel1976 »

pawelslupca napisał/a:
ale jak to podlaczyc to nie wiem
Kolego próbówka do ręki włączasz światła postojowe i sprawdzasz na którym kablu zaświeci tam masz postojowe i tak po kolei krótkie potem długie i cała filozofia.
Awatar użytkownika
Majo

Nie każdy próbnik to pokaże. Większość jest od 50V.

Wystarczy włączyć np. pozycyjne i przykładać poszczególne kable do poszczególnych styków lampy i wszystko się wyjaśni.
pawel1976

Post autor: pawel1976 »

Majo napisał/a:
Myśle że każdy powinien pokazać osobiści mam kupiony w "chińczyku" za 4.99zł i działa bez zarzutu. Ale taki sam efekt osiągnie tak jak napisałeś podłączając kable pod żarówkę.
Majo napisał/a:
Szkoda że nie od 500:D

Można multimetrem(baardzo przydatne) przełączając na funkcje zwarcia obwodu z odłączoną klemą, nie katując aku z żarówkami czy na wolty z podłączonym.
ODPOWIEDZ