Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

RE: Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie

Post autor: damber »

Nic, tylko podziwiać *eek*
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

To jest naprawdę piękna robota. Szkoda tylko, że nie wszystkich stać na taką dokładność i sumienność. Podziwiam i szczerze kibicuję.
Ja bym nawet w kapciach nie wsiadał na takie cudo :D

Ciekaw jestem prac nad silnikiem :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
aro1963

Post autor: aro1963 »

Witam wszystkich śledzących mój temat. Jest mi naprawdę miło czytać wasze komentarze. Staram się jak mogę żeby w przyszłości nie wstydzić się swojej pracy, zależy mi również na 100% oryginalności, bo jest to podstawową rzeczą zabytków tych droższych i mniej ekskluzywnych. Nie lubię gdy ciekawe konstrukcje są zaburzane poprzez jakiekolwiek tuningi i modyfikacje. Wiem że RS nie ma może pięknej budowy ale w swojej "dziwności i odmienności" w pełni zasłużył sobie u mnie aby nie zrobić z niego kundla i odrestaurować go tak jak odrestaurowany być powinien

Niżej przedstawiam elementy które wróciły z malowania, tur i pozostałe elementy
(do złożenia brakuje mi tylko regeneracji silnika)

Obrazek

Obrazek

A W TLE MÓJ KOMUNISTYCZNY SPRZĘT NA KTÓRYM SPĘDZIŁEM WIELE PRZYJEMNYCH CHWIL MOJEJ MŁODOŚCI
(niedoceniona konstrukcja- WSKA 175 "DUDEK")

Obrazek

Obecnie czas poświęcam na złożeniu kolumny kierowniczej

Obrazek

Obrazek
bossmann

Post autor: bossmann »

Dobra robota.
Awatar użytkownika
G503

Post autor: G503 »

Jak robić coś to dokładnie i najlepiej jak się umie, tu mamy piękny tego przykład, super RS się z tego wyłania. Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

To jest chyba najlepsza czynność podczas remontu - składanie odnowionych części w jedną całość :)
Muran001

Post autor: Muran001 »

RS-ik, któremu brakuje silnika, będzie miał silnik 2-cylindrowy czy 4-cylindrowy?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

damber napisał/a:
To jest chyba najlepsza czynność podczas remontu - składanie odnowionych części w jedną całość :)
Zdecydowanie tak!
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

To prawda, ja mam przyjemność składać motocykl z odświeżonych części dwa-trzy razy w miesiącu i to zdecydowanie najprzyjemniejsza praca.... ;)
Dla takiej pracy warto trzeć, piaskować, polerować, malować, szpachlować i poprawiać godzinami ;)
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
aro1963

Muran001 napisał/a:
RS-ik, któremu brakuje silnika, będzie miał silnik 2-cylindrowy czy 4-cylindrowy?
Silnik to 2 cylindrowa jednostka rozwijająca moc rzędu 18KM :D

Witam wszystkich
Z radością informuję że udało mi się skończyć składanie kolumny kierowniczej z drążkami sterowniczymi. Zdjęcia podglądowe:

Obrazek

Obrazek

Obecnie dużą ilość czasu muszę poświęcić na złożenie zawieszenia siodła (wymiana tulejek rezoteksowych, hartowanych sworzni i regenerację amortyzatora teleskopowego)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po siodle przygotowuję się powoli do regeneracji suwaka sterującego pompą hydrauliczną i rozdzielacza. Myślę że zajmie mi to sporo czasu, Niżej przedstawiam 2 zdjęcia w stanie rozbiórki

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Albercik

Post autor: Albercik »

Tylko pogratulować :) Patrząc na postęp i JAKOŚĆ pracy to aż się serce cieszy :)
Gratuluję i życzę dalszego powodzenia w remoncie *tup*

Pozdrawiam *yes*
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Normalnie w kompleksy mnie wpędzasz ;) Pięknie to wychodzi. Szkoda, że fabryka nie istnieje tam gdzie produkowali RSy - wysłałbyś im fotkę jak powinni składać je na taśmie montażowej. Oprócz Twojej jak widać profesjonalnej ręki - mi imponuje czystość montażu.
brutal66

Post autor: brutal66 »

Tak jak napisał Paweł, w kompleksy wpędzasz:) A tak na poważnie to jestem pod wrażeniem. Wypada mi tylko pogratulować

Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

"FORTSCHRITT WZNAWIA PRODUKCJĘ RS-a 09" to chyba najlepsze hasło dla opisania tego co robisz z tym RS-em *tup*
Awatar użytkownika
aro1963

heh, dziękuje Panowie. ^Ursus, ta lampa w końcu do mnie doszła :) Niestety jest trochę mniejsza niż moje *bye* Na dobrą sprawę poszukuje samych ramek, bo moje klosze i lustra są Ok.

Witam, uprzejmie informuję że udało się zakończyć pracę nad suwakiem sterowniczym i rozdzielaczem.*comfort*

Obrazek

Obrazek

Następne wyzwanie to przekładnia kierownicza, broki blaszane korpusu skrzyni i nowy dekiel z uszczelniaczem do półosi zwolnic.
Broki są zdeformowane, ponieważ są jednorazowego użytku (usuwane mechanicznie przy demontażu deformują się)

Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Pięknie idzie.

Szkoda, że lampa nie pasuje. Ale może uda Ci się znaleźć drugą taką ?
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

No pięknie kolego to robisz aż się chce patrzeć na taką solidną i czystą robotę:D to fajnie bo dajesz przykład innym, szczerze gratuluję i życzę dalszej wytrwałości w remoncie RS-a:p

Pzdr,Przemo*yes*
fryzomaniak

Post autor: fryzomaniak »

Jestem pod wrażeniem dbałości o detale i szczegóły. Ten RS-09 będzie lepiej wykonany niż w fabryce. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
C360-3P

Post autor: C360-3P »

Ja także dołączam się do gromkich oklasków.Mam ponadto pytanie odnośnie regeneracji suwaka pompy.Na czym polegał remont owego rozdzielacza?
Dorabiałeś nowe nadwymiarowe suwaki?
Czy stare niklowałeś?
Awatar użytkownika
GMalec

Post autor: GMalec »

~C360-3P ja jak regenerowałem ten rozdzielacz to rozwiertakiem rozwiercałem a suwak napawałem a potem szlifowałem do odpowiedniego rozmiaru i wyszło elegancko działa ze hej a ma m do ciebie pytanie jak połoczyc silnik4vd 8\8 2svl ze skrzynia rs?
ODPOWIEDZ