Zetor reanimacja
-
Zetor reanimacja
Witam. mam okazje kupić Zetora 25 rocznik nie jest mi znany. Stan silnika raczej agonalny ale odpala . Stoi na kołach , blachy kompletne raczej nie pognite , Ogólne przecieki oleju i troche rdzy bez przeróbek w wiekszości oryginalny jest szansa że gość znajdzie dokumenty do niego . Powiedzcie mi czy cena 2000 zł nie jest zbyt wygórowana ???
RE: Kupić czy nie kupić ?
Zależy do czego będzie ci on potrzebny. Cena 2000zł nie jest wygórowana jak za ciągnik na chodzie. W ogłoszeniach pojawiają się Zetory nie na chodzie w opłakanym stanie i za sporo wyższą cenę. Jak bym miał za taką sumę to bym wziął. Ale wybór należy do ciebie. Życzę trafnych decyzji 

Przeliczając cenę wychodzi jakąś złotówkę za kilo więc cena złomu użytkowego. Gdyby gość znalazł papiery moim zdaniem na pewno by wartało, choćby dla samych papierów.
A silnik jak do roboty i chciał byś remontować to ładnych parę tysi trzeba wpakować, ale przyjemność z późniejszej jazdy bezcenna :p
A silnik jak do roboty i chciał byś remontować to ładnych parę tysi trzeba wpakować, ale przyjemność z późniejszej jazdy bezcenna :p
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
-
Znalazł koleś dowód rejestracyjny do niego i ciągłość umów więc z rejestracją raczej nie będzie problemu. Ciągnik mam zamiar kupić w celach kolekcjonerskich -wyremontować i postawić w "kredensie "*yes*
kupuj !-nie pytaj
cena całkiem OK , w razie potrzeby u mnie jest magazyn części rożnych do takiego zetorka . mam takie ze 4 szt chyba mechanicznie odrestaurowane a gratów zostało .
-
gratuluję. *tup*
-
RE: Kupić czy nie kupić ? Zetor reanimacja
Zabrałrem sie do roboty i już częściowo rozebrałem ciągnik , wygląda to tak

Mam kilka pytań do was koledzy.
Czy ktoś może ocenić ten sprzęt po numerach widocznych na zdjęciach ?Chodzi o rocznik i inne informacje .
Silnik udało mi sie odpalić w celu sprawdzenia działania skrzyni biegów. Silnik działa jednak jest raczej w marnym stanie , Głowica pójdzie do regeneracji , tuleje i tłoki zakupie nowe ponieważ na progu tuleji można sobie paznokcie połamać . Czy zastawy naprawcze na aledrogo nadają sie czy to jakaś słaba chińszczyzna ? Gdzie kupowaliście zestawy ( tuleje cylindry)?
Korbowody na wale mają wyczuwalny luz , od razu dawać wał do szlifu czy próbować wymieniać same panewki korbowodowe ? Próbowałem podważyć wał długim prętem sprawdzając jednocześnie czy jest wyczuwalny luz na podporze wału i nic nie wyczułem , czy w takiej sytuacji można by pominąc wyciąganie wału a jedynie wymienić panewki korbowodowe ?
Jakie części silnikowe i układu zasilania można dopasować z innych ciągników ?
Jakie ulepszenia można szastosować podczas remontu tego silnika ?
Na wale jest jeszcze oryginalna plomba :

Mam kilka pytań do was koledzy.
Czy ktoś może ocenić ten sprzęt po numerach widocznych na zdjęciach ?Chodzi o rocznik i inne informacje .
Silnik udało mi sie odpalić w celu sprawdzenia działania skrzyni biegów. Silnik działa jednak jest raczej w marnym stanie , Głowica pójdzie do regeneracji , tuleje i tłoki zakupie nowe ponieważ na progu tuleji można sobie paznokcie połamać . Czy zastawy naprawcze na aledrogo nadają sie czy to jakaś słaba chińszczyzna ? Gdzie kupowaliście zestawy ( tuleje cylindry)?
Korbowody na wale mają wyczuwalny luz , od razu dawać wał do szlifu czy próbować wymieniać same panewki korbowodowe ? Próbowałem podważyć wał długim prętem sprawdzając jednocześnie czy jest wyczuwalny luz na podporze wału i nic nie wyczułem , czy w takiej sytuacji można by pominąc wyciąganie wału a jedynie wymienić panewki korbowodowe ?
Jakie części silnikowe i układu zasilania można dopasować z innych ciągników ?
Jakie ulepszenia można szastosować podczas remontu tego silnika ?
Na wale jest jeszcze oryginalna plomba :

Gratuluję i witam na pokładzie kolejnego Zetorowca
Sądząc po numerach to może być połowa lat 50-tych. Muszę jeszcze dokładnie zerknąć w swoje zapiski.
Zestawy naprawcze silnika możesz kupić albo indyjskie (Korurs) albo czeskie (zdaje się, że Premot). Jakościowo lepsze są te drugie, ale na Korursie też jeżdżą traktory
A różnica cenowa jest, więc to od Ciebie zależy.
Panewki jak już chcesz inwestować to moim zdaniem lepiej zrobić komplet - główne i korbowodowe. Bo i tak musisz rozbierać wał i wozić do szlifu i dopasowania panewek. Więc możesz zawieźć wszystko i niech fachowcy ocenią, ale moim zdaniem będzie konieczna wymiana obu kompletów.
W skrzyni sprawdź przede wszystkim luz na wałku ataku oraz np. śruby zwolnic czy są przykręcone i zabezpieczone.
Części dopasować można niewiele niestety. Do silnika nie pasuje praktycznie nic z innych mi znanych i popularnych - bo z Supra pasują m.in. zawory wydechowe, ale to żadna pociecha
Ulepszenia hm... moim zdaniem jak wykonać kompleksowy remont to ulepszenia nie będą potrzebne. Zetorek i tak będzie miał czasem swoje kaprysy
W razie co - pisz lub dzwoń, chętnie pomogę

Sądząc po numerach to może być połowa lat 50-tych. Muszę jeszcze dokładnie zerknąć w swoje zapiski.
Zestawy naprawcze silnika możesz kupić albo indyjskie (Korurs) albo czeskie (zdaje się, że Premot). Jakościowo lepsze są te drugie, ale na Korursie też jeżdżą traktory

Panewki jak już chcesz inwestować to moim zdaniem lepiej zrobić komplet - główne i korbowodowe. Bo i tak musisz rozbierać wał i wozić do szlifu i dopasowania panewek. Więc możesz zawieźć wszystko i niech fachowcy ocenią, ale moim zdaniem będzie konieczna wymiana obu kompletów.
W skrzyni sprawdź przede wszystkim luz na wałku ataku oraz np. śruby zwolnic czy są przykręcone i zabezpieczone.
Części dopasować można niewiele niestety. Do silnika nie pasuje praktycznie nic z innych mi znanych i popularnych - bo z Supra pasują m.in. zawory wydechowe, ale to żadna pociecha

Ulepszenia hm... moim zdaniem jak wykonać kompleksowy remont to ulepszenia nie będą potrzebne. Zetorek i tak będzie miał czasem swoje kaprysy

W razie co - pisz lub dzwoń, chętnie pomogę

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
W jakich granicach wynosi koszt szlifu wału i wymiany panewek ?
Same panewki ok. 1000 zł + robota może wyjść też koło tysiąca.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Dzisiaj dotarłem do takiego etapu.

Gdzie można takie panewki dostać ?
Sprawdzałem jeszcze raz luzy na panewkach głównych i nie da sie nic wyczuć , chciałbym sie ograniczyć do wymiany panewek na korbowodach . Ale nie wiem czy to bedzie dobra decyzja , za małe mam doświadczenie w ciągnikach . Ostatecznie ma być wykorzystywany do okazyjnych wyjazdów a nie do cięzkiej pracy w polu .
Powiedzcie mi jeszcze gdzie jest miejsce do wkręcenie czujnika cieśnienia oleju bo nie moge znaleźć ?

Gdzie można takie panewki dostać ?
Sprawdzałem jeszcze raz luzy na panewkach głównych i nie da sie nic wyczuć , chciałbym sie ograniczyć do wymiany panewek na korbowodach . Ale nie wiem czy to bedzie dobra decyzja , za małe mam doświadczenie w ciągnikach . Ostatecznie ma być wykorzystywany do okazyjnych wyjazdów a nie do cięzkiej pracy w polu .
Powiedzcie mi jeszcze gdzie jest miejsce do wkręcenie czujnika cieśnienia oleju bo nie moge znaleźć ?
manometr z filtra oleju stalową rurką idzie . wał wyjmij , panewki i wał pomierz to będzie wiadomo wymiary + oglądanie powierzchni i panewek i czopów dopiero może dać podstawę do właściwej decyzji . dół zetorkowego silnika dobrze zrobiony służy latami - ale prawdę mówiąc w każdym moim zetorku robiłem całość .
-

Wymontowałem dzisiaj tłoki i włożyłem na próbe jeden pierścień -luz na zamku około 5 mm , dziwne że to jeszcze pracowało . Mierzyłem czopy wału korbowodowe , niestety owalne od 68,75 do 68,85 Pytanie- jakie są wymiary nominalne wału ? Czy ktoś ma jakies panewki na zbyciu które by sie dla mnie nadały ?
Leżą u mnie jeszcze 2 nowiutkie nie montowane komplety naprawcze premot.
Jedynie jedna tuleja ma lekki nalot rdzy po zewnętrznej stronie.
kupiłem do swojego a potem zamiast wyremontowac sprzedałem zetorka na cześci.
Jesli jestes zainteresowany to odsprzedam w miare tanio (czytaj po cenie polskich zamienników)
Jedynie jedna tuleja ma lekki nalot rdzy po zewnętrznej stronie.
kupiłem do swojego a potem zamiast wyremontowac sprzedałem zetorka na cześci.
Jesli jestes zainteresowany to odsprzedam w miare tanio (czytaj po cenie polskich zamienników)
-
Kolego svecla wysłałem Ci priva .
Ponawiam pytanie jakie są wymiary nominalne wału i czy mój jest nominalny czy po szlifie ? wymiary wału podałem w wcześniejszym poście .
Ponawiam pytanie jakie są wymiary nominalne wału i czy mój jest nominalny czy po szlifie ? wymiary wału podałem w wcześniejszym poście .
nominał 70 , więc może wyjdzie 68,5 jeśli nie jest krzywy
-
jeżeli u mnie może wyjdzie 68,5 a szlif przeważnie co 0,25 to czy to oznacza że u mnie by teraz był 6 szlif ? czy może szlif jest co 0,5 ? Jakich panewek mam szukać bo te co znalazłem na aukcjach nie mają podanego żadnego wymiaru , Ktoś mnie może oświecić ?
Tak, bo panewki do Zetorów 25 i 50 Super zawsze były nadwymiarowe sporo. I dorabiało się je wg. potrzeby. Czasem po remoncie jeden lub więcej czopów mogły różnić się rozmiarem, bo szlifowało się wedle potrzeby
Tak samo miałem robione w Suprze - szlifowane do równego i potem dotaczane panewki.