Błędne dane w dowodzie rejestracyjnym.

Wszystko odnośnie rejestracji, ubezpieczenia i innych formalności
Awatar użytkownika
Bolszewik

Re: Błędne dane w dowodzie rejestracyjnym.

Post autor: Bolszewik »

Przed udaniem się na diagnostykę, należy zrobić wywiad czy umieją zrobić przegląd ciągnika wraz z uzupełnieniem danych.
Następnie należy zapytać co wpiszą.
Potem dopiero jechać na przegląd.

:mrgreen:

Mnie się udało:

Obrazek
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Nie popisał się, moim zdaniem Zetor 25K nie powinien mieć masy przyczepy takiej jak C-4011 - czyli odpowiadającej 2 przyczepom. Raczej jednej, ale taka wartość dla Ciebie może być korzystniejsza
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
bergman31

Post autor: bergman31 »

Wiesiek pisze: 14 sie 2025, 22:19 Skończyło się na tym że musiałem jechać do diagnosty, jeszcze raz. Konsultował się telefonicznie z kimś i w końcu ustalił że: masa przyczepy z hamulcem 10500 , bez hamulca 750, zespołu pojazdów "X". Na moje pytanie odnośnie tego ostatniego, odpowiedziano mi , że ta pozycja nie dotyczy ciągników rolniczych.
O.1 =10500kg to zdecydowanie zadużo.
O.2= 750kg. Nie wiem dlaczego część diagnostów wpisuje taką niską wartość przyczepy niehamowanej dla ciągników rolniczych, skoro przepisy w Polsce dopuszczają nawet 1500kg.
F.3 = X. Z tego co mi wiadomo, to jeśli nie można określić jakiejś wartości lub przepisy niewymagają jej wpisania, to w rubrykę zaświadczenia z badania i/lub dowodu rejestracyjnego wpisuje się ---

U mnie wygląda to tak

Obrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Masz rację, u mnie z pewnością jest za niska masa przyczepy O2.

Za to u Ciebie nie ma ładowności. Jest to ważne bo mówi że mogę ciągnąć / wieźć maszynę półzawieszaną / zawieszaną np. kopaczkę do ziemniaków.

Może ktoś kiedyś to uporządkuje choć wątpię ....
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Alchemik

Post autor: Alchemik »

A zetor 25 ma instalacje pneumatyczną do hamulców? Gdzieś czytalem, ze ma niska wartość dla przyczep z hamulcami, bo jest to hamulec najazdowy przyczepy i to powoduje małą wartość w dowodzie. Ale nie wiem, nie zgłębiałem tematu, bo nie bylo mi to potrzebne. Pewnie jeszcze różne dane mogą byc zależnie jaka to wersja zetora 25.
bergman31

Post autor: bergman31 »

Bolszewik pisze: wczoraj, 11:48 Masz rację, u mnie z pewnością jest za niska masa przyczepy O2.

Za to u Ciebie nie ma ładowności. Jest to ważne bo mówi że mogę ciągnąć / wieźć maszynę półzawieszaną / zawieszaną np. kopaczkę do ziemniaków.

Może ktoś kiedyś to uporządkuje choć wątpię ....
Rubryka ŁADOWNOŚĆ dotyczy głównie przyczep i samochodów ciężarowych. Niepodaje się ładowności dla samochodów osobowych i nie ma potrzeby podawać jej dla ciągników rolniczych, gdyż głównym przeznaczeniem tych pojazdów nie jest przewóz ładunków.

Natomiast o jakiej masie możemy zawiesić na ciągniku maszynę/urządzenie decyduje różnica między maksymalną masą całkowitą pojazdu F.1 a masą własną G.

Co do maszyn półzawieszanych, to według przepisów, są one traktowane jako przyczepy specjalne więc w ich przypadku ważne jest aby ich masa własna nieprzekraczała wartości O.1 lub O.2 w dowodzie rejestracyjnym traktora. UWAGA!!! Maksymalna masa całkowita przyczepy specjalnej (będącej maszyną rolniczą) bez hamulców wynosi 3000kg.

Alchemik Ursus C-325 nie ma instalacji pneumatycznej do hamulców przyczepy a O.1 ma 5200kg i O.2 ma 1500kg. Ursus C-325 (nawet z kompletem obciążników) ma znacznie mniejszą masę własną od Zetora 25, czyli teoretycznie Zetor 25 powinien mieć wyższą maksymalną masę całkowitą przyczepy z hamulcem/bez hamulca. Oczywiście należy pamiętać, że w Polsce maksymalna masa całkowita przyczepy rolniczej wyposażonej w hamulec najazdowy (lub hamulec sterowany dźwignią przenoszoną z przyczepy do ciągnika) wynosi 5000kg. Natomiast maksymalna masa całkowita przyczepy rolniczej bez hamulców wynosi 1500kg.
ODPOWIEDZ