s231 problem z pompą?
RE: s231 problem z pompą?
Właśnie sugerowałem sprawdzenie tego elementu(tłoczek). Po odkreceniu króćca i wyjęciu zaworka zwrotnego oraz podkładki masz dojśćie do tłoczka od góry. Powtórzę. Jeśli podczas obracania wałem silnika, tłoczek pozostaje nieruchomo (w górnym położeniu) to na bank jest zapieczony w cylinderku. W tym wypadku możesz lekko stuknąć pobijakiem w tłoczek, aby go zruszyć. To rozwiązanie utwierdzi Cię tylko, że taka sekcja jest do wymiany. Raz zapieczony tłoczek może powodować problemy w przyszłości, więc lepiej wymienić całą sekcję. Nie można wymieniać samego tłoczka. Zaworek również może być zapieczony, chociaż z tym akurat nie ma problemu, bo są jednakowe w wielu typach pomp wtrykowych i z łatwością można go wymienić.
RE: s231 problem z pompą?
Witam
ES odpalony
Za poradą @papiszona chciałem wyjąć uszczelkę w której jest gwint m8(tablica T13 element 16) Niestety po wkręceniu śruby nie chciała wyjść ta uszczelka. Wkręciłem śrubę troszkę więcej i wykręciłem, ruszyłem korbą i zauważyłem że tłoczek powrócił do góry(po wkręceniu śruby zeszedł troszkę na dół) Powtórzyłem tą czynność kilkukrotnie ale niestety nie mogłem wyciągnąć tej uszczelki. Tłoczek przez te czynności się rozruszał i zaczął podawać paliwo. Uszczelkę o której mowa powyżej wciągnąłem poprzez wkręcenie śruby m8 do niej(tej uszczelki) i obróceniu korbą. Uszczelka wyskoczyła łącznie ze śrubą. Tłoczek ją po prostu wywalił do góry. Po przedmuchaniu i zlaniu wd40 oraz czyścikiem do gaźników odpowietrzyłem układ i silnik zaskoczył.
Pracował trochę ale muszę zmienić olej.
Odkręciłem bak paliwa w celu przeczyszczenia i dopasowaniu kranika.
Zauważyłem iż z przewodu paliwowego powrotu z wtryskiwacza nie leci paliwo. Nie zależnie czy ma małe obroty czy wysokie.Czy tak ma być?
Dodam że z wydechu wylatuje biały dym( moim zdaniem nie spalona ropa daje biały dym)
Rurka jest oznaczona na rysunku nr 20

Po wymianie oleju silniczek ładnie pracuje
http://www.youtube.com/watch?v=n26RABHT0f4
ES odpalony

Za poradą @papiszona chciałem wyjąć uszczelkę w której jest gwint m8(tablica T13 element 16) Niestety po wkręceniu śruby nie chciała wyjść ta uszczelka. Wkręciłem śrubę troszkę więcej i wykręciłem, ruszyłem korbą i zauważyłem że tłoczek powrócił do góry(po wkręceniu śruby zeszedł troszkę na dół) Powtórzyłem tą czynność kilkukrotnie ale niestety nie mogłem wyciągnąć tej uszczelki. Tłoczek przez te czynności się rozruszał i zaczął podawać paliwo. Uszczelkę o której mowa powyżej wciągnąłem poprzez wkręcenie śruby m8 do niej(tej uszczelki) i obróceniu korbą. Uszczelka wyskoczyła łącznie ze śrubą. Tłoczek ją po prostu wywalił do góry. Po przedmuchaniu i zlaniu wd40 oraz czyścikiem do gaźników odpowietrzyłem układ i silnik zaskoczył.
Pracował trochę ale muszę zmienić olej.
Odkręciłem bak paliwa w celu przeczyszczenia i dopasowaniu kranika.
Zauważyłem iż z przewodu paliwowego powrotu z wtryskiwacza nie leci paliwo. Nie zależnie czy ma małe obroty czy wysokie.Czy tak ma być?
Dodam że z wydechu wylatuje biały dym( moim zdaniem nie spalona ropa daje biały dym)
Rurka jest oznaczona na rysunku nr 20

Po wymianie oleju silniczek ładnie pracuje
http://www.youtube.com/watch?v=n26RABHT0f4