RE: URSUS c-328-ciśnienie oleju

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Post autor: Pawelc-328- »

Bossmann, ja też się zdziwiłem... :D
Teraz założyłem Polskie łożysko (6208) z Kraśnika.:)

Stara pompa wtryskowa:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Pomimo, że zamiast oleju dostawała się ropa, odpalał nawet dobrze i jeździł...
Po zdjęciu piasty okazało się, że okruszył się wałek przy klinie tak jak widać na zdjęciach. Nie wiem czy ona jeszcze do regeneracji by się na dawała i czy to warto... chyba ją już na złom wywalę, bo i tak nie jest to oryginalna tylko pospolita c-330.Na szczęście mam nową pompę wtryskową i to z 1981 roku!
Obrazek
Obrazek
bossmann

Post autor: bossmann »

Ha ha. A czy na tej pompie jest znaczek swidnika?
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Witam!
Może mi napiszecie jak to jest z tymi wałami? Wał nowy z Ostródy, wał nowy z jakiejś firmy ASTO i wreszcie wał z Tyczyna. Czy to nie jeden producent, a inny sprzedawca? Przecież POM Tyczyn nigdy nie produkował wałów, jest to zwykły ( przepraszam - bardzo dobry i słynny w okolicy) zakład naprawy ciągników i maszyn, i punkt sprzedaży części. Nie wiem jak Ostróda? A ten z firmy Asto to jakaś niemiecka podróba , czy chińska?
Nasuwa się jeszcze pytanie, czy taki wał można zastosować w jakimś innym silniku?
warsztat777

Post autor: warsztat777 »

tyczyn to kiedyś morze słynny był ale jak widziałem kilka wałów szlifowanych w tyczynie to tak jak by tokarz to na tokarce zrobił ,znajomy właściciel sklepu z częściami rolniczymi tłumaczył mi że oni robią tylko obróbkę a odkówki to idą z kąd się da ,to samo tyczy się korbowodów i innych części ,tak jak i do całej motoryzacji ,liczy się tania produkcja ,myślę że ostruda robi podobnie ,*tdown*
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Nie chodziło mi opinię na temat warsztatu w Tyczynie, czy oni toczą, czy szlifują. Chciałem uzyskać odpowiedż , kto i gdzie produkuje wały.
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Witam, długo nic nie pisałem, ale to nie znaczy, że nic przez ten czas nie działałem. ;)

Wcześniej dodałem foto nowej pompy wtryskowej c-330, ale miałem też jeszcze jedną pompę i po zastanowieniu założyłem tą:
Obrazek
Obrazek

Jest ona również nowa, nigdy nie używana z roku 1983! Jak widać nawet karteczka się jeszcze zachowała! *clap*
Dobrze, że wcześniej "na czas leżakowania" zalałem ją olejem, bo okazało się, że uszczelniacz "sparciał" i trzeba było go wymienić.
Obrazek

Składanie silnika:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
warsztat777

taka nowa pompa dzisiaj to skarb, dobra*sarcasm**tup* robota
Awatar użytkownika
DK94

Post autor: DK94 »

Mam pytanie odnośnie takiego regulatora obrotów jak w tej pompie, w jakich latach i do jakich pomp był produkowany. Bo posiadam pompę na zapas do C-4011 i właśnie posiada taki regulator. Pompa fajna ale jest problem, regulator nie trzyma obrotów po dodaniu gazu. To znaczy na wolnych obrotach chodzi ładnie a jak dodam gaz powyżej 1500 to rozbiegiwa się bez końca. A pod górę z pustą przyczepą trzeba redukować do dwójki.
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Pompę z c-330 to znalazłem na strychu w szafie, a tą kupiłem niedawno, akurat gość z okolicy sprzedawał to się skusiłem.
Silnik już jest po próbnym odpaleniu, ładnie na niej chodzi i zapala bez problemu. *clap*

W tej pompie jest typ regulatora: R4V20-100 W113D
Sławek pewnie będzie wiedział gdzie i kiedy takie stosowano...
warsztat777

chciałbym mieć taką szafę *music*
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Eee tam... tam była tylko nowa pompa do c-330, odolejacz, zawór hamulcowy i parę pierścieni, szkoda że Dziadek więcej rzeczy tam nie zachomikował. :p

A tą pompę c-328 kupiłem u tego gościa:
http://olx.pl/oferta/pompa-wtryskowa-ur ... 9805f6a034
Ja chciał bym mieć taką szafę jak ten gość! Pracował kiedyś w POM-ie i nabrał pełno części z likwidowanych magazynów a teraz sprzedaje i to nie tanio...
Wcześniej proponował mi podnośnik a jak teraz potrzebuje to nie chce sprzedać :@ Zmuszony jestem założyć z powrotem ten co mam z c-330.

Ale za to razem z moim mechanikiem wykombinowaliśmy, że przerobimy go "na oryginał". To znaczy pomierzyliśmy, nawierciliśmy otwory i przykręciliśmy do niego miskę. Teraz technicznie będzie jak oryginalny c-328. *hilarious*
warsztat777

noi da się zrobić ,takich chomików co wyciągają teraz stare zapasy jest dużo ,tylko nie zakładaj taniej pompki zasilającej bo ci zaraz pójdzie ropa przez rurkę przelewową [pozdro}*sarcasm*
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Zwolnica starego typu do c-325 z 1960 r.
ObrazekObrazek
A to ówczesna zwolnica:
Obrazek
Jeśli by się ktoś przyjrzał i porównał to można zauważyć np. że w nowej zwolnicy jest grubszy odlew kołnierza, do którego przykręca się prostokątną pokrywę. Korki w zwolnicy starego typu są wszystkie jednakowe na duży klucz.
Nowy wał koła nawet raczej nie da się założyć do zwolnicy starego typu.

Obrazek
Obrazek
Porównanie nowego wału koła z wałem c-325.ObrazekCo prawda jeszcze tył nie poskładany, ale silnik miał już chodzić i się docierać.
No ale wszystko zaczęło się komplikować. :( Na początek chłodnica po polutowaniu blach: założyłem, pomalowałem.. no i ledwo nalałem -cieknie!

Dobra, chłodnicą się jeszcze tak nie przejąłem, ale jak zobaczyłem, że cieknie olej z otworu w skrzyni, to już się wkurzyłem! :@ -nowe uszczelniacze, uszczelki na hermetyk to dlaczego to ku... cieknie!? *secret*

Dziś wreszcie przyszła do mnie gwiazda koła po tygodniu czekania... przymierzam i nie wiedząc czemu nie pasuje *rolleyes*

I jeszcze ciągle pada to musze latać skrzynie nakrywać i żeby tylko wody nie napadało...
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

O wałach kół i zwolnicach pisałem już kiedyś w moim temacie. Tam jest wszystko opisane co do czego pasuje, ale i tu napiszę. Na fotce masz wał koła jak widzę starego typu z C 325 druga wersja, czyli na dużym i małym łożysku. Pierwsza wersja wału koła była na dwóch małych łożyskach i na dodatek wał był skręcany taką dużą nakrętką i zwolnica z takim wałem nie będzie pasować do innego wału, tylko do tego na małych łożyskach. Twój stary wał jest już na dużym i małym łożysku i do zwolnicy z takim wałem pasuje już nowy typ wału z C-330 - taki jak na fotce masz, tylko gwiazda koła nie będzie nigdy pasować do takiego wału nowego typu, jak masz jeszcze gwiazdę na obciążniki ćwiartkowe.
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Dzięki Damber, z tymi wałami i gwiazdą to wiedziałem co i jak, tylko nie wiedziałem, że gwiazda z c-330 nie pasuje do obręczy z c-325.
Podejrzewam, że mam właśnie obręcz z c-325 i teraz mam problem...

A stara gwiazda jest nieźle pocudowana, bo ma naspawany pierścień, który i tak pęka, bo ma 2 rzędy otworów blisko siebie, ale nie wygląda na gwiazdę z c-325 bo ma otwory do mocowania obciążników c-328 wyglądające na fabryczne (takie kwadratowe). wiec nie wiem czy to gwiazda z 25 czy 30-ki?

Dodam za chwile fotki tej gwiazdy i obręczy.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Fotki rozjaśnią nieco sprawę, ale raczej będzie tak jak piszesz, że poprzerabiane będzie.

Wspomniałeś o gwieździe koła z C 328 i obręczy z C 325 - tak one razem nie będą pasować, bo mimo, że są skręcane na sześciu śrubach, to każda z części ma inny rozstaw otworów. Obręcz koła z C 325 starego typu poznasz po mocowaniach. Te mocowania są robione z pręta kwadratowego, a nowy typ obręczy ma mocowania robione z blachy.
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Właśnie u mnie z lewej strony obręcz ma inne te mocowanie z gwiazdą niż ta z prawej strony i przymierzałem do niej nowa gwiazdę to otwory się nie zgadzają.O to foto ;)
ObrazekObrazek
i nowa gwiazda:
Obrazek
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Teraz mogę na 100% stwierdzić, że obręcz jest starego typu i ktoś zmienił tarczę. Najprościej będzie dokupić jeszcze obręcz do tej tarczy, którą kupiłeś, bo piszesz, że z jednej strony masz już nowy typ obręczy i wtedy będzie komplet.
Awatar użytkownika
Pawelc-328-

Lewa strona jest jak trzeba, w tamtym roku robiłem hamulce i nic nie musiałem zmieniać.
Tak wygląda uchwyt obręczy z lewej strony:
Obrazek

A tak wygląda prawa obręcz:
ObrazekObrazek
Czyli kolejny wydatek *no*
Ta prawa strona to jedna wielka tragedia: Nowa zwolnica, nowa pochwa, nowy wał koła, nowa gwiazda i jeszcze teraz obręcz trzeba będzie kupić -mój budżet legł w gruzach.:oA teraz kolejny problem. Rozpołowiłem z powrotem ciapka żeby zobaczyć z czego tam ten olej leci, już nawet kupiłem następne nowe uszczelniacze, ale przyglądałem się uważnie i jedynie rurka w której siedzi linka obrotomierza była mokra.

Tak sobie myślę, że to może linka jest winna. Podczas pracy, gdy linka się kręci wciąga olej do góry i w miejscu gdzie rurka, w której ta linka się porusza kończy się i łączy łącznikiem wycieka olej.
To by się też zgadzało, bo olej cieknie tylko gdy silnik pracuje.

Co o tym myślicie? Czy to może być wina linki, czy tam jest jakiś uszczelniacz w miejscu gdzie jest ślimak napędzający linkę?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

No na to wygląda, że będziesz potrzebował obręcz. Szukaj używki, bo te nowe obręcze robione są teraz w całości, a nie tak jak kiedyś z dwóch połówek - chodzi mi tylko o to, aby były na każdym kole takie same obręcze, bo trochę dziwnie będzie wyglądać jak jedna będzie z połówek, a druga w całości ;)

Co do linki, to nic nie mogę na ten temat powiedzieć, bo nigdy tego nie maiłem okazji rozbierać, ale to co napisałeś wydaje się sensowne i raczej tam powinieneś szukać przyczyny wycieku.
ODPOWIEDZ