W stodole stary ciągnik wygrzebałem. Tył Zetor c3011 silnik ursus c355 maska Zetor także jak go doprowadzę do ładu to będzie Zetor czy Ursus;) Sort za głupie pytanie.

w Zetorze 3011 jest dokładnie odwrotnie jak piszesz. Numery na skrzyni.Alchemik pisze: ↑14 lis 2024, 13:28 Według przepisów numer ramy/nadwozia określa typ pojazdu. W ursusie i pewnie zetorze jest nabity na tylnym moście. Numer na skrzyni teoretycznie sie pokrywa, ale można ją zmienić, bo oficjalnym punktem jest numer z tylnego mostu.
Są do niego jakiś papiery, albo będzie rejestrowany?
To ja wtrącę coś od siebie, moja C-355M początkowo miała oryginalny silnik, później był epizod z silnikiem 3P przez około 4 lata i od dobrych 6 lat mam silnik 3 cyl od Zetora 5211. Ciągnik sporo porusza się po drogach, przeglądy przechodzi bez problemu i nikt nawet na to nie zwraca uwagi, więc akurat tym bym się nie przejmował. nie jest to jakaś drastyczna zmiana konstrukcyjna.
Moim zdaniem nadużywają w ten sposób swojej władzy. Nie mają do tego prawa. Kiedyś, jak OC było dla wszystkich pojazdów obowiązkowe, to mogli tak robić, ale chyba przy odbiorze dowodów sprawdzali czy jakoś tak - bo w zasadzie nawet jak masz obowiązek opłacić OC to w dniu zarejestrowania, ale chyba nie ma nigdzie powiedziane, że masz najpierw wykupić OC a później lecieć do WK.