Obudowa skrzyni biegów c325
Obudowa skrzyni biegów c325
Witam chcialbym wymienic obudowe z 25 tki na c 330 zeby miec licznik mtg.Pytanie jak jest sprawa z nr skrzyni i legalnoscia .chcialbym kupic uzywana i czy tryby mi spasuja do tej skrzyni
RE: Obudowa skrzyni biegów c325
Ja w swoim c328 zrobiłem napęd z napędu pompy wtryskowej. Do dekla pokrywy rozrządu zamontowałem ślimak z c360. Przekłamania licznika są niewielkie tzn na oryginalnym mechanizmie z skrzyni na pełnym gazie miałem 2400 obrotów na min teraz mam 2500 obrotów na minutę. Na razie poleciało 20 mtg i wszystko jest ok, mimo że pierwsza próba zakończyła się niepowodzeniem i uszkodziło mi dekiel. Jak coś to zrobię zdjęcia to może trochę się wyjaśni.
Ja poproszę fotkę, kolega pytał o obrotomierz.
O to daj jakieś zdjęcia też był bym zainteresowany.I napisz co tam dokładnie trzeba przerobić lub dorobić.
Prosil bym o fotki
Zdjęcia wysłałem adminowi, co do montażu to nic trudnego. Po odkręceniu dekla rozrządu wyznaczyłem środek, jest okrągły więc prosto, potem wiertłem łopatkowym na 20mm otwór i otwory do przykręcenia ślimaka, trzeba też zeszlifować część wlewu oleju. Odkręciłem nakrętkę osi pompy i zastąpiłem ją nakrętką ze zdjęcia kupioną w sklepie metalowym. Nakrętka została nacięta z dwóch stron jak na zdjęciu a w środek wkręciłem odpowiedniej długości śrubę chyba fi12 z wyciętym miejscem na napęd obrotomierza, wyregulowałem i zaspawałem żeby się nie odkręcała (za pierwszym razem tego nie zrobiłem i wykręciła się rozwalając napęd i dekiel, stąd tyle silikonu). Koszt to 25 zł napęd obrotomierza z c360 i linka z c360 13zł, uszczelka pod napęd 1 zł plus silikon i nakrętka 2,5 zł. Mam nadzieję że patent się sprawdzi:D
Gdzie te fotki
Już wysłałem na twoje maila, poprzednie puściłem na retrotraktor@wp.pl
Czekam jescze filmik jakby byl
Ciekawe to rozwiazanie jest
filmik mogę zrobić, jutro postaram się go wysłać
A ten slimak to jest zamocowany do kola osi
przykręcony dwiema śrubami fi 8 mm do dekla
na innym forum kiedyś wyczytałem że ktoś taki patent zrobił, tylko wymyślił "zabierak ślimaka", a ja zrobiłem go ze śruby na zdjęciu
na innym forum kiedyś wyczytałem że ktoś taki patent zrobił, tylko wymyślił "zabierak ślimaka", a ja zrobiłem go ze śruby na zdjęciu
A w srodku zeby go obracalo
nakrętka osi pompy jest dokładnie na środku dekla więc nie ma problemu z wyznaczeniem miejsca na otwór pod napęd obrotomierza
obraca go nakrętka na osi pompy
obraca go nakrętka na osi pompy
Przepraszam za opóźnienie - fotki trafiły do mnie, ale nie miałem kiedy usiąść do komputera i wrzucić - widze, że Bolszewik wrzucił, ale ja wkleję raz jeszcze z miniaturkami jak komuś będzie wygodniej
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Są jakies przekłamania???
Przekłamania miom zdaniem są małe, napisałem o tym wyżej, obiecany filmik
https://www.youtube.com/watch?v=P4QALj7 ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=P4QALj7 ... e=youtu.be