Zetor czy Ursus czy ...
Re: Zetor czy Ursus czy ...
Co do zależności wzajemnej OC i przeglądu jest akurat odwrotnie niż piszecie.Nie musisz mieć OC przy rejestracji , ale musisz mieć ważny przegląd przy opłacie OC. Co do ciągłości OC to nie obchodzi Cię czy poprzedni właściciel opłacał OC czy nie. Dziś kupujesz i opłacasz OC na umowę kupna-sprzedaży. A Fundusz Gwarancyjny niech się martwi jak ściągnąć OC od poprzedniego właściciela. Dlatego jeżeli OC jest nieopłacone ważne jest jak najszybsze ubezpieczenie na nowego właściciela. Najlepiej to zrobić tego samego dnia. Gdy przegląd nie jest waży to wydaje mi się że przy ubezpieczeniu na umowę nie ma to znaczenia. Zawsze kupowałem samochody z ważnym przeglądem to tego nie przerabiałem. Przy przerejestrowaniu w WK jest ten problem że przegląd musi być jeszcze ważny przez minimum 30 dni od dnia w którym przerejestrowujesz i tu trzeba mieć ważny przegląd , Inaczej na SKP i dopiero do WK.I dodam jeszcze jedno. Gdy kupujecie pojazd z OC opłacanym w ratach, to lepiej od razu wykupcie też nowe ubezpieczenie na siebie. Teraz co prawda można sprawdzić w necie czy polisa jest opłacona, ale ja kupiłem samochód w czasie gdy takiej możliwości nie było. Sprzedający twierdził że rata jest opłacona. Opłaciłem następną , ale była przerwa i zwrócił sie do mnie poprzedni ubezpieczyciel. Musiałem zapłacić zaległą ratę w raz z odsetkami za czas gdy jeszcze samochód nie był mój. Więc ostrożnie. Po tej nauczce od razu po zakupie opłacam nowe OC pomimo że stare jest jeszcze ważne. Taniej wychodzi. 

Ostatnio zmieniony 03 gru 2024, 11:00 przez marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy opłaceniu OC nie jest ważny przegląd. Nikt tego nie sprawdza. Wiele lat opłacałem OC w traktorach, które nie miały przeglądu - bo po prostu były do remontu, a OC musiałem mieć od dnia zakupu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Rozumiem że ubezpieczałeś na umowę kupna - sprzedaży. Widocznie ważny przegląd zależy od ubezpieczyciela i pewnie nie dotyczy ciągników Ja opłacając OC u swojego agenta zawsze mam sprawdzane czy w momencie opłaty samochód jest dopuszczony do ruchu. Może co kraj to obyczaj , ale u mnie jest akurat tak.
Do zapłaty OC nie jest potrzebne aktualne badanie techniczne. Problem występuje dopiero wtedy jeśli jest szkoda w trakcie trwania OC a nie mamy ważnych badań technicznych...
Urząd podczas rejestracji pojazdu tylko zwraca uwagę (przypomina) że OC należy wykupić najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu ale nie ma obowiązku tego sprawdzać.
Urząd podczas rejestracji pojazdu tylko zwraca uwagę (przypomina) że OC należy wykupić najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu ale nie ma obowiązku tego sprawdzać.
Dokładnie, tego nie dopisałem - w trakcie szkody OC się może "wypiąć" jak nie ma BT.
Mi się tylko raz zdarzyło chyba, że agent ubezpieczeniowy się pytał o termin BT przy podpisaniu umowy - to chyba miało tylko wpływ na wysokość składki.
Generalnie paradoksów jest wiele w naszym prawie, a największa głupota to wymóg aktualnego BT przy przerejestrowaniu, gdyż kupując np. stary traktor do remontu, który np. trwa 4 lata, musimy go przerejestrować, a nie mamy za bardzo jak. Możemy wziąć próbne tablice, ale za chwile trzeba to przedłużać itd. Paranoja. Chyba, że coś się teraz zmieniło, o czym nie wiem?
Ale dobra, to temat na osobną dyskusję, żebyśmy tu koledze bałaganu w temacie nie robili.
Mi się tylko raz zdarzyło chyba, że agent ubezpieczeniowy się pytał o termin BT przy podpisaniu umowy - to chyba miało tylko wpływ na wysokość składki.
Generalnie paradoksów jest wiele w naszym prawie, a największa głupota to wymóg aktualnego BT przy przerejestrowaniu, gdyż kupując np. stary traktor do remontu, który np. trwa 4 lata, musimy go przerejestrować, a nie mamy za bardzo jak. Możemy wziąć próbne tablice, ale za chwile trzeba to przedłużać itd. Paranoja. Chyba, że coś się teraz zmieniło, o czym nie wiem?
Ale dobra, to temat na osobną dyskusję, żebyśmy tu koledze bałaganu w temacie nie robili.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...