Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)

Wszystko o naszych Ursusach
pingwin_78

Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)

Post autor: pingwin_78 »

Witam
Czy mógłby mi ktoś podesłać kilka fotek jak są zamocowane drzwi przesuwne w starej kabinie c360 (orzeszek). Kupiłem kabinę rozkręconą i za bardzo nie wiem jak zamontować drzwi przesuwne (na czym to jeździ na dole i jak jest prowadzenie u góry). Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
wisera

RE: Mocowanie drzwi kabiny (orzeszek)

Post autor: wisera »

Na dole tez powinien być taki suwak z tymi wózeczkami, tylko u mnie to średnio zdawało egzamin bo drzwi były połamane :(
Awatar użytkownika
widelec77

Post autor: widelec77 »

Bede mogl pomoc ,ale po Nowym Roku.Tez bede robil od podstaw taka kabine(z 3 chce zlozyc jedna idealna),mam drugi ciagnik w orginale wiec bedzie sie na czym wzorowac.Jak nie znajdziesz info to sledz moj temat.
tomasinho09

Post autor: tomasinho09 »

Drzwi są zawieszone u góry. Na dole w listwie progowej są dwa suwaki, trzeba je przykręcić do drzwi( bodajże śruby 8mm).
Awatar użytkownika
widelec77

W tej chwili nie mam zdjec,ale moze pomoga scany bo sie juz tym tematem interesowalem wczesniej.

Obrazek

Obrazek
pingwin_78

Według tego schematu powinny tam być jakieś rolki a ja nie mam tam rolek, ja tam na dole widziałem coś w rodzaju jakiegoś ślizgu który ma chodzić po szynie albo prowadnicy (jak będę miał chwilę czasu to zrobię fotkę)
tomasinho09

Post autor: tomasinho09 »

Tam są dwa ślizgi. W każdym po dwa otwory na śruby. Właśnie do tego przykręć drzwi.
pingwin_78

Ślizgi mam przykręcone do drzwi ale właśnie nie wiem za bardzo po czym mają chodzić. Interesuje mnie jak wygląda ta prowadnica bo ja mam na dole tylko profil chyba 20x20mm i dostałem tam jakieś kątowniki i za bardzo nie wiem właśnie jak maja być zamocowane
wojtek12321

Post autor: wojtek12321 »

pingwin_78 napisał/a:
Ślizgi mam przykręcone do drzwi ale właśnie nie wiem za bardzo po czym mają chodzić. Interesuje mnie jak wygląda ta prowadnica bo ja mam na dole tylko profil chyba 20x20mm i dostałem tam jakieś kątowniki i za bardzo nie wiem właśnie jak maja być zamocowane
Już dokładnie nie pamiętam, ale przypomina mi się jeżeli dobrze pamiętam że te ślizgi u dołu drzwi miały ośki (przynajmniej tak było u podobnej kabiny którą miał brat "na C - 355") na które nakładało się plastikowe rolki i wszystko to było wsunięte do tego prowadnika na dole i na tym wisiały drzwi. Drzwi nie wisiały na górnym prowadniku tylko na dolnym. Dolny profil miał od dołu nacięcie na całej długości w które wsuwały się te prowadniki z rolkami. Zaś drzwi u góry miały przyspawane krótkie wypustki z drutu, gdzieś średnicy 10 - 8 milimetrów i długości 3 - 5 cm na które byłu nałożone plastikowe tulejki które stabilizowały drzwi, wiszące już na dolnych mocowaniach w prowadniku, "aby się nie przewróciły", te wypustki przesuwału się w szynie, o kształtcie jak odwrócona litera U. Mniej więcej te mocowania tak wyglądały (w przekroju):

Obrazek

Czarne - drzwi, niebieskie - profile, prowadniki, czerwone - rolki, ślizgi.
Może pomylone strony, kierunki, jak to było zamocowane, ale zasada dziełania była taka jaką można odczytać z nieudolnego rysunku :o*blushing*
pingwin_78

Dzięki za rysunek, zrozumiałem go i w końcu wiem jak to ma być. Po nowym roku jak dopisze pogoda dam się do montażu.
Awatar użytkownika
widelec77

Tu jeszcze masz zdjecie dolnego mocownia

Obrazek
ODPOWIEDZ