termostat zetor25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

termostat zetor25

Post autor: Deleted_User »

składam swojego zetorka i założyłem nowy termostat z 60 bo był bardzo podobny ale zagotowało mi wodę bo się chyba nie otworzył i zastanawiam się go nie dawać ale który wąż trzeba zaślepić żeby pompa tylko ze spody chłodnicy wodę pobierała a nie z małego obiegu.Czy zna się ktoś na mechanice w zetorkach?
Awatar użytkownika
rafal

RE: termostat zetor25

Post autor: rafal »

cześc Tomek ,

to bardzo proste, ja w swoim tez nie zastosowałem termostatu. Generalnie pierwsze wersje Z-25 nie miały małego obiegu na termostatcie, a temperature zagrzania silnika uzyskiwano przez zamkniecie żaluzji na żeberkach maski. Gdy ciagnik uzyskał temp 70-80 , moża było otworzyc zaluzje.
Jeśli chcesz zamnkąć mały obieg to wystarczy zaślepić w pompie wody wyjście na termostat i w chłodnicy wejście w obudowie termostatu. Górny przewód silnik - chłodnica zostawisz bez zmian oraz dolny chłodnica - pompa.
Awatar użytkownika
Deleted_User

a od czego wogóle pasuje termostat do zetora bo ja wlasnie mysle o zamontowaniu bo po zrobieniu glowicy temperatura jaka osiaga to 60-65 stopni chyba to troche malo.Mam zakorkowany jeden przewód na pompie ale to za bradzo nie zdaje rezultatu. jaka wy wogóle macie temperature podczas prac polowych?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Sorki nie przeczytalem dokladnie :( teraz juz wiem dzieki
Awatar użytkownika
felek

Post autor: felek »

Zeskanowałem przekroje silnika Zetora 25 z zaznaczonymi obiegami wody i oleju. http://zetor25.webgarden.cz/zetor-25-motorWidac wyraźnie rolę termostatu w rozdzieleniu dużego i małego obiegu.
ODPOWIEDZ