Witam mam pytanie
Na jesieni pojawił się problem, gdy ciągnik pracuje pod obciążeniem np. w pługu coś stuka dźwięk wydobywa się chyba ze sprzęgła dzieje się tak tylko pod obciążeniem przy jeździe samym ciągnikiem wszystko jest dobrze, dzisiaj odśnieżałem pługiem do śniegu i było tak samo, ale wystarczyło podnieść podnośnik i gdy miał lekko przestało, może ktoś wie, jaka może być przyczyna
Stuki pod obciążeniem T25
-
Re: Stuki pod obciążeniem T25
Dodam jeszcze 1,5 roku temu remontowany był silnik i mechanik który robił zostawił stara tarczę sprzęgła miała grubość 7 mm i trochę wyrobiony frez pod wałek ale jeszcze miała pochodzić mówił
Czyli czeka powtórka z rozrywki.
Ukruszony ząb w przekładni głównej?
Problemy sprzęgłowe można próbować zdiagnozować okienkiem rewizyjnym.
Wywalony ząb w przekładni rewersu może by się dało wyczaić przez okienko rewizyjne sprzęgła łubkowego.
A i samo to sprzęgiełko też warto sprawdzić.
Wywalony ząb w przekładni rewersu może by się dało wyczaić przez okienko rewizyjne sprzęgła łubkowego.
A i samo to sprzęgiełko też warto sprawdzić.
wieloklin wewnętrzny/zewnętrzny wałka/tarczy sprzęgłowego lub luźne/uszkodzone sprzęgło łupkowe
Superol CB wykończył tyle silników, ile wódka ocaliła zwierząt na polowaniach.
Ja na dźwięku z okolic sprzęgła aż tak bardzo bym się nie opierał,bo to jest puste pudło rezonansowe i tam może być najgłośniej.Można zajrzeć do łubkowego,bo łatwo,ale raczej trzeba będzie rozkręcać więcej. Hamować koła ,sprawdzić w tył ,przód i na redukcyjnych może coś się rozjaśni.Ja pewnie od tego bym zaczął,stawiając traktor na kozłach i namierzał hałas swoją niezawodną rurką PCV
.