4011 zapowietrza się?
-
4011 zapowietrza się?
Witam, niedawno kupiłem ursusa 4011 i zauważyłem że po kilkunastu minutach jazdy, gdy się zagrzeje to jakby zapowietrza się. Jedzie normalnie np na 5 biegu, obroty 1600 czy 2000 i jak zejdę z obrotów i ponownie chcę przyspieszyć to wtedy zaczyna pykać w tłumik i za chwilę gaśnie. I wtedy muszę podpompować ręczną pompką, ale zaraz po zgaśnieciu pompka też jakby nie podaje paliwa, dopiero po ponad minucie pompwania podaje paliwo i wtedy ciągnik zapala i znowu jakiś czas silnik pracuje. Filtry paliwowe zmienione wszystkie, moc ma, pracuje równo, syfu w zbiorniku nie ma. Czy wina leży w pompce ręcznej?
Re: 4011 zapowietrza się?
Pompka ręczna nie ma udziału w zasadzie podczas pracy silnika. Zmień całą pompkę zasilającą razem z ręczną w komplecie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Fakt, mój błąd, chodziło mi dokładnie o zasilającą tzn cały komplet a napisałem reczna.
Dodam jeszcze że jakby w układzie cofało się paliwo. Gdy postoi np 24 h to nie odpali od razu tylko musi pokręcić z 6 razy, później robię przerwę, pompuję, i przy kolejnym podejściu za 4-5 odpala ale nie wchodzi od razu na obroty, trochę paparkocze, nierówno chodzi z 10 sekund i dopiero wszystko ustaje.
Dodam jeszcze że jakby w układzie cofało się paliwo. Gdy postoi np 24 h to nie odpali od razu tylko musi pokręcić z 6 razy, później robię przerwę, pompuję, i przy kolejnym podejściu za 4-5 odpala ale nie wchodzi od razu na obroty, trochę paparkocze, nierówno chodzi z 10 sekund i dopiero wszystko ustaje.
-
Na wyższych obrotach pompa potrzebuje więcej paliwa, a pompka na niskich z kolei jeszcze gorzej pewnie pompuje.
Nie zaszkodzi sprawdzić zaworka na wyjściu pompy wtryskowej czy utrzymuje ciśnienie.
Nie zaszkodzi sprawdzić zaworka na wyjściu pompy wtryskowej czy utrzymuje ciśnienie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
Wymieniłem pompkę zasilającą i zaworek zwrotny pompy, kąt wtrysku jest okej, sprawdziłem, zawory wyregulowałem bo luz był spory ale chyba znalazłem przyczynę. Uszczelki pod głowicami są delikatnie zapocone olejem i po odpaleniu i przyjrzeniu się zauważyłem mikro przedmuchy, malusieńkie pęcherzyki powietrza na uszczelkach, ledwo widoczne ale jednak. Sprawa prosta, są przedmuchy. I teraz tak, silnik jest w dobrym stanie, ma siłę, cisnienie oleju na wolnych obrotach 3.5 na wysokich idzie do 5. Oczywiście po zdjęciu głowic sprawdzę szczelność zaworów naftą i czy nie są bardzo pozapadane. Gdy okaże się że są okej to mogę po prostu założyć nowe uszczelki i składać? PS. Jakie uszczelki polecacie w takiej sytuacji? Czy lepiej dać do planowania, wymiany prowadnic itd? Nie wiem czy jest sens planować bo blok nie będzie ruszany.