Witam.
Mam pytanie. Mam możliwości zakupu działki leśnej/lasu.
Wygląda to tak działka ma 2.65ha. Jest w niej 9 współwłaścicieli/ udziałowców?( tak jest na dokumentach które posiadają)
Każda z tych osób posiada swój " udział" różnie od 8 arów do 0.5ha. Czy kupiac łącznie np 1ha od części współwłaścicieli,będę mógł podzielić działkę i wyznaczyć tylko swoją własność?,czyli np.1ha. Jest to jedna dzialka, granice poszczególnych włascicieli sa umowne, spisane jakoś około 30 lat temu.
Zakup I podział działki leśnej
Re: Zakup I podział działki leśnej
Jeśli dobrze kojarzę to gdzieś na olx migneło mi podobne ogłoszenie, jakąś działka w lesie (np. pod pasiekę) a właścicieli sporo. Na moje ? Lepiej się w takie historie nie bawić. Kupić normalna działkę z porządkiem w papierach. Ja wiem że czasem cena kusi... Ale... Wszystko jest dobrze jak jest do dobrze, a potem wychodzą różne historie. Chciaz lepiej zapytać jakiegoś notariusza. Zapłacisz za niego, ale będziesz mieć pewność czy w to wchodzić.
Jeśli działka ma 9 współwłaścicieli, to ich udziały określone w liczbach arów mogą być umowne. Najczęściej w przypadku dziedziczenia nieruchomości otrzymuje się udział w częściach (np. 1/9, 3/4 itp.) w zależności od stopnia pokrewieństwa i ilości spadkobierców. Może się okazać, że obecni współwłaściciele mają prawo własności do niepodzielnej całości. Wówczas kupując udziały od np. 3 współwłaściciel nie stajesz się właścicielem np. 1ha z tych 2,65ha a tylko współwłaścicielem tej dzialki (2,65ha) w wysokości udziałów jakie miały osoby od których nabyłeś prawa własności.
Cała działka była własnością mojego pradziadka. Miał 10 dzieci,każde dostało 1/10 działki. Do czasów obecnych 2/10 zostało w rękach "rodzinnych".
Muszę dotrzeć do jakiś dokumentów darowizny/sprzedaży,jeśli się da odkupić i podzielić na własność będę coś działał. Las ponad 120lat,sosna. Warte zachodu.
Muszę dotrzeć do jakiś dokumentów darowizny/sprzedaży,jeśli się da odkupić i podzielić na własność będę coś działał. Las ponad 120lat,sosna. Warte zachodu.
-
Jeśli dobrze wiem to jeśli będziesz większościowym udziałowcem to będziesz mógł założyć sprawę w Sądzie i próbować przymusowo wykupić resztę
Rację ma kolega bergman. Jeżeli działka ma nieuregulowane granice , a jest kilku współwłaścicieli to możesz odkupić tylko poszczególne części współwłasności. Wtedy zmieni się wielkość Twojego udziału. A dokąd pozostaniesz tylko Ty i choć 1 współwłaściciel to działka będzie współwłasnością. A najgorsze we współwłasności jest to że każdy ze współwłaścicieli może wskazać że dany kawałek działki jest akurat jego bo przy współwłasności nie ma ustalonych granic poszczególnych działek. Piszesz że dziadek podzielił ten las na 10 udziałów czyli jak rozumiem na 10 osób ale 30 lat temu. Sprawdzałeś ilu z tych współwłaścicieli ubyło a ilu przybyło? Czy każdy na bieżąco załatwiał sprawy spadkowe i ewentualne nowe podziały w wielkości udziałów? Takie stare sprawy gdzie darowizny załatwiało się na kartce papieru lub tylko honorowo na ,, gębę,, prostuje się latami. Znajomemu odnalezienie wszystkich spadkobierców współwłasności do działki którą chciał wykupić deweloper i przeprowadzenie wszystkich spraw spadkowych zajęło kilka lat, ale metr tej działki kosztował 900 zł to było warto. Najprostszym wyjściem jest że przed notariuszem poszczególni współwłaściciele zrzekną się odpłatnie lub jako darowiznę swoich udziałów na Twoją rzecz , ale czy będą chcieli?? Nie sądzę. W myśl polskiej zasady ,,nie je ważne czyje co je ważne to je co je moje,, choć by ten mój kawałek bez reszty nie miał żadnej wartości.
marek kolega mati95 napisał, że jego pradziadek miał 10 dzieci i każde z nich dostało 1/10 działki. Wynika z tego, że nie mówimy tu o 30 latach a nawet o 50 wstecz, więc obecnie współwłaścicieli może być więcej niż posłów w Sejmie.
Masz w ogole te kilkaset tysiecy zlotych by odkupic te 2.6ha lasu?
Jak nie to szkoda walkowac temat...
Jak masz taka kupe siana to i tak prosciej bedzie sobie kupic inny las bez srania sie latami w urzedach.
Jak nie to szkoda walkowac temat...
Jak masz taka kupe siana to i tak prosciej bedzie sobie kupic inny las bez srania sie latami w urzedach.