Pompa Zetor Super50

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
robledo25

Pompa Zetor Super50

Post autor: robledo25 »

Witam Czy ktoś z was może regenerował pompę o supry w Tucholi lub gdzieś w okolicach ?Jakie koszty mogą być z tym związane?Zetorek przywieziony z Niemiec po dość długim postoju i przy próbie odpalenia zauważyłem że trzecia i czwarta sekcja zacięta więc chyba tylko demontaż pompy i do pompiarza.
Awatar użytkownika
marek

Re: Pompa Zetor Super50

Post autor: marek »

A jak sprawdziłeś że zacięta. Podłączałeś wtryskiwacze po wyjęciu z silnika, czy brak ruchu paliwa w krućcach pompy?.U mnie pompa leżała ładnych kilka lat i po podłączeniu zadziałała, więc postój nie powinien mieć znaczenia. Może niedokładnie odpowietrzyłeś układ.Nie jestem zwolennikiem nowych części , bo ich jakość ....... No chyba że mus.
robledo25

Sprawdzałem przewody od pompy do wtryskiwaczy i dwa były suche więc odkręciłem dekielek od pompy i wtedy zauważyłem że dwie sekcje nie chodzą i listwa też jest zacięta i za bardzo niewiem co dalej z tym zrobić
bergman31

Post autor: bergman31 »

W Silnie jest zakład zajmujący się naprawą wszystkich typów pomp wtryskowych.
robledo25

Ogólnie w okolicy jest kilka firm co się zajmują pompami ale nie każda firma chce to robić a druga sprawa za jakie pieniądze i przedewszystkim jak ona będzie zrobiona.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Jeżeli w pompie nie było wody i nie powstała ,, prawdziwa ,, rdza to spróbuj te zastałe elementy uruchomić delikatnie przy pomocy np WD 40.Dobrze przesmaruj i jeszcze będzie pracować latami.Nie masz nic do stracenia . Możesz tylko zyskać.Jeżeli są wrzery to klops.i pozostaje Ci pompiarz. To bardzo proste pompy i przy odrobinie znajomości rzeczy naprawa nie jest skomplikowana. Trzeba trochę cierpliwości przy ustawianiu sekcji , ale to nie jest ,, kosmos,, Powodzenia.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Niestety pompy wtryskowe nie lubią przestojów. A zacięte sekcje czasem się rozruszają i działają, a czasem niestety nie mają już tej szczelności później, bo zacięcie np. spowodowane jest zanieczyszczeniami. Nie zaszkodzi delikatnie próbować rozruszać, ale z doświadczenia wiem, że takie pompy co wymagają dużo cierpliwości przy rozruszaniu - to prędzej czy później wymagają ingerencji pompiarza.
Trzeba być też ostrożnym z listwą - jak się zatnie akurat przy uruchomieniu to taki silnik może się uszkodzić jak długo nie chodził a nagle dostanie full
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
robledo25

Pompę udało się rozruszać przy pomocy Wd ale jedzie ona wraz z wtryskami do pompiarza w celu sprawdzenia ustawienia i ewentualnej naprawy.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Prawidłowo. Jakbyś potrzebował części do pompy to pisz :) Sekcje i zawory zwrotne mam, ale musimy wiedzieć jaki typ - bo były co najmnie 2 rodzaje.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ODPOWIEDZ