Witam,
Zakupiłem nie dawno przyczepę d44 jednak jej ogumienie zostawia wiele do życzenia z uwagi na wiek, a nowe opony 8.25-r20 u mnie w okolicy to koszt 700 zł netto. Wpadłem na pomysł przerobienia jej kół na takie od ciągnika siodłowego(tira) koszt felg z oponami to około 150 zł za sztukę oraz robocizny około 250 zl za szt. Miał ktoś kiedyś doświadczenie z taką przeróbka? Jest to legane ? Czy może poleci ktoś jakieś oryginalne felgi na kola bezdetkowe ? I na koniec jeśli się zdecydował bym na przeróbkę od czego brać felgi? Czy ktoś może coś doradzić?
Koła bezdętkowe do przyczepy
Re: Koła bezdętkowe do przyczepy
Ogólnie to chyba każda ingerencja typu spawanie jest nielegalna - traci się homologację. Jeżeli chodzi natomiast o przyczepy rolnicze to można przymknąć na to oko, prędkości są niewielkie, masy niewielkie więc nawet w skrajnym przypadku nic wielkiego się nie stanie. Oczywiście nie dotyczy to np. spawania/naprawiania dyszla, oczek itp - to nie ma prawa bytu.
Ma czym ma polegać taka przeróbka? Wspawanie rotoru z fabrycznej felgi do obręczy od TIR?
Ma czym ma polegać taka przeróbka? Wspawanie rotoru z fabrycznej felgi do obręczy od TIR?
-
Dokładnie tak to ma wyglądać
o ile nie ma możliwości kupienia gotowych felg a nigdzie takich nie znalazłem

Jak można to równo zrobić żeby nie biły to już będzie super. Na pewno bezpieczniej niż ewentualny wystrzał pierścieni czy starej opony.
A jaki tam rozstaw jest i otwór centrujący?
A jaki tam rozstaw jest i otwór centrujący?
Sprawdź to:
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275 ... san-d-44b/
tam jest post simson2812 który dorabia te felgi, jest numer telefonu. Być może dowiesz się to i owo bo widocznie nie pierwszy wyważasz te drzwi.
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275 ... san-d-44b/
tam jest post simson2812 który dorabia te felgi, jest numer telefonu. Być może dowiesz się to i owo bo widocznie nie pierwszy wyważasz te drzwi.
- Pronar 82A
Wiele zakładów zajmujących sią naprawą przyczep przerabia felgi z TIR ów, są też gotowe na Allegro czy OLX.
- Tomasz3011
Ja też zaproponuje koła r17.5 od samochodów ciężarowych. Fak rozstaw szpilek jest inny ale średnica otworu centralnego jest identyczna a to dużo 
4 koła udało mi się kupić za 500zl do tego musiałem kupić szpilki z nakrętkami i rozwiercić otwory w piastach. Polecam otwornice widiową chyba 16mm.
Także przeróbka była całkiem przyjemna i nie kosztowała paru tys. Chętnie udzielę podpowiedzi na priv.

4 koła udało mi się kupić za 500zl do tego musiałem kupić szpilki z nakrętkami i rozwiercić otwory w piastach. Polecam otwornice widiową chyba 16mm.
Także przeróbka była całkiem przyjemna i nie kosztowała paru tys. Chętnie udzielę podpowiedzi na priv.