Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie
RE: Nośnik Narzędzi RS-09 odrestaurowywanie
To jest naprawdę piękna robota. Szkoda tylko, że nie wszystkich stać na taką dokładność i sumienność. Podziwiam i szczerze kibicuję.
Ja bym nawet w kapciach nie wsiadał na takie cudo
Ciekaw jestem prac nad silnikiem
Ja bym nawet w kapciach nie wsiadał na takie cudo

Ciekaw jestem prac nad silnikiem

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Witam wszystkich śledzących mój temat. Jest mi naprawdę miło czytać wasze komentarze. Staram się jak mogę żeby w przyszłości nie wstydzić się swojej pracy, zależy mi również na 100% oryginalności, bo jest to podstawową rzeczą zabytków tych droższych i mniej ekskluzywnych. Nie lubię gdy ciekawe konstrukcje są zaburzane poprzez jakiekolwiek tuningi i modyfikacje. Wiem że RS nie ma może pięknej budowy ale w swojej "dziwności i odmienności" w pełni zasłużył sobie u mnie aby nie zrobić z niego kundla i odrestaurować go tak jak odrestaurowany być powinien
Niżej przedstawiam elementy które wróciły z malowania, tur i pozostałe elementy
(do złożenia brakuje mi tylko regeneracji silnika)

A W TLE MÓJ KOMUNISTYCZNY SPRZĘT NA KTÓRYM SPĘDZIŁEM WIELE PRZYJEMNYCH CHWIL MOJEJ MŁODOŚCI
(niedoceniona konstrukcja- WSKA 175 "DUDEK")

Obecnie czas poświęcam na złożeniu kolumny kierowniczej

Niżej przedstawiam elementy które wróciły z malowania, tur i pozostałe elementy
(do złożenia brakuje mi tylko regeneracji silnika)

A W TLE MÓJ KOMUNISTYCZNY SPRZĘT NA KTÓRYM SPĘDZIŁEM WIELE PRZYJEMNYCH CHWIL MOJEJ MŁODOŚCI
(niedoceniona konstrukcja- WSKA 175 "DUDEK")

Obecnie czas poświęcam na złożeniu kolumny kierowniczej

Dobra robota.
Jak robić coś to dokładnie i najlepiej jak się umie, tu mamy piękny tego przykład, super RS się z tego wyłania. Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
To jest chyba najlepsza czynność podczas remontu - składanie odnowionych części w jedną całość 

Facebook. old URSUS tractor
RS-ik, któremu brakuje silnika, będzie miał silnik 2-cylindrowy czy 4-cylindrowy?
Zdecydowanie tak!damber napisał/a:
To jest chyba najlepsza czynność podczas remontu - składanie odnowionych części w jedną całość
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
To prawda, ja mam przyjemność składać motocykl z odświeżonych części dwa-trzy razy w miesiącu i to zdecydowanie najprzyjemniejsza praca.... 
Dla takiej pracy warto trzeć, piaskować, polerować, malować, szpachlować i poprawiać godzinami

Dla takiej pracy warto trzeć, piaskować, polerować, malować, szpachlować i poprawiać godzinami

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Silnik to 2 cylindrowa jednostka rozwijająca moc rzędu 18KMMuran001 napisał/a:
RS-ik, któremu brakuje silnika, będzie miał silnik 2-cylindrowy czy 4-cylindrowy?

Witam wszystkich
Z radością informuję że udało mi się skończyć składanie kolumny kierowniczej z drążkami sterowniczymi. Zdjęcia podglądowe:

Obecnie dużą ilość czasu muszę poświęcić na złożenie zawieszenia siodła (wymiana tulejek rezoteksowych, hartowanych sworzni i regenerację amortyzatora teleskopowego)

Po siodle przygotowuję się powoli do regeneracji suwaka sterującego pompą hydrauliczną i rozdzielacza. Myślę że zajmie mi to sporo czasu, Niżej przedstawiam 2 zdjęcia w stanie rozbiórki

Tylko pogratulować
Patrząc na postęp i JAKOŚĆ pracy to aż się serce cieszy 
Gratuluję i życzę dalszego powodzenia w remoncie *tup*
Pozdrawiam *yes*

Gratuluję i życzę dalszego powodzenia w remoncie *tup*
Pozdrawiam *yes*
Normalnie w kompleksy mnie wpędzasz
Pięknie to wychodzi. Szkoda, że fabryka nie istnieje tam gdzie produkowali RSy - wysłałbyś im fotkę jak powinni składać je na taśmie montażowej. Oprócz Twojej jak widać profesjonalnej ręki - mi imponuje czystość montażu.

Tak jak napisał Paweł, w kompleksy wpędzasz:) A tak na poważnie to jestem pod wrażeniem. Wypada mi tylko pogratulować
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
"FORTSCHRITT WZNAWIA PRODUKCJĘ RS-a 09" to chyba najlepsze hasło dla opisania tego co robisz z tym RS-em *tup*
Facebook. old URSUS tractor
heh, dziękuje Panowie. ^Ursus, ta lampa w końcu do mnie doszła
Niestety jest trochę mniejsza niż moje *bye* Na dobrą sprawę poszukuje samych ramek, bo moje klosze i lustra są Ok.
Witam, uprzejmie informuję że udało się zakończyć pracę nad suwakiem sterowniczym i rozdzielaczem.*comfort*

Następne wyzwanie to przekładnia kierownicza, broki blaszane korpusu skrzyni i nowy dekiel z uszczelniaczem do półosi zwolnic.
Broki są zdeformowane, ponieważ są jednorazowego użytku (usuwane mechanicznie przy demontażu deformują się)

Witam, uprzejmie informuję że udało się zakończyć pracę nad suwakiem sterowniczym i rozdzielaczem.*comfort*

Następne wyzwanie to przekładnia kierownicza, broki blaszane korpusu skrzyni i nowy dekiel z uszczelniaczem do półosi zwolnic.
Broki są zdeformowane, ponieważ są jednorazowego użytku (usuwane mechanicznie przy demontażu deformują się)

Pięknie idzie.
Szkoda, że lampa nie pasuje. Ale może uda Ci się znaleźć drugą taką ?
Szkoda, że lampa nie pasuje. Ale może uda Ci się znaleźć drugą taką ?
No pięknie kolego to robisz aż się chce patrzeć na taką solidną i czystą robotę:D to fajnie bo dajesz przykład innym, szczerze gratuluję i życzę dalszej wytrwałości w remoncie RS-a:p
Pzdr,Przemo*yes*
Pzdr,Przemo*yes*
-
Jestem pod wrażeniem dbałości o detale i szczegóły. Ten RS-09 będzie lepiej wykonany niż w fabryce. Powodzenia 

Ja także dołączam się do gromkich oklasków.Mam ponadto pytanie odnośnie regeneracji suwaka pompy.Na czym polegał remont owego rozdzielacza?
Dorabiałeś nowe nadwymiarowe suwaki?
Czy stare niklowałeś?
Dorabiałeś nowe nadwymiarowe suwaki?
Czy stare niklowałeś?
~C360-3P ja jak regenerowałem ten rozdzielacz to rozwiertakiem rozwiercałem a suwak napawałem a potem szlifowałem do odpowiedniego rozmiaru i wyszło elegancko działa ze hej a ma m do ciebie pytanie jak połoczyc silnik4vd 8\8 2svl ze skrzynia rs?