Zmiana pompy wtryskowej w 1014 - Inna
- bizonursusz05
Zmiana pompy wtryskowej w 1014 - Inna
Witam, mam pytanie odnośnie zmiany pompy w ursusie 1014.
Chciałbym zmienić fabryczną pompę wtryskową na jakąś zagraniczną,
zastanawiam się nad dwoma markami pomp wtryskowych takich jak:
-John Deere
-Bosch
Jak wygląda przeróbka tych pomp żeby pasowała w miejsce starej pompy, i czy jest możliwa taka przeróbka
Dziękuje za każdą odpowiedź na ten temat.
Chciałbym zmienić fabryczną pompę wtryskową na jakąś zagraniczną,
zastanawiam się nad dwoma markami pomp wtryskowych takich jak:
-John Deere
-Bosch
Jak wygląda przeróbka tych pomp żeby pasowała w miejsce starej pompy, i czy jest możliwa taka przeróbka
Dziękuje za każdą odpowiedź na ten temat.
Re: Zmiana pompy wtryskowej w 1014 - Inna
Na pewno nie zakładaj paliwozernej John deere A dlaczego nie zregenerujesz starej przecież to bardzo dobre pompy
- bizonursusz05
Głównym powodem z rezygnacji tej pompy jest to że po prostu jest w stanie "szrotu" i wolałbym coś innego wsadzić niż wsadzać oryginalną, i to jest pierwszy powód.
Drugi powód jest taki że potrzebuje pompy takiej która poprawiła jakość "zbierania się" podczas jazdy.
Co do pompy John Deere sam nie wiem czy są paliwożerne gdyż! każdy inaczej twierdzi, w moim odczuciu nie jest najgorzej jeśli chodzi o paliwożerność JD ale również nie jest najlepiej z tym.
Trzeci powód jest to że chciałbym żeby owy 1014 miał trochę więcej mocy
Drugi powód jest taki że potrzebuje pompy takiej która poprawiła jakość "zbierania się" podczas jazdy.
Co do pompy John Deere sam nie wiem czy są paliwożerne gdyż! każdy inaczej twierdzi, w moim odczuciu nie jest najgorzej jeśli chodzi o paliwożerność JD ale również nie jest najlepiej z tym.
Trzeci powód jest to że chciałbym żeby owy 1014 miał trochę więcej mocy
Jak brakuje Ci trochę mocy w 1014, to wymień go na 1214. Zawsze to 20KM więcej i moment obrotowy wyższy o 65Nm.
- bizonursusz05
Dobrze, ale z czego ja wiem 1214 ma 6 sekcji a 1014 ma 4 sekcje czyli jak rozumiem dwie pozostałe mam zaślepić?
Miałem na myśli zamianę traktora, nie pompę.
Zmiana pompy to nie taka prosta sprawa. Nawet patrząc po filmikach, czy forach jak ktoś pracuje więcej ciągnikiem to i tak często wraca do oryginału.
Udaje sie przeważnie jak jest dostępna pompa z nowszej wersji tego samego silnika, albo jakiejś bliźniaczej konstrukcji.
Wersji pomp nawet tej samej pompy jest mnóstwo. Taka pompa przykładowa rotacyjna VE co pojazd to ma inne oznaczenia i sklada sie z różnych elementów.
Sam regulator obrotów musi pasować charakterystyką do silnika. W pompach z aktywnym przestawiaczem kąta wtrysku musi się on zmieniać też odpowoednieo.
Sam silnik ma jakąś wersje komory spalania w tłoku, czy glowice ukształtowana to konkretnego podania powtarza.
Z tym musi zgrywać sie podanie paliwa. Na sposób podania dawki ma wpływ, sam wtryskiwacz, rozmiar sekcji tłoczącej, kształt krzywki/ rampy w pompie ( zupełnie inny przy wtrysku bezpośrednim i do komory wstępnej) poruszającym elementem tłoczącym, rozmiar elementu tłoczącego, czy nawet zawory odcinajce na wyjściu z pompy, albo wymiary przewodów wtryskowych.
Trafić pompę z innego silnika, tak żeby wszystko działało jak trzeba nie jest łatwo.
Udaje sie przeważnie jak jest dostępna pompa z nowszej wersji tego samego silnika, albo jakiejś bliźniaczej konstrukcji.
Wersji pomp nawet tej samej pompy jest mnóstwo. Taka pompa przykładowa rotacyjna VE co pojazd to ma inne oznaczenia i sklada sie z różnych elementów.
Sam regulator obrotów musi pasować charakterystyką do silnika. W pompach z aktywnym przestawiaczem kąta wtrysku musi się on zmieniać też odpowoednieo.
Sam silnik ma jakąś wersje komory spalania w tłoku, czy glowice ukształtowana to konkretnego podania powtarza.
Z tym musi zgrywać sie podanie paliwa. Na sposób podania dawki ma wpływ, sam wtryskiwacz, rozmiar sekcji tłoczącej, kształt krzywki/ rampy w pompie ( zupełnie inny przy wtrysku bezpośrednim i do komory wstępnej) poruszającym elementem tłoczącym, rozmiar elementu tłoczącego, czy nawet zawory odcinajce na wyjściu z pompy, albo wymiary przewodów wtryskowych.
Trafić pompę z innego silnika, tak żeby wszystko działało jak trzeba nie jest łatwo.
Ursus 1614 miał mocniejszą skrzynię biegów 12/6. Skrzynia biegów 16/8 montowana w 1014 długo niepochodzi jak ją się połączy z silnikiem generującym 566Nm, gdzie oryginalnie było 347Nm a w 1214 moment obrotowy wynosił 412Nm.
- bizonursusz05
To zregeneruj pompę i po problemie.