Zetor reanimacja
RE: Kupić czy nie kupić ? Zetor reanimacja
Okej, to myślę, że będę miał 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
RE: Zetor reanimacja

Witam. Zawiozłem wał do szlifu , niestety okazało sie że oba korbowody do wymiany ale już je załatwiłem wiec czekam aż mi zrobią szlif . Blok zawiozłem na specjalną myjke bo nie mogłem sobie z nim poradzić i niestety wyszło jedno pęknięcie ale juz go pospawałem .
Nie tracąc czasu rozebrałem tył zetora , wszystko tak zaklejone błotem zmieszanym z olejem że nie było widac nawet gdzie śruby są . Pytanie jak zlikwidować luz na wałku widocznym na 3 zdjęciu ? Rozumiem że są tam łożyska stożkowe i podkłada sie specjalne podkładki ale niewiem z której strony ? Chodzi o to aby wałek atakujący nie pracował za ciasno . Pytanie drugie po czym rozpoznać czy skrzynia jest szybsza czy wolniejsza ? z tego co wiem to były dwa rodzaje . Trzecie pytanie czy hamulce sa podwójne ? tzn. hamuja szczęki w srodku i dodatkowo hamuje taśma na zewnątrz ?
Taśma hamuje ręczny - a szczęki są od nożnego, zasadniczego hamulca.
Luz na łożyskach reguluje się poprzez podkładanie/odejmowanie podkładek. Robota niewdzięczna, bo trzeba często kilkakrotnie skręcać pokrywy zanim się dobrze wyreguluje.
Łożyska są w dobrym stanie?
Możesz policzyć zęby na reduktorze - to będzie wiadomo jakie przełożenia ma - ale sądzę, że to będzie wolniejsza skrzynia.
Luz na łożyskach reguluje się poprzez podkładanie/odejmowanie podkładek. Robota niewdzięczna, bo trzeba często kilkakrotnie skręcać pokrywy zanim się dobrze wyreguluje.

Możesz policzyć zęby na reduktorze - to będzie wiadomo jakie przełożenia ma - ale sądzę, że to będzie wolniejsza skrzynia.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
łożyska są ok . Najgorzej z wyczyszczeniem tego wszystkiego . Brakuje mi tylko tej dużej nakretki która przychodzi na wałek tam gdzie blokada mostu ( na prawym hamulcu) .
Czy ktoś ma na zbyciu nakrętke która przychodzi na ten wałek ? u mnie jej nie było , ewentualnie zdjęcie żeby wiedzieć chociaż jak ona wygląda .
A tutaj już pierwsze kroki do przodu :

Czy jest jakaś śruba kontrolna do sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni biegów i wplecaku ?

Czy ktoś ma na zbyciu nakrętke która przychodzi na ten wałek ? u mnie jej nie było , ewentualnie zdjęcie żeby wiedzieć chociaż jak ona wygląda .
A tutaj już pierwsze kroki do przodu :

Czy jest jakaś śruba kontrolna do sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni biegów i wplecaku ?
Ja dotaczałem nowe zawsze. Zerknę czy mam fotkę.
-
Jakie najszersze opony wejdą do zetora 25 na tył i gdzie kupywaliście , bo czeka mnie też wymiana - jak remont to remont . Do Rs-a kiedyś kupiłem i założyłem 9,5 R36 , zastanawiam sie czy do zetora by nie weszły jeszcze szersze np 11,2 r36
Kiedyś widziałem chyba 12.4x36" na bocianie
-
na oryginalnych felgach ?
-
No to nieźle, pewnie ciężko jest je naciągnąć na felgi, pamiętam że jak zakładałem 9,5 do RS-a to łatwo nie było, no chyba że felgi w bocianie są szersze od tych w RS-ie. Muszę przeznać że ten na zdjęciu wygląda świetnie, wydaje się też że ma wyższy profil tych opon dlatego podejrzewam że na tych oponach będzie też nieznacznie szybszy??
12.4x6" mają średnicę ok. 1465mm a 9.5x36" ok. 1354mm. Wiadomo trzeba mieć namiar, że każdy producent ma trochę inny wymiar.
-
Czyli mam rozumieć ostatecznie że jeżeli kupię 12,4 to bez problemu da radę je założyć na bocianie felgi tak?
tak, na pewno będzie ja ciężej założyć niż węższą, sugerowałbym skorzystanie z jakiegoś zakładu wulkanizacyjnego gdzie mają sprzęt do kół tych rozmiarów.
-
Wracając do tematu udało mi sie wyregulować luzy na dyferencjale i częściowo poskładać hamulce okładziny przenitowałem z c360 są troche krótszee ale może być . Tasmy ręcznego też zaadaptowałem z sześćdziesiątki były niewiele za długie ale po nacięciu oczek na końcach , zmniejszeniu ich i pospawaniu - wszystko pasuje . Wszędzie założyłem nowe zimeringi , a na ośkach hamulców nowe oringi gumowe o odpowiednio ciasnym pasowaniu aby ze skrzyni nie ciekło .
Nakrętka na zdjęciu poniżej to nakrętka lewego bębna hamulcowego czy ktoś mi może powiedzieć jak wygląda nakrętka na prawy beben ? U mnie niestety jej nie ma i niewiem jaką dorobić , a może ktoś ma albo mógłby zrobić zdjęcie takiej i mi przesłać ?

Nakrętka na zdjęciu poniżej to nakrętka lewego bębna hamulcowego czy ktoś mi może powiedzieć jak wygląda nakrętka na prawy beben ? U mnie niestety jej nie ma i niewiem jaką dorobić , a może ktoś ma albo mógłby zrobić zdjęcie takiej i mi przesłać ?

Dobrze sobie poradziłeś z hamulcami - robię tak samo
Nakrętki nie mam żadnej luzem - mam tylko stary typ. Fotki szukam gdzieś na dysku, ale jak na złość - nie ma :/

Nakrętki nie mam żadnej luzem - mam tylko stary typ. Fotki szukam gdzieś na dysku, ale jak na złość - nie ma :/
-
Wał po szlifie , nowe panewki , nowe tulejki korbowodowe

A tutaj zdjęcie nakrętki prawego hamulca , niewiem jaka była oryginalna , ale taką sobie wymyśliłem i pasuje
Na ostatnim zdjęciu widać założone nowe tuleje .
Na kole zębatym rozrządu są nabite dwa punkty na dwóch sąsiednich zębach a na kole zebatym wału był jeden punkt , ustawiłem rozrząd w ten sposób że ten jeden punkt znajduje sie miedzy tymi dwoma punktami na kole rozrządu . Mam nadzieje że tak jest dobrze .

A tutaj zdjęcie nakrętki prawego hamulca , niewiem jaka była oryginalna , ale taką sobie wymyśliłem i pasuje

Na kole zębatym rozrządu są nabite dwa punkty na dwóch sąsiednich zębach a na kole zebatym wału był jeden punkt , ustawiłem rozrząd w ten sposób że ten jeden punkt znajduje sie miedzy tymi dwoma punktami na kole rozrządu . Mam nadzieje że tak jest dobrze .
tak jest OK
Pięknie Ci ta robota idzie
Jak chcesz się upewnić to mogę Ci schemat ustawienia rozrządu bez punktów wysłać.

Jak chcesz się upewnić to mogę Ci schemat ustawienia rozrządu bez punktów wysłać.
-
RE: Zetor reanimacja
Prace powoli posuwają sie do przodu
Może ktoś zrobić zdjęcie szczegółowe mocowania siedzenia typu miska ? chciałbym takie zamontować a niewiem za bardzo jak to wygląda . U mnie była kanapa pierwotnie ale stelaż ten nad akumulatorem jest mocno zdezelowany wiec chciałbym go wyrzucić i zamontować "miske" .

Może ktoś zrobić zdjęcie szczegółowe mocowania siedzenia typu miska ? chciałbym takie zamontować a niewiem za bardzo jak to wygląda . U mnie była kanapa pierwotnie ale stelaż ten nad akumulatorem jest mocno zdezelowany wiec chciałbym go wyrzucić i zamontować "miske" .