Witam mam taką małą problem. Regenerowałem siłownik pneumatyczny hamulca przyczepy D-732 i przy obudowie było przykręcone takie coś.(zdjęcia podglądowe).Nie mam pojęcia co to jest. Może koś będzie wiedział co to i do czego służy. Z góry dziękuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam.
Jest to odpowietrznik. Jak tłok wychodzi z siłownika to przez ten odpowietrznik uchodzi powietrze z nad tłoka. Bez tego odpowietrzenia powietrze mogło by rozerwać gumową "harmonijkę" siłownika.
Było by łatwiej odpowiedzieć gdybyś dał zdjęcie jak i gdzie to było zamontowane. Mnie to absolutnie do niczego nie pasuje. Mogło być zamocowane przy siłowniku ale służyć do czegoś innego.Nie mieć nic wspólnego z hamulcami.Widzę na zdjęciach że ta przyczepa miała hamulec postojowy może to od niego.
Tak jak kolega Szubińska pisze są to filterki ujscia powietrza z drugiej komory pneumatycznych siłowników hamulcowych, są przymocowane na kołnierzu cylindra, w nowych siłownikach tego nie zauważyłem.
Bardzo dziękuje za odpowiedź szubińska i Arturwietnamczyk, bardzo mi pomogły. Niestety nie posiadam żadnych zdjęć sprzed Regeneracją siłownika. Nie wiem jednak, czy założę z powrotem ten filtr, jest strasznie skorodowany. Najlepiej byłoby zakupić nowy, ale nigdzie nie mogę znaleźć nic podobnego. Zobaczę jeszcze może coś wymyśle. Dziękuje z góry wszystkim i pozdrawiam.