Tabliczka
Tabliczka
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Jacek ze Skansena
RE: Tabliczka
O własnie!!! Kto jest w stanie określić od jakiego to ciągnika i w jakim jężyku bo po czesku chyba nie.
O ile dobrze widzę to tam jest napisane Major"A , ale co to za ciągnik? Koni mechanicznych 30/32. Rok 1956. A to po srodku po lewej nie mam pojęcia. Może pojemność? A tabliczka zapisana chyba po niemiecku. Tyle wiem po jej obejrzeniu:rol:
- agrotechnik
Dziwne? Pisze że zetor major ale po niemiecku i do tego na dole pisze bologne.
Jakiś exportowy chyba ale dokąd?

Trzeba Rafała spytać może on pomoże.:uhoh:
O jest na dole telefon! To co, dzwonimy to się dowiemy.:yes:
Jakiś exportowy chyba ale dokąd?
Trzeba Rafała spytać może on pomoże.:uhoh:
O jest na dole telefon! To co, dzwonimy to się dowiemy.:yes:
Panowie i ja mam z tym kłopot!!! Niezła zagadka. Czas produkcji wskazywałby na Zetora 25A lub K. Ale moc nie pasuje. I pojemność zamiast 2090 jest 2080 cm3.
Najdziwniejsza sprawa, że tam jest po niemiecku a u dołu chyba adres dystrybutora po włosku !! Po za tym skrót koni HP jest po angielsku. Totalny galimatias. Nie spotkałem się z czymś takim.
Na moje wyczucie jest to zetor 25 A pod lokalna nazwą eksportową . Tabliczka mogła byc nabita lub wykonana dla dystrybutora zetorów we włoszech lub gdzieś na pograniczu włosko- niemiecko języcznym.
Moc HP jeśli była zmierzona wg normy amerykańskiej to mogła się różnić o te 4 KM na plus. To typowy zabieg marketingowy producentów stosowany i dziś.
Pojemność to chyba błąd.
Może się myle co o tym sądzicie?
Jacku z kąd masz to dziwadło?
Najdziwniejsza sprawa, że tam jest po niemiecku a u dołu chyba adres dystrybutora po włosku !! Po za tym skrót koni HP jest po angielsku. Totalny galimatias. Nie spotkałem się z czymś takim.
Na moje wyczucie jest to zetor 25 A pod lokalna nazwą eksportową . Tabliczka mogła byc nabita lub wykonana dla dystrybutora zetorów we włoszech lub gdzieś na pograniczu włosko- niemiecko języcznym.
Moc HP jeśli była zmierzona wg normy amerykańskiej to mogła się różnić o te 4 KM na plus. To typowy zabieg marketingowy producentów stosowany i dziś.
Pojemność to chyba błąd.
Może się myle co o tym sądzicie?
Jacku z kąd masz to dziwadło?

A może Rafał masz racje, że może to być zetor 25a:bigeek: Dystrybutor był we Włoszech, a sprowadzany i następnie sprzedawany był w Szwajcarji gdzie przecież obowiązuje język niemiecki i włoski
A przecież okerślenia koni mechanicznych jako HP użuwają również w krajach niemiecko języcznych
A przecież okerślenia koni mechanicznych jako HP użuwają również w krajach niemiecko języcznych
Ale pojemność silnika w Zetorku 25 to przecież 2080 ccm więc o co chodzi??
Sprawdzałem teraz w książce.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- agrotechnik
Słuchajcie. Na dole widać numery telefonu. Tak?
Więc po pierwszych literach można by rozpoznać kierunkowy i tak się dowiedzieć
skąd TO jest. Można by spróbować.
Więc po pierwszych literach można by rozpoznać kierunkowy i tak się dowiedzieć
skąd TO jest. Można by spróbować.
Pojemność by się zgadzała- dokopałem sie do instrukcji, w której pojemność skokowa zetora 25 z 1950 roku podają 2080 cm3... W drugiej 2090... Pewnie było 2085 i się zdecydować nie mogli w którą stronę zaokrąglić 
Sprawdziłem na czeskich stronach- wszystkie 3 modele (25,25 A i 25 K miały pojemnośc 2078, więc to się zgadza....

Sprawdziłem na czeskich stronach- wszystkie 3 modele (25,25 A i 25 K miały pojemnośc 2078, więc to się zgadza....
A może po prostu rozwiercili trochę później silniki 

To jest irytujące... Człowiek szuka w kilku językach i nie może znaleźć w internecie wielu informacji dotyczących parametrów technicznych (chociażby podstawowych, np. pojemność, moc, moment obrotowy, masa, długość, szerokość, wysokość itp..) mniej znanych pojazdów... Chyba zacznę pisać stronę na którą powrzucam parametry techniczne różnych pojazdów- tych starszych i tych całkiem współczesnych... Może to sie komuś kiedyś na coś przyda...B)
Próbuj
Takie coś zawsze się przyda ;D

Jacek skąd masz taką nietypową tabliczkę? A może to jakaś wersja zetora przystosowana poprzez zwiększenie mocy do jazdy i pracy w górach?
Ja się zastanawiam czy nie jest to jakiś prototyp zetora...
- agrotechnik
Słuchajcie, Mirek ma może rację. W Szwajcarii na południu używają włoskiego i do tego teren jest górzysty. Zresztą na dole jest numer do serwisu więc by się zgadzało.
:yes:
Słuchajcie z tą pojemnościa to też niezły pasztet. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale to prawda jedne źródła podają 2080 a inne 2090 cm3!! Oldtimer ma słuszność - całkiem mozliwe , ze wychodziła pośrednia 2085cm3.
Nasuwa mi się jeszcze inne pytanie czy może mierzono sam cylinder bez bocznej komory w głowicy( skok) ? I wychodziło 2080 a całkowita pojemność z komorą wstępną 2090cm3! co wy na to? być może się myle ale ciekawy temat się wywiązał.
Nasuwa mi się jeszcze inne pytanie czy może mierzono sam cylinder bez bocznej komory w głowicy( skok) ? I wychodziło 2080 a całkowita pojemność z komorą wstępną 2090cm3! co wy na to? być może się myle ale ciekawy temat się wywiązał.
No też tak może być. Tyle tylko czy napewno miała ta komora aż 10 cm3 ??
- Jacek ze Skansena
Poczekam jeszcze kilka dni i odkryje wam ten temat. Ciekawe co o tym pomyslicie.
Czyli po 5 cm3 na każdy cylider.
No tak zgadza się - pomyliłem się. No to byłoby ciekawe. Jacek znowu coś ukrywa. Ale tak się zastanawiam, bo widziałem kiedyś, że między Zetorem 25 a Zetorem 25K są różnice jeśli chodzi o moc silnika - może to właśnie jakieś zmiany zostały zastosowane i jedną z nich było minimalne zwiększenie pojemności.