Sztachety metalowe

Rozmowy nie na temat
odst

Sztachety metalowe

Post autor: odst »

Zastanawiam się nad zrobieniem ogrodzenia i początkowo myślałem o drewnie, ale zaczynam skłaniać się ku sztachetom metalowym. Drewno trzeba regularnie malować i ogólnie więcej przy tym zachodu. Czy ktoś z Was zdecydował się na płot z metalowych sztachet i może powiedzieć, jak to się sprawdza w praktyce?
https://pokrycia.pl/ogrodzenia-html/sztachety-stalowe
Chodzi mi o coś takiego
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 13:25 przez odst, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arekzkoparek

Re: Sztachety metalowe

Post autor: arekzkoparek »

Metalowy płot też co 3/4 lata pasuje odnawiać, bo blaknie.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Podejrzewam, że za chwilę pojawi się tu reklama ogrodzenia ;) Te posty zaraz po rejestracji prawie zawsze się tak kończą.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Dopiero co skończyłem wymianę ogrodzenia z siatki na panele 3D długość 130 m koszt prawie 10 000. Bez Robocizny bo wszystko robiłem sam. Metalowe sztachety pewnie koszt ze 3 razy taki.A powiem szczerze w mojej okolicy nie widziałem takiego ogrodzenia pewnie ze względu właśnie na koszty.Czy pojawi się reklama zobaczymy. W temacie forum jest rolnictwo więc ,, każdy orze ja może,, :lol:
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ponad 3 lata temu robiłem ogrodzenie ok. 240 m, to zdecydowałem się na siatkę ocynk + słupki betonowe. Od frontu kiedyś pewnie zrobię inaczej, ale na tamten czas sam materiał kosztował ok 5 tys. jak nie lepiej, przy czym słupki kupiłem za 50% ceny albo taniej. Też robiliśmy sami z pomocą znajomych, pierwszy raz w życiu takie coś :D Wyszło idealnie równo wzdłuż, tylko nie wszystkie słupki na wysokość idealnie osadziłem - ale u mnie to potęguje skos terenu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Post autor: klusek-rolnik »

Mam ogrodzenie przed domem ze sztachet drewnianych wykonanych ze świerku. Przed założeniem malowane czterokrotnie porządnym impregnatem. Wiszą już 5 sezon, od strony południowej i nie wymagają póki co malowania.
Mój tato ma ogrodzenie z sztachet metalowych. Nie wiem jaki był tego koszt żeby porównać z drewnem. Jak dla mnie wygląd drewnianych sztachet jest o wiele lepszy, ale to rzecz gustu.
Trwałość na pewno większa, aczkolwiek sztachety metalowe są na górnej krawędzi dość ostre, i przez zwyczajną nieuwagę skaleczyłem się już o nie kilka razy. Ewentualnie trzebaby założyć na nie takie nakładki plastikowe żeby się nie pokaleczyć. :roll:
ODPOWIEDZ