Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)
-
Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)
Witam
Czy mógłby mi ktoś podesłać kilka fotek jak są zamocowane drzwi przesuwne w starej kabinie c360 (orzeszek). Kupiłem kabinę rozkręconą i za bardzo nie wiem jak zamontować drzwi przesuwne (na czym to jeździ na dole i jak jest prowadzenie u góry). Z góry wielkie dzięki.
Czy mógłby mi ktoś podesłać kilka fotek jak są zamocowane drzwi przesuwne w starej kabinie c360 (orzeszek). Kupiłem kabinę rozkręconą i za bardzo nie wiem jak zamontować drzwi przesuwne (na czym to jeździ na dole i jak jest prowadzenie u góry). Z góry wielkie dzięki.
RE: Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)
Na dole tez powinien być taki suwak z tymi wózeczkami, tylko u mnie to średnio zdawało egzamin bo drzwi były połamane 

Bede mogl pomoc ,ale po Nowym Roku.Tez bede robil od podstaw taka kabine(z 3 chce zlozyc jedna idealna),mam drugi ciagnik w orginale wiec bedzie sie na czym wzorowac.Jak nie znajdziesz info to sledz moj temat.
-
Drzwi są zawieszone u góry. Na dole w listwie progowej są dwa suwaki, trzeba je przykręcić do drzwi( bodajże śruby 8mm).
-
Według tego schematu powinny tam być jakieś rolki a ja nie mam tam rolek, ja tam na dole widziałem coś w rodzaju jakiegoś ślizgu który ma chodzić po szynie albo prowadnicy (jak będę miał chwilę czasu to zrobię fotkę)
-
Tam są dwa ślizgi. W każdym po dwa otwory na śruby. Właśnie do tego przykręć drzwi.
-
Ślizgi mam przykręcone do drzwi ale właśnie nie wiem za bardzo po czym mają chodzić. Interesuje mnie jak wygląda ta prowadnica bo ja mam na dole tylko profil chyba 20x20mm i dostałem tam jakieś kątowniki i za bardzo nie wiem właśnie jak maja być zamocowane
-
Już dokładnie nie pamiętam, ale przypomina mi się jeżeli dobrze pamiętam że te ślizgi u dołu drzwi miały ośki (przynajmniej tak było u podobnej kabiny którą miał brat "na C - 355") na które nakładało się plastikowe rolki i wszystko to było wsunięte do tego prowadnika na dole i na tym wisiały drzwi. Drzwi nie wisiały na górnym prowadniku tylko na dolnym. Dolny profil miał od dołu nacięcie na całej długości w które wsuwały się te prowadniki z rolkami. Zaś drzwi u góry miały przyspawane krótkie wypustki z drutu, gdzieś średnicy 10 - 8 milimetrów i długości 3 - 5 cm na które byłu nałożone plastikowe tulejki które stabilizowały drzwi, wiszące już na dolnych mocowaniach w prowadniku, "aby się nie przewróciły", te wypustki przesuwału się w szynie, o kształtcie jak odwrócona litera U. Mniej więcej te mocowania tak wyglądały (w przekroju):pingwin_78 napisał/a:
Ślizgi mam przykręcone do drzwi ale właśnie nie wiem za bardzo po czym mają chodzić. Interesuje mnie jak wygląda ta prowadnica bo ja mam na dole tylko profil chyba 20x20mm i dostałem tam jakieś kątowniki i za bardzo nie wiem właśnie jak maja być zamocowane

Czarne - drzwi, niebieskie - profile, prowadniki, czerwone - rolki, ślizgi.
Może pomylone strony, kierunki, jak to było zamocowane, ale zasada dziełania była taka jaką można odczytać z nieudolnego rysunku

-
Dzięki za rysunek, zrozumiałem go i w końcu wiem jak to ma być. Po nowym roku jak dopisze pogoda dam się do montażu.