Opony Barum.

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Opony Barum.

Post autor: Rolnik122894 »

Witam.

Chciałbym was prosić o poradę, a mianowicie znajomy kupił zetora 7211 na oryginalnych oponach Barum, które wyglądają jak na zdjęciu poniżej

https://www.fotosik.pl/zdjecie/7db552efa29bf6fb

Obydwie opony są starte w identyczny sposób jak na zdjęciu, z tym, że na lewej 5 ,,kolcków,, jest sporo wyższych od pozostałych przez co ciągnik podskakuje jak szalony przy szybszej jeździe. I tu moje pytanie czy ściąć ten bieżnik i wyrównać do wysokości pozostałych? Jeżeli tak to jakim sposobem? Może już ktoś z Was robił coś takiego?

Ma ktoś pomysł przez co się tak mogło zrobić? Ciśnienie w obydwu oponach jednakowe 1,2 bara.

Wiem, że ten ciągnik nie jest RETRO ale na tym forum jest tylu fachowców,że postanowiłem zaryzykować i napisać. Mam nadzieje, że temat nie zostanie usunięty. :p

Pozdrawiam, Mateusz.
Adi96

RE: Opony Barum.

Post autor: Adi96 »

Ciągnik nie podskakuje temu że masz nie równy bieżnik bo takowe zużycie jest normalne dla opon diagonalnych.Opona diagonalna ma to do siebie jeśli ciągnik postoi trochę opona jakby się odkształca,trzeba trochę pojeździć i opona wraca do swojego stanu.Takiego zjawiska nie ma przy oponach radialnych.Wspominałeś że 5 klocków jest sporo wyższych można lepsze zdjęcie jakby dalszy widok?
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

TAK może być ,ale druga str.medalu jest taka że wystaczy że obręcz jest przesunieta na promieniu względem gwiazdy o 10mm i bedzie ci kazda opone ząbkowac, każdą...producenci mało przywiazywali uwagę na współpromieniowość i osiowość felg szło jak z huty i tyle...kto się będzie tam ciągnikiem martwił a tu nowe sztuki wychodziły i miały fabryczne bicie i niestety opona ginie.
Do nacinania są takie specjalne noże termiczne że pod wpływem temp ostrze nacina gumę, ale my takie patenty robimy piła szablastą tzw lisi ogon i brzeszczot do metalu i jechane....
Spróbuj spr.*tup* jak z biciem felgi ew. obróc obręcz względem gwiazdy o 180":p
Awatar użytkownika
Pronar 82A

Post autor: Pronar 82A »

To co pisze Adi oczywiście jest prawdą, ale prawdą również jest że duża część opon zarówno radialnych jak i diagonalnych jest po prostu krzywa i dlatego z biegiem czasu robi się jeszcze bardziej nierówna, mam tak w dużym ciągniku na radialkach-traktor buja się z roku na rok coraz bardziej ze względu na nierówne zużycie.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

Co do obręczy to nie zauwazyłem żeby była skrzywiona lub przesunięta (obracaliśmy kołem przy podniesionym tyle).

Na zdjęciu poniżej zaznaczylem ,,klocki,, które sie mniej zużyły od pozostałych. Normalna wysokość to około 2,8 cm przy czym te kilka klocków w najwyższym miejscu ma prawie 4 cm i później znowu schodzi do 2,8cm. Próbować to ścinać do wysokości pozostałych?

https://zapodaj.net/cb1d0485cdcd4.jpg.html
Awatar użytkownika
yutos

Post autor: yutos »

Myślę, że nie powinieneś tego ścinać tak od razu. Niech ciągnik pojeździ dłużej i pozwoli nabrać normalnego kształtu oponom. Dopiero wtedy się zastanawiać nad ścinaniem - wtedy już rzeczywiście byłoby trzeba.
ODPOWIEDZ