Tabliczka

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
agrotechnik

RE: Tabliczka

Post autor: agrotechnik »

Hm, może to późniejsza wersja. Przecież tak je później modernizowano że poszczególne części czasami nie pasowały. Może z takiego zetora jest ta tabliczka.
Chyba że ktoś jest dobry ślusarz i umiał przerobić cylindry, ale jak widać to jest fabryczne więc...

Niezzły pasztet się wywiązał.:smilewinkgrin:
oldtimer

Post autor: oldtimer »

Nie wiem z czego wynikają te różnice, ale faktyczna pojemność skokowa zetora to 2078 ccm- tylko w polskiej literaturze podają 2080 albo 2090... Co ciekawe- moce też są różne: 25 KM albo 26 KM...
Zastanawiałem się nad mocą z tej tabliczki, ale tylko jedno mi do głowy przychodzi- kiedyś były dwie szkoły (chyba wciąż jeszcze są) pomiaru mocy maksmalnej- część firm podawała moc na wale, a część moc na kołach... Stąd mogą brać się różnice... Być może istniała jakaś firma która przerabiała Zetory 25 do jakiś specjalnych prac i np. podwyższała moc... Możemy sobie tak gdybać...
A jak było naprawdę- może Jacek niedługo uchyli rąbka tajemnicy, bo coś ukrywa :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

A z tą mocą to też był taki chwyt, że była moc SAE i DIN. W jednej z nich mierzono moc silnika bez filtra powietrza, tłumika i prądnicy. Ale teraz nie pamiętam w której - może z tego wynika różnica??
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
oldtimer

Post autor: oldtimer »

Nie tylko była, ale nadal jest :)
I nie tylko SAE i DIN, choć te dwie są najbardziej popularne...
Wyniki najbardziej zblizone do rzeczywistych daje niemiecka metoda DIN i SAE J1349 (net power).
Co ciekawsze SAE: stara metoda "SAE gross power"- gdzie silnik pozbawiony jest nie tylko filtra powietrza, tłumnika i prądnicy, ale i pompy paliwa, sprzęgła i skrzyni biegów... Czyli jest niezdolny do "normalnego" funkcjonowania...
i nowa metoda "SAE net power", które jest zblizone, a wręcz identyczne z niemieckim DIN. Moc mierzona jest na hamowni na kole zamachowym silnika. Osprzęt niemal kompletny: alternator, wszystkie pompy, kompletny wydech wyposazony we wszystkie wymagane kontrolki czystosci spalin oraz rozrusznik. Odpuszczany jest jedyniekompresor klimatyzacji...
Tak naprawdę współczesny DIN i SAE to tylko różnica temperatur przy jakiej dokonuje się pomiarów.
Włoska metoda CUNA: silnik bez filtra powietrza i układu wydechowego...
Obecnie jest wszystko certyfikowane i 100 KM to rzeczywiście 100 KM, ale przed rokiem 1972 była "wolna amerykanka" i kupując pojazd który ma 100 HP trzeba pytać: a wg jakiej normy :)

A i bym zapomniał- pomiar mocy był albo na wale albo na kołach... Co dawało kompletnie różne rezultaty...To powodowało, że pojazd miał rzeczywistą moc na poziomie 20 KM, a w katalogach nawet ponad 30 KM :)

Pozdrawiam
Jacek ze Skansena napisał/a:
Poczekam jeszcze kilka dni i odkryje wam ten temat. Ciekawe co o tym pomyslicie.
Kilka dni już minęło proszę pana :)
Może coś odkryjesz, bo ciekawi mnie skąd to się wzięło :)
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Valtra odkrył tajemnice. Myślałem, że to się uchowa do wigilii ale tak to tabliczka Zetora 25A z lat 50-tych przedstawionego na tej stronce. Z tego co mi się wydaje to są Włosi ale na sto procent nie potwierdzę. Jest jeszcze film z remontu tego traktorka. Wieczorem postaram sie dać namiary. Chyba, że Valtra to zrobi wcześniej. Jest tam też troche tekstu to ci co łapią doczytaja resztę. Zajęło to trochę czasu ale cieszę sie, że jest tylu dociekliwych. Ja sam nie wiem dlaczego taka tabliczka własnie. Myślę jednak, że to chwyt reklamowy na tamten rynek.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Chodzi o tą stronkę:

http://www.webalice.it/brembo24/index.html

Jakiś czas temu pisałem z tym gościem po angielsku. Ma on kilka filmików z tym Zetorkiem na YT:
http://pl.youtube.com/profile?user=BremboZetor
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

przeglądając tą stronkę , mnie zastanowiły jeszcze inne rzeczy. Zwróccie uwagę na albumie fotos 2 - tam są nówki części. W tym poszukiwane zegary , zarnik świec , czy jajowate lampy. Pudełka mają napis zetor PDC. Jest to oficjalny dsytrybutor częsci zetora w czechach. Nie podają jednak tam nic o czesciach do K-25 czy supra.

Te niektóre wersje eksportowe zetorków miały niżej zamocowane lampy? Która wersja wam sie bardziej podoba te nasze z górnymi lampami czy te dolne?

No i teraz sensacja!!!!!! W linkach tej stronki jest adres do RetroTraktora !!! szkoda że stary ale można by im podesłac aktualny . Co Ty na to Paweł?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No nawet nie zaglądałem w Linki, ale to dla mnie miłe zaskoczenie. Fakt jest tam adres jeszcze z darmowego serwera ;) Wysłałem mu maila.

Odnośnie lamp to ja wole te wyżej zamocowane. Co ciekawe Supry do NRD jak szły to też miały niżej zamontowane lampy - ciekawe czemu ?
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Dziękuję za szybki refleks a chyba juz nie trzeba wiecej wyjasniać. Przy okazji zobaczcie jak zwykły A 25 podniesiony został do rangi unikatu.
Jesi chodzi o lampy to oczywiscie te "nazse są ładniejsze".
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

ale skąd ma te wskaźniki ??
co prawda stare mi się podobają bardziej , ale choćby mechanizmy z nowych by się przydały (zwłaszcza temp)
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Ja również wolę te nasze górne lampy. Ciagnik wyglada bardziej stylowo.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Ja myślę, że to moda. Na zachodzie maja inne spojrzenie tylko.
ODPOWIEDZ