Witam,może komuś się przyda.
Buduję łyżkę na tylny TUZ do C335
Szerokość 125cm,pojemność około 0.25-0.3m3
Całość blacha 4mm,wzmocnienia kątownik hutniczy 50x50x5,płaskownik 60x5,oraz ceownik 60x40.
Wywrot realizowany będzie za pomocą siłownika hydraulicznego,dwustronnego działania.
Więcej zdjęć z prac wieczorem.
Bardzo profesjonalnie Podoba mi się - ale uważam, że będzie za wąska. Tzn fajnie, że głęboka i pojemna, ale z doświadczenia swojego wiem, że nie wjedziesz tak, nawet z rozpędu, aby nabrać całą. Jak mam sporo większą, ale też ciągnik większy i nie daje rady.
Na dzień dzisiejszy do sypkich materiałów i równania gdybym robił od podstaw to minimalnie szersza niż szerokość ciągnika z którym by współpracowała, możliwie krótka, bo im dalej masz od osi kół tylnych ciężar tym szybciej dęba staje, mniejszy udźwig itd.
Prac cd.
Też myślałem nad szerszą,ale łyżka będzie mi głównie służyć do rozwiezienia piasku/ziemi na budowie tam gdzie koparko-ładowarka nie da rady.
Szersza wymagała by więcej wzmocnień/grubszego materiału.
Ile bym nie nabrał i tak będzie mi lżej niż jak miał bym wozić taczką.
Plan jest taki aby wbić się w górkę piasku/ziemi i później siłownikiem przechylić łyżkę w stronę traktora,powinno to trochę pomóc w pełnym załadowaniu. Jak wyjdzie zobaczymy za jakiś czas.
Oby działało Ja szukałem na szerokość ciągnika, bo jestem w stanie teraz równać teren - miałem wcześniej pożyczone takie ustrojstwo do rozpychania ziemi i gruzu jak robiliśmy drogę na działce - i wkurzające było to, że po bokach to co osuwało się, to najeżdżałem kołami i nie dało się utrzymać zadanej głębokości czy wysokości rozpychanego gruzu.
A z szerszą łyżką miałem na myśli, że w zamian za to zrobić krótszą, płytszą, a szerszą Moja w zasadzie mogłaby być też prawie połowę płytsza do prac ziemnych i byłoby idealnie. No ale że to gotowiec to nie będę już przerabiał, tym bardziej, że planuję ją też używać jako typowy "plecak" po założeniu burty na krótkim dystansie.