Regulator obrotów zetor

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Regulator obrotów zetor

Post autor: Kacper_25K »

Witam.
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś napisać, poinstruować mnie jak ściągnąć regulator obrotów w zetorku k25?
Jeszcze tego nie robiłem, teraz mam taką potrzebę i wolałbym zabierać się za to z jakimś pojęciem.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: Regulator obrotów zetor

Post autor: drandrzej »

potrzebujesz odkręcić śrubę w środku i użyć ściągacza - podobnego do ściągania magneta w komarku .
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Dość szczątkowy opis, ale w sumie jak rozbierzesz to powinieneś widzieć o co chodzi ;) Oczywiście nakrętka na wałku rozrządu jest z nacięciem - potrzebny jest klucz pazurkowy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
drandrzej

naciąłem łom odpowiednio i zadziałał jak należy :p . porzadniejszą wersję klucza zrobilem poświęcając nasadkę (chyba 15 ? ) - szlifierka do reki i już .
Awatar użytkownika
Kacper_25K

http://www.fotosik.pl/zdjecie/33de5a7d12dc6ee2
Panowie mam pytanie. Jak widać na zdjęciu - na zaznaczonej śrubie jest u mnie duży luz.
Chodzi o to, że mam problem z ustawieniem zetorka na niskich obrotach. Czy ten luz może mieć jakiś wpływ na to? Jeżeli tak to co byście polecali zrobić? Przewiercić na śrubę M8? Szczerze to nigdy nie robiłem nic przy tym regulatorze i w zasadzie nie wiem sam.
Pomoże ktoś?

?
wojtek12321

Post autor: wojtek12321 »

Tam oryginalnie była taka "dziwna" śruba?
Awatar użytkownika
drandrzej

zdemontuj i pokasuj wszystkie luzy w regulatorze , na osce i w całym torze gazu od raczki poczynając , zwroć uwagę na luz na widełkach . oryginalnie tam był bolec z zabezpieczeniami po obu stronach jak pamietam .ktoś już widocznie walczył . w regulatorze sa jeszcze spręzyny , kolega z forum dorabiał ze wzoru , tam tez się ustawia jak pracuje regulator .
Grigs

Post autor: Grigs »

Zgadza sie Andrzej są tam 2 zabezpieczenia z drutu wkładanego w rowki z obu końców, pamiętam najgorsze to zdejmowanie tych sprężynujących drucikowych zabezpieczeń by ich nie przełamać.
Jak nie da sie zlikwidować w regulatorze luzów to lepiej wyrzucić już go, na złom i kupić drugi w lepszym stanie, oczywiście jest podział, na typy do ilości obrotów z różnicami np. w sprężynkach, do konkretnej wersji "zwykłej-t", "a" czy "k", oczywiście ważny jest też luz tolerancyjny widełek z płaskownikiem łączącym listwe.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ja tą śrubę oryginalną M6 zastąpiłem odpowiednio dopasowaną śrubą M7. Nie chciałem już osłabiać widełek na M8 śrubę. Po skasowaniu tego luzu ciągnik dużo lepiej trzymał obroty. Pamiętaj, że każdy luz powoduje zwłokę w reakcji regulatora obrotów na listwę - przez co ciągnik faluje :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Kacper_25K

Dzięki za odzew. Tak, ta śruba była już kombinowana najwidoczniej przez poprzedniego właściciela i na niej wyczuwalny jest duży luz. Coś wymyśle, dzięki za wskazówki :)
ODPOWIEDZ