Ewcia napisał/a:
Witam serdecznie wszystkich Retrotraktorzystów

Ja tu z nastepującą sprawą: posiadam URSUSa C325 (ciapek z 1962r) i potrzebuję korpus zwolnicy, czy znalazłby się ktoś kto posiada może na sprzedaż tę część bądź dałby chociaż namiary na taką osobę? Pozdrawiam:p
Jeśli 62 rocznik to zwolnica już z łożyskowaniem tak jak 28-ki i 30-ki.
Z tych ciągników też będzie pasować, ale jeśli ma być na oryginał to ciężko znaleźć. Ja szukałem ponad rok tej części. Są jeszcze różnice w samych odlewach. W jednych są wzmocnienia (żeberka) krótkie, a te drugie miały długie. Były jeszcze różnice w wielkościach korków. Można spotkać zwolnice z dużymi korkami (wszystkie 3 sztuki) na klucz 30. Druga wersja zwolnicy ma korek wlewowy i spustowy na klucz 30, a kontrolny korek jest na klucz 24. Trzecia wersja miała tylko korek wlewowy na klucz 30, a spustowy i kontrolny były na klucz 24. Zwolnice z ostatniej serii 325 i 328 miały od strony wału koła przykręcany duży metalowy pierścień (w starszych typach 325 był mały pierścień) wraz z uszczelniaczem. C -330 tego nie posiadały. To takie małe wskazówki jeśli ma to być część oryginalna
Svecla wiem, że można tą część kupić, a nawet jak by nie szło to bym sobie bez problemu dorobił, ale nie takie było założenie. Po prostu chciałem się raz na zawsze pozbyć tego niepotrzebnego luzu na dźwigni, a to wymagało małej przeróbki *yes*
Panowie chce zmienić olej w podnośniku i teraz mam dylemat, czy zostać przy przekładniowym, czy zmienić na hydrauliczny?
Facebook. old URSUS tractor