Zastanawiam się nad zrobieniem ogrodzenia i początkowo myślałem o drewnie, ale zaczynam skłaniać się ku sztachetom metalowym. Drewno trzeba regularnie malować i ogólnie więcej przy tym zachodu. Czy ktoś z Was zdecydował się na płot z metalowych sztachet i może powiedzieć, jak to się sprawdza w praktyce?
https://pokrycia.pl/ogrodzenia-html/sztachety-stalowe
Chodzi mi o coś takiego
Sztachety metalowe
Sztachety metalowe
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 13:25 przez odst, łącznie zmieniany 1 raz.
- arekzkoparek
Re: Sztachety metalowe
Metalowy płot też co 3/4 lata pasuje odnawiać, bo blaknie.
Podejrzewam, że za chwilę pojawi się tu reklama ogrodzenia
Te posty zaraz po rejestracji prawie zawsze się tak kończą.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dopiero co skończyłem wymianę ogrodzenia z siatki na panele 3D długość 130 m koszt prawie 10 000. Bez Robocizny bo wszystko robiłem sam. Metalowe sztachety pewnie koszt ze 3 razy taki.A powiem szczerze w mojej okolicy nie widziałem takiego ogrodzenia pewnie ze względu właśnie na koszty.Czy pojawi się reklama zobaczymy. W temacie forum jest rolnictwo więc ,, każdy orze ja może,, 

Ponad 3 lata temu robiłem ogrodzenie ok. 240 m, to zdecydowałem się na siatkę ocynk + słupki betonowe. Od frontu kiedyś pewnie zrobię inaczej, ale na tamten czas sam materiał kosztował ok 5 tys. jak nie lepiej, przy czym słupki kupiłem za 50% ceny albo taniej. Też robiliśmy sami z pomocą znajomych, pierwszy raz w życiu takie coś
Wyszło idealnie równo wzdłuż, tylko nie wszystkie słupki na wysokość idealnie osadziłem - ale u mnie to potęguje skos terenu.

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- klusek-rolnik
Mam ogrodzenie przed domem ze sztachet drewnianych wykonanych ze świerku. Przed założeniem malowane czterokrotnie porządnym impregnatem. Wiszą już 5 sezon, od strony południowej i nie wymagają póki co malowania.
Mój tato ma ogrodzenie z sztachet metalowych. Nie wiem jaki był tego koszt żeby porównać z drewnem. Jak dla mnie wygląd drewnianych sztachet jest o wiele lepszy, ale to rzecz gustu.
Trwałość na pewno większa, aczkolwiek sztachety metalowe są na górnej krawędzi dość ostre, i przez zwyczajną nieuwagę skaleczyłem się już o nie kilka razy. Ewentualnie trzebaby założyć na nie takie nakładki plastikowe żeby się nie pokaleczyć.
Mój tato ma ogrodzenie z sztachet metalowych. Nie wiem jaki był tego koszt żeby porównać z drewnem. Jak dla mnie wygląd drewnianych sztachet jest o wiele lepszy, ale to rzecz gustu.
Trwałość na pewno większa, aczkolwiek sztachety metalowe są na górnej krawędzi dość ostre, i przez zwyczajną nieuwagę skaleczyłem się już o nie kilka razy. Ewentualnie trzebaby założyć na nie takie nakładki plastikowe żeby się nie pokaleczyć.