Jutro wrzucę mu starą świecę, odpalę i dam znać jak się będzie zachowywał

Ale to silnik benzynowy i po zdjęciu fajki ze świecy NIE MA PRAWA PRACOWAĆ, choćby miał jeszcze beczkę paliwa w zapasie...Adasiek123 napisał/a:
Chodził,bo miał jeszcze paliwo i na nic nie zda się nawet ściągnięcie fajki.
Adasiek123, a czytałeś co pisałem we wcześniejszych postach? Czy tylko czytasz ostatnie i już wyciągasz wnioski? Mówi ci to coś?Adasiek123 napisał/a:...więc jak to wytłumaczysz,że jednak po zdjęciu fajki chodzi nadal.To że benzyniak,wiadomo,że niepożądane efekty,też...Samozapłon-mówi ci to coś? Zresztą nie ważne-zobaczymy co tam Michał "wymodzi" na starej świecy:p
wojtek12321 napisał/a:Gaźnik, gaźnikiem, ale dlaczego pracował po zdjęciu fajki ze świecy, dlaczego nie zgasł? Przecież wtedy nie powinno być iskry i silnik prawie natychmiast powinien się zatrzymać.Adasiek123 napisał/a:...Tu mi bardziej wygląda,że to gaznik ma winę,nie świeca....
Tak jak pisałem wyżej - jedyne wytłumaczenie to "przegrzana" zbyt rozgrzana świeca i samozapłon bo innego wytłumaczenia nie ma. Dlatego też wysokie obroty i tzw. rozbieganie silnika z powodu nieustalonego punktu zapłony, który daje moment iskry na świecy, a rozgrzana ponad miarę świeca tego nie robi, zapłon od takiej świecy może następować w dowolnym momencie. Do samozapłonu może się też przyczyniać zbyt duża ilość nagaru zgromadzonego pod głowicą który w przypadku zbytniego rozgrzania silnika zaczyna się żarzyć jak węgiel. A znowu na ilość nagaru może mieć wpływ zbyt duża ilość oleju w mieszance, niewłaściwy ten olej, nawet zła regulacja lub niewłaściwy gaźnik dający zbyt bogatą mieszankę paliwo - powietrze, a świece, jak pisał autor, ma zaolejone i koło się zamyka.
Opony to tak, ale dętki może prościej będzie dobrać jakieś lepsze. Do Liska w Dziku kupowałem też dętki i opony - to dało się kupić dętki lepszej jakości niż te co ładują do kółek taczkowych - gdzie całe koło kosztuje 50 złAdasiek123 pisze: ↑31 mar 2019, 9:36 Korek raczej ciężko będzie dopasować nie oryginalny,ale może akurat? Kółka są tam 4.00-8,więc typowy "taczkowy" rozmiar,ale nie ma to jak oryginalny "Barum",zupełnie inna jakość.