Witam.
Ostatnio robiłem remont silnika w moim bocianie. Po złożeniu traktora do kupy okazało się, że cieknie mi olej od strony koła zamachowego. Podejrzewam, że może to mieć związek z uszczelnieniem duktów olejowych między deklem a blokiem. Oryginalnie były tam jakieś pierścienie gumowe, ale ponieważ były stwardniałe, zastąpiłem je o-ringami, które miały się nieco ścisnąć, ale to chyba nie był dobry pomysł.Wykluczam raczej simmering, bo wał był szlifowany na jakieś 79,3mm, a simmering założyłem ciut ciaśniejszy (78mm)
Czy ktoś może wie jakie powinny być te uszczelnienia i ew. gdzie je kupić?
Z góry dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam,
Paweł
Zetor 25k wyciek oleju z silnika od strony sprzęgła
RE: Zetor 25k wyciek oleju z silnika od strony sprzęgła
Ja zakładam zawsze oringi w te miejsca o których mówisz - nie pamiętam tylko teraz rozmiaru. Uszczelniacz lekko ciaśniejszy, ale nie uszkodził Ci się czasem przy montażu?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dzięki za odzew.
Nie wiedziałem, że są takie wąskie simmeringi, które można włożyć w miejsce tych pierścieni. Pogrzebię w katalogach.
Jeśli chodzi o simmering wału, to starałem się zakładać jak najostrożniej, ale kto wie.. Na wszelki wypadek kupiłem jeszcze jeden.
Pozdrawiam
PawełRozpołowiliśmy dzisiaj traktor z kolegą i sprawa się wyjaśniła. Po prostu zapomniałem o tym małym wkręcie blokującym tylną panewkę w pokrywie. Mam nadzieję, że już teraz będzie ok.
Pozdrawiam
Paweł
Nie wiedziałem, że są takie wąskie simmeringi, które można włożyć w miejsce tych pierścieni. Pogrzebię w katalogach.
Jeśli chodzi o simmering wału, to starałem się zakładać jak najostrożniej, ale kto wie.. Na wszelki wypadek kupiłem jeszcze jeden.
Pozdrawiam
PawełRozpołowiliśmy dzisiaj traktor z kolegą i sprawa się wyjaśniła. Po prostu zapomniałem o tym małym wkręcie blokującym tylną panewkę w pokrywie. Mam nadzieję, że już teraz będzie ok.
Pozdrawiam
Paweł
Poprawiłem się! Chodziło mi o oringi!
Przepraszam za błąd, tak to jest jak się pisze w biegu.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
W sprawie montażu simmeringu na wał - łatwo go uszkodzić przy zakładaniu. Krawędzie gniazda na klin kaleczą go i traci szczelność. Widziałem jak to pewien majster robił, wał owinął cienkim plastikiem chyba z okładki na dokumenty, polał olejem i dopiero wkładał simmering. Gdy go już umieścił gdzie trzeba wyjmował ochronę z plastiku.
Simmering zakładałem bardzo ostrożnie, tak jak pisałem ciekło z otworu na wkręt mocujący panewkę. Teraz już jest ok. Dzięki za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam, Paweł.
Pozdrawiam, Paweł.