Silnik Andoria S-322 przestał działac

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
Awatar użytkownika
baro

RE: Silnik Andoria S-322 przestał działac

Post autor: baro »

oo to teraz bedz pyrkał jak złoto :> jak tuleje wyciągałeś?
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Kolego odys , co do silnika s-60 to jak na korpusie masz tzw. resor to jest ursus.
odys123

Post autor: odys123 »

Tuleja pierwsza wyszła mojej roboty ściągaczem. Jednakże przy odkręcaniu drugiej mam juz problemy.... uksył się kawałek od dołu :( boje sie aby niczego nie uszkodzic.

Macie jakieś dobre sposoby na ściagniecie mocno zapieczonej tulei gdy jest słabe dojście do niej od dołu ???
Awatar użytkownika
baro

blok palnikiem a tuleje gaśnicą hallonowką :P
odys123

Kolego baro a czy nie pęknie mi blok od tego ? Pomysł dobry ale nie wiem skąd wziąc gaśnice halonową-została ona wycofana z produkcji. Przydałby mi sie ciekły azot :(

Problem dalej nie rozwiązany :(
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Hmmm ja zalałem u siebie w 1 HC 102 tuleje płynem hamulcowym, wtedy ten kamień, rdza puściły w koło cylindra, 2/3 mocne pociągnięcia klucza + duży młotek i wyszła :)
Awatar użytkownika
baro

Pęknąć nie pęknie hmmm to tuleje trzeba czymś innych schłodzić :P płynem hamulcowym możesz też zalać :P
odys123

Ok zaleje dzisiaj płynem hamulcowym niech ją troche oczyści z kamienia i rdzy.

Dam odpowiedz jakie były rezultaty. A na jak długo zostawic ja zalaną tym płynem?

I czy płym wlac w dziurki tam gdzie woda oblewała tuleje?
Awatar użytkownika
hubert

Tak w te dziurki, ja trzymałem ponad 2 dni, co prawda trochę uleciało, ale akurat po kilku dniach się zebrałem i to zrobiłem, puściło bez jakiś większych problemów. Teraz tuleje możesz zmasakrować i tak wkładasz nowe, więc młotki, itd. są wskazane :)

Tak w te dziurki, ja trzymałem ponad 2 dni, co prawda trochę uleciało, ale akurat po kilku dniach się zebrałem i to zrobiłem, puściło bez jakiś większych problemów. Teraz tuleje możesz zmasakrować i tak wkładasz nowe, więc młotki, itd. są wskazane :)
odys123

Ok chłopaki jutro wleje w dziurki od wody w bloku płyn hamulcowy:)
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

gdy wyciągałem ze slavii - wypaliłem palnikiem 4 dziury , w to 4 haki wykonane z rozhartowanych śrub imbusowych (kl 10.9) i sciagacz który ciągnął koło z hakami oparty na śrubach bloku
z powodu braku możliwości ruszenia tłoka i wyjęcia korbowodu to była jedyna opcja , tuleja i tak popękana wiec na złom
odys123

U mnie tuleja zalana płynem hamulcowym już 1 dzień. Jutro spróbuje ją ruszyc moim dorobionym ściągaczem.

Kurcze ale miałeś kombinacji drandrzej z tą tuleją u siebie... ;/

Mam nadzieje ze u mnie pójdzie ładniej i nic nie trzeba bedzie przepalac.

############################################################

Kurde wczoraj prawie cały dzień poświęciłem aby wyjąć tą tuleje ale żadnych razultatów nie ma. Tuleja jak siedziała tak siedzi. Płyn hamulcowy nie dał rady jej.

Czy rozgrzanie jej palnikiem a późniejsze nagłe schłodzenie(wodą) spowoduje jej pęknięcie czy użyć boshki i ciąć od góry do dołu :( ?

################################################################

Witam po dłuższej przerwie.

Tuleje udało mi sie wyjąć skonstruowanym przezemnie masywnym ściągaczem któy miał tyle siły aby zerwac kamień przylegający do tulei i na szczescie ruszyła do góry.

Wczoraj zamontowałem tuleje, tłoki z pierścieniami i sworzniami, założyłem głowice i przykręciłem ją kluczem dynamometrycznym oraz przez"rure" o kąt ok 45 stopni każdą. Do tego zamonotwałem klawiature dziś oraz ustawiłem luz zaworowy na 0,4 mm. Gdy wszystko było poskręcane wlałem olej
i..........maszyna RUSZYŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziękuję wszystkim userom retrotraktora za pomoc we wskrzeszeniu mojego traktorka !!!!! Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hubert

Niech pracuje jak najlepiej i jak najdłużej :)

Nagraj jakiś filmik :D
odys123

Witam po długiej przerwie :) niedziękuje hubert żeby nie zapeszyc :) jak bede jechał na pole to nakręce jakis filmik. Maszyna gra i buczy ślicznie :)
ODPOWIEDZ