Bendiks rozrusznika do zetor 25

Ogłoszenia kupna
Adrian Salino

Bendiks rozrusznika do zetor 25

Post autor: Adrian Salino »

Kupię bendiks rozrusznika R 7 do zetora 25 nowy lub używany,ale taki który rokuje i działał.Mój niestety co drugie odpalanie odbija od wieńca koła zamachowego,a szlifowanie zębów nic nie daje. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 lip 2024, 16:14 przez Adrian Salino, łącznie zmieniany 1 raz.
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Awatar użytkownika
marek

Re: Bendiks rozrusznika do zetor 25

Post autor: marek »

Co to znaczy ,, odbija od wieńca..? Stuka o zęby i nie zazębia czy zgrzyta po zębach? jeżeli to pierwsze to wina może tkwić w automacie a nie w bęndyxie. Jeżeli to drugie to proponuję przełożyć na drugą stronę wieniec koła zamachowego. Silnik przeważnie zatrzymuje się w tym samym miejscu i tam najbardziej wyrabiają się zęby wieńca. Jeżeli w tym rozruszniku jest możliwość regulacji cięgna pomiędzy dźwignią bendixu a rdzeniem elektromagnesu to go trochę skróć powinno pomóc. Oczywiście zakładam że sprzęgło jednokierunkowe w bendixe działa prawidłowo. Częściej spotykałem w rozruszniku uszkodzony automat niż bendix.
Adrian Salino

Tak mi się wydaje że odbija od wieńca ,no bo bendiks wyskakuje żeby zazębić i nie trafia między zęby wieńca.Rozrusznik mój odnawiany był w zakładzie ,ma nowy elektromagnes i wszytko inne oprócz bendiksa którego nie idzie kupić. Gościu stwierdził że na bendiksie i wieńcu zamachu sa zadziory i bendiks się od nich odbija.Co drugie odpalenie trafia i jest dobrze..Zęby na bendiksie delikatnie oszlifowałem,ale wg mnie wieniec koła nie jest w złym stanie,tym bardziej że mam dwa koła zamachowe w garażu i mam porównanie.Najlepiej jak sam posłuchasz ten dźwięk
https://youtube.com/shorts/FGNPJaU2sZw?feature=share
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Grigs

Post autor: Grigs »

Tam nie nigdy nie było r11 tylko r7 i do tego w czechosłowacki "PAL" z innym kierunkiem obrotów wirnika(prawym), aniżeli w typowych elmotowskich r7/r11(lewym), przez co bendiks różni się.
Adrian Salino

To musiałem pomylić się.Rozrusznik jest w każdyym razie ten oryginalny który był i działał

Obrazek
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

Po pierwsze,jeśli zębatka nie wskoczy na miejsce to rozrusznik nie powinien się załączyć i jak się nie mylę,to w r7 jest możliwość niewielkiej korekty wkrętem.Po drugie ten jazgot może być od przepuszczającego sprzęgiełka,jeśli nie widać śladów haratania po wieńcu i trzeba to określić.Nieraz pomaga na przepuszczające sprzęgiełko wymoczenie w nafcie,bo pył z tarczy sprzęgłowej nie pozwala rolkom swobodnie się przemieszczać,można zregenerować sprzęgiełko poprzez wymianę rolek.
Grigs

Adrian Salino pisze: 20 lip 2024, 16:32 To musiałem pomylić się.Rozrusznik jest w każdyym razie ten oryginalny który był i działał

Obrazek
Rozrusznik jest oryginalny
Coś nie bardzo on odnowiony poza wyglądem
Sprawdź czy wirnik nie ma luzu góra-dół w tulejkach?.
Pokaż jak wyglądają zęby na bendiksie.
Adrian Salino

Tak wyglądają detale.Sprzęgiełko chodzi ,tulejki nowe ,elektromagnes nowy. Wieniec koła zamachowego jest troche poobijany
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Adrian Salino

Obrazek
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Awatar użytkownika
pop

Sprzęgiełka palcami nie sprawdzisz,zęby jakby zdarte od góry,przynajmniej tak widzę na zdjęciu,być może zęby są już zbyt krótkie,wszystko można wymierzyć.
Grigs

Adrian Salino pisze: 20 lip 2024, 21:38 Obrazek
Tak myślałem zęby podtarte od czoła u siebie miałem to samo, nie wygląda to jeszcze najgorzej.

Spróbuj ponacinać czubki zębów pod takim kątem:
Obrazek
A zobaczysz że pomoże
Awatar użytkownika
marek

Widać i słychać że bęndix źle zazębia. Stykają się tylko czubki zębów. Wygląda to tak że nigdy nie współpracowało dobrze. Może ktoś założył bendix z mniejszą ilością zębów. Rozrusznik wchodzi w gniazdo więc tam wszystkie odległości są stałe. A widać że zęby stykały się tylko czubkami. Ponieważ wieniec jest mocno skorodowany to może go przesmaruj to zęby będą się łatwiej wsuwać. Nawet gdy założysz nowy bendix to wieniec i tak do obrócenia lub wymiany. Mogła osłabnąć lub pęknąć sprężyna wysuwająca bendix lub jest po prostu za słaba tam są dwie sprężyny o różnej grubości i ktoś mógł je założyć odwrotnie. Ponieważ jak wspomniałem silnik staje przeważnie w tym samym miejscu to przed rozruchem należy przy pomocy np. łapki obrócić koło w inne miejsce. Lub bujnąć ciągnikiem na biegu To rzeźbiarstwo ale czasami pomaga jak się ciągnik odpala raz dziennie .Może masz źle wyregulowane cięgło pomiędzy automatem a dźwignią wysuwającą bendikx. Wtedy styki automatu załączają sią za wcześnie i zębatka bendiksu nie zdąży się dobrze zazębić z kołem. Cięgno należy wtedy skrócić. Tak wynika ze zdjęć. To tyle co można wywnioskować bez naocznego zbadania ,, pacjenta,, ;)
Czeslaw

Post autor: Czeslaw »

Dobrze jest jednak znać zasadę działania rozrusznika.Naciskając starter powinien najpierw elektromagnes zazębić dwa koła zębate (małe w rozruszniku i duże na kole zamachowym, chociaż do połowy szerokości ) Po tym ruchu zwora powinna złączyć dwa główne styki powodując kręcenie wirnika w rozruszniku. Zęby z czoła szlifuje się pod kątem 45 stopni w celu łatwiejszego zazębienia. Trzeba wiedzieć najpierw którą stronę. Wszystkie części do R7 i R7a są dostępne.
Adrian Salino

Podszlifowałęm zęby ,przyłożyłem się do tego. Pomierzyłem tez odległości zazębiania od rozrusznika do koła zamachowego.Wszytko jest okej. Podszlifowanie dało dobry efekt ale nie rozwiązało problemu.Teraz po prostu rzadko kiedy zazgrzyta,ale jednak. Na 8 prób odpalenia 1 raz nie zazębił.Tak więc skoro nadal się to dzieje to w miarę eksploatacji będzie się nasilało i tym sposobem potrace całkiem bendiks i wieniec koła.
Myślałem o odwróceniu wieńca,nie jestem w tym zielony bo już to kiedyś robiłem,z tym że do samochodu mniejszy.I kiedy ten wieniec z auta wygrzewałem w domowym piekarniku przed osadzeniem to jak wygrzać duży wieniec od zetora? chyba musiałbym zbudować jakieś palenisko. Inna sprawa to zbicie go z koła zamachowego- przecież ja już oczami wyobraźni widzę jak on pęka :)

Czesław- jeżeli są te części dostępne to poratuj kontaktem ,bo ja szukam długo i pytam kolegów i wychodzi na to że nie ma np bendiksa.
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Grigs

Czeslaw pisze: 22 lip 2024, 22:48 Dobrze jest jednak znać zasadę działania rozrusznika.Naciskając starter powinien najpierw elektromagnes zazębić dwa koła zębate (małe w rozruszniku i duże na kole zamachowym, chociaż do połowy szerokości ) Po tym ruchu zwora powinna złączyć dwa główne styki powodując kręcenie wirnika w rozruszniku. Zęby z czoła szlifuje się pod kątem 45 stopni w celu łatwiejszego zazębienia. Trzeba wiedzieć najpierw którą stronę. Wszystkie części do R7 i R7a są dostępne.
Części są ale nie są te same jak napisałem wcześniej:
https://www.youtube.com/watch?v=_A1THTlsp8I
Adrian Salino pisze: 23 lip 2024, 10:24 Podszlifowałęm zęby ,przyłożyłem się do tego. Pomierzyłem tez odległości zazębiania od rozrusznika do koła zamachowego.Wszytko jest okej. Podszlifowanie dało dobry efekt ale nie rozwiązało problemu.Teraz po prostu rzadko kiedy zazgrzyta,ale jednak. Na 8 prób odpalenia 1 raz nie zazębił.Tak więc skoro nadal się to dzieje to w miarę eksploatacji będzie się nasilało i tym sposobem potrace całkiem bendiks i wieniec koła.
Myślałem o odwróceniu wieńca,nie jestem w tym zielony bo już to kiedyś robiłem,z tym że do samochodu mniejszy.I kiedy ten wieniec z auta wygrzewałem w domowym piekarniku przed osadzeniem to jak wygrzać duży wieniec od zetora? chyba musiałbym zbudować jakieś palenisko. Inna sprawa to zbicie go z koła zamachowego- przecież ja już oczami wyobraźni widzę jak on pęka :)

Czesław- jeżeli są te części dostępne to poratuj kontaktem ,bo ja szukam długo i pytam kolegów i wychodzi na to że nie ma np bendiksa.
Można kupić kartusze gazowe z palnikiem, do tego dobrze jest się zaopatrzyć w termometr elektroniczny do mierzenia temperatury by nie przegrzać wieńca poza 90 stopni.

Przy takich robotach najlepiej jest zdjąć koło zamachowe i po podgrzaniu tylko wieńca do odpowiedniej temperatury zbijać np. przecinakiem w 3 innych miejscach.
Po zdjęciu i ostygnięciu wieńca z kołem zamachowym trzeba dobrze wyczyścić miejsca styku
Montaż analogicznie wieniec położyć na kole tak jak ma być i podgrzewając go w około lekko postukując młotkiem dla osadzenia na kole aż dojdzie do końca pilnując temperatury
Adrian Salino

Czy temperatura do 90 stopni wystarczy? pamiętam że wieniec wygrzewałem w piekarniku w temp 180 stopni
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Awatar użytkownika
pop

Zobacz na regulację (wkręt na widełkach albo wkręcany pociągacz na rdzeniu elektromagnesu),trzeba tak wyregulować, żeby rozrusznik włączał się po zazębieniu,jak nie trafi w zęby to tylko stuknie elektromagnes.Moj bratanek naprawia sprzęt w terenie i używa do zwalenia wieńca zwykłej opalarki,a w chłodnej porze dwóch.
Adrian Salino

No dobra Panowie, teraz pytanie konkretne.
Zamieniłem wieniec stroną. No i tak sobie patrzę,że tam nie ma ściętych bocznych skosów zębów. Czy to przejdzie???
Obrazek
Ferguson TEA 20
Zetor 25
Ostrówek K 162
Przyczepa D 44-B
Czeslaw

Post autor: Czeslaw »

Mizar sklep z częściami do traktorów tel 510 234 234. Tam kupiłem części do R7. Można telefonicznie zamówić i wytłumaczyć o jakie części chodzi.
Awatar użytkownika
marek

Znalazłem dwa koła zamachowe od osobówek i żadne zęby nie były szlifowane pod kątem.A tak z pamięci to nie kojarzę skosów na zębach wieńca. Skosy tylko na bendyxie. Odkręć automat i ręcznie wyciągnij sworzeń elektromagnesu; Porównaj długość wyciągnięcia z wielkością zazębienia zębatki z kołem wieńca, Przyłóż z boku cewkę elektromagnesu i zobaczysz w którym miejscu styki elektromagnesu załączają uzwojenie rozrusznika. Jeżeli załączanie nastąpi za wcześnie to skróć cięgno, Jeżeli to nie pomoże to będziesz musiał dać podkładkę dystansową między automatem a rozrusznikiem, tak by styki załączały się w momencie gdy zębatka rozrusznika była przynajmniej w połowie wieńca.
ODPOWIEDZ