prądnica, informacje.
RE: prądnica, informacje.
a może ktoś z was ma taki ciągniczek z tym silnikiem i podobnym alternatorem? dotychczas miałem 60 ah i jako tako dawał rade. teraz mi siadł i muszę kupić nowy, tylko jaka pojemnośc żeby było w sam raz ?
Przeczytalem sobie ten artykul i ja też mialem rację co do powodu żarzenia kontrolki ladowania.Ważne że przyczyna to sama. Uszkodzona dioda w obwodzie prądu wzbudzania.
Zasada dzialania alternatora.Pojemność akumulatora i moc alternatora jast zależna tylko od mocy odbiorników. Nie ma opcji że alternator 100A 12V przeladuje bez obciążenia akumulator 35Ah 12V .
http://automatyka.ndl.pl/opel/podzespol ... natory.htm
Zasada dzialania alternatora.Pojemność akumulatora i moc alternatora jast zależna tylko od mocy odbiorników. Nie ma opcji że alternator 100A 12V przeladuje bez obciążenia akumulator 35Ah 12V .
http://automatyka.ndl.pl/opel/podzespol ... natory.htm
- chrapek3011
Bo nie przeładuje.
Pewnie, że nie! Akumulator ma swoją rezystancję wewnętrzną. Choćby nie wiadomo jak mocny był alternator to akumulator "nie wezmie" większego prądu niż potrafi. Zwykłe prawo Ohma...
Przy prostym obwodzie: alternator+regulator i akumulator odpowiednio podłączone czy damy alternator 50, 100 czy 200A to akumulator weźmie tylko prąd In. Tylko wymieniając akumulator na inny o innej rezystancji wewnętrznej przy ww alternatorach prąd będzie ulegał zmianie.
Przy prostym obwodzie: alternator+regulator i akumulator odpowiednio podłączone czy damy alternator 50, 100 czy 200A to akumulator weźmie tylko prąd In. Tylko wymieniając akumulator na inny o innej rezystancji wewnętrznej przy ww alternatorach prąd będzie ulegał zmianie.
Co jakiś czas należy sprawdzać napięcie ładowna czy nie przekracza dopuszczalnej wartość (dla instalacji 12V 14V - 14,4V), bo zawsze może ulec uszkodzeniu regulator napięcia i wtedy zamiast 14,4 mamy aż 17-18V co skutkuje szybkim niszczeniem masy czynnej na płytach i grozi przeładowaniem.
Oczywiście w zimie aku ma być naładowane na 100% i doładowywane co miesiąc bo co miesiąc traci się na samorozładowanie 10% pojemności a jak się straci za dużo to albo nam zamarznie albo się zasiarczy.
Oczywiście w zimie aku ma być naładowane na 100% i doładowywane co miesiąc bo co miesiąc traci się na samorozładowanie 10% pojemności a jak się straci za dużo to albo nam zamarznie albo się zasiarczy.
Lub założyć sobie voltomierz w deskę rozdzielczą 

Kilka dni temu kupilem i czekam na dostawę.Będę zakladal w Oplu.http://allegro.pl/woltomierz-cyfrowy-le ... 61787.html.Chcę kontrolować ladowanie również w czasie jazdy pod obciążeniem.
Te wiadomości o diodzie wzbudzenia i wzroscie napiecia to tak z teorii czy z praktyki choc troche?
Bo wydaje mi się że z teorii. Mialem kilka przypadków uzkodzenia diod wzbudzenia i jedyny efekt to obniżenie napięcia ładowania do ok 12.5-12.8 V i żarząca się kontrolka. A nie wzrost napięcia.
I jeszcze jedno , alt 9 diodowy to samowzbudny. Obcowzbudny jest ten gdzie do kontrolki musi byc przekaznik.
Bo wydaje mi się że z teorii. Mialem kilka przypadków uzkodzenia diod wzbudzenia i jedyny efekt to obniżenie napięcia ładowania do ok 12.5-12.8 V i żarząca się kontrolka. A nie wzrost napięcia.
I jeszcze jedno , alt 9 diodowy to samowzbudny. Obcowzbudny jest ten gdzie do kontrolki musi byc przekaznik.
Też tak miałem ze spadającym napieciem i zaskoczenia ładowania od wiekszych obrotów z alternatorem do 60 starym rupieciem jeszcze z oddzielnym regulatorem, takich to juz nie ma co zakładać nawet, tylko więcej rzeczy które mogą zawiesc.
-
Coś chyba w tym jest, wprawdzie nie ciągnik ale małe autko Seicento - kontrolka ładowania cały czas żarzy i woltaż ładowania czasami nawet do 17-18 wolt a czasami na stałe 15,5 - 16V czyli za dużo, do tego pulsujące wszystkie światła, "stabilizowały" się dopiero na wyższych obrotach, diagnoza specjalisty - uszkodzony mostek rostowniczy - dioda wzbudzania. Po wymianie na nowy mostek napięcie ładowania ideał 14,3-14,6 wolta w zależności od obciążenia i obrotów, regulator napięcia pozostał ten sam co był chociaż równierz były sugestie że jest uszkodzony i był wymieniony przed diodami ale bez efektu, dopiero wymiana mostka z diodami pomogła.S320 napisał/a:
Te wiadomości o diodzie wzbudzenia i wzroscie napiecia to tak z teorii czy z praktyki choc troche? Mialem kilka przypadków uzkodzenia diod wzbudzenia i jedyny efekt to obniżenie napięcia ładowania do ok 12.5-12.8 V i żarząca się kontrolka. A nie wzrost napięcia.
Mostek prostowniczy czy diody wzbudzenia? To dwie rózne rzeczy.
-
Jeżeli to pytanie do mnie to już odpowiedam:S320 napisał/a:
Mostek prostowniczy czy diody wzbudzenia? To dwie rózne rzeczy.
W opisywanym przypadku konieczna była wymiana całego układu który który się zwie "mostek prostowniczy" i tak go nazywam w opisie, składa się on z dziewięciu diod - 6 diod prostowniczych i 3 trochę mniejsze diody wzbudzające elektryk po rozlutowaniu wyprowadzeń diod pomierzył je i okazało się że jedna z wzbudzających "nie trzyma normy", a co do wymiany to lepiej, łatwiej, bezpieczniej i być może nawet taniej jest zakupić całość, jak bawić się w poszukiwanie, wymianę, montaż odpowiednich diod (diody prostownicze wprasowane w radiatory, a diody wzbudzające jednymi końcówkami zgrzane do radiatorów, zalane żywicą a drugie ich końcowki wyprowadzone i przylutowane do odpowiednich wyprowadzeń, tak że można je odlutować i każdą z osobna sprawdzić, ale z montazem to byłby kłopot przez tą żywicę którą są zalane) więc nie warto się bawić bo za około 35 złotych można zakupić cały, zmontowany i gotowy do montażu element.