jaki ciągnik polecacie

Rozmowy nie na temat
Esiok

jaki ciągnik polecacie

Post autor: Esiok »

ponieważ Ha przybywa już 7 i mam nadzieję że dojdzie, to c-4011 mnie męczy ta jazda co kupić w miarę tanio do małego remontu tak do 20max.Chyba najtaniej mtz 82 myślę też nad założeniem napędu do 4011 jaki był by koszt założenia jeżeli robiłbym to sam z tego co znajdę na złomie :?:
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Re: jaki ciągnik polecacie

Post autor: klusek-rolnik »

Może to przerost formy nad treścią ale ja dwa lata temu, na areał w granicach 12ha kupiłem 85 konną Renault 851.4s. Co prawda nie jest to ciągnik w limicie cenowym do 20 tysięcy, ale może warto jeszcze trochę się przemęczyć, odłożyć grosza i kupić coś w dobrych pieniądzach i niekoniecznie do remontu a do pracy?
Awatar użytkownika
Damian88

Post autor: Damian88 »

W tym przedziale to zdecydowanie MTZ 82, lub nieco drożej Zetor starszego typu z 4x4. Chyba że nie musi mieć przedniego napędu to i C-385 bedzie dobre.
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

No właśnie te starsze Zetory wydają się być bardzo rozsądne w porównaniu do C-360. Jakość wiadomo dużo lepsza, często jakieś wyposażenie się trafia, a ceny nieadekwatnie niższe. Chyba ludzie nieświadomi się boją i kupują polskie ulepy po PGR/SKR składane z 3 za większe pieniądze niż sprowadzony Zetor w stanie fabrycznym. Części chyba są dostępne, bo powinny pasować jak nie z nowszych Zetorów to z Ursusów, ważne tylko by był 4 cylindrowy.
Awatar użytkownika
Damian88

Z częściami nie ma problemu, tylko przy 4x4 unikałbym lekkiego mostu bo z nim już zaczynają sie schody. Nawet wersję bez napędu biją o głowę poczciwa 60, takie jak 57-6718 lub 5911-6911
Absentmided

Post autor: Absentmided »

Ja mam 1201 kupionego za 15 z dokumentami sprawnego. Tu masz coś takiego https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-urs ... 6IkTP.html
Alchemik

Post autor: Alchemik »

Zakładanie przedniego napedu do 4011 to ma chyba tylko sens jak lubimy takie zabawy i mamy dostęp do wielu narzędzi i maszyn w swoim warsztacie. To poprawi troche uciągu, ale mocy od tego nie przybędzie i prace dalej beda zajmować tyle samo.
Esiok

tu się z wami zgodzę zetory 4x4 stare bardzo dobre tylko ceny też dość duże ale za to chyba lepsze to niż mtz :)
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Jeśli brać opcje bez 4x4 to brał bym jeszcze pod uwagę Masseya Fergusona z silnikiem 4p (np 260 czy też troszkę drożej seria 500 i 600). Można znaleźć sprowadzone w pełni mechaniczne w dobrej cenie.
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Alchemik pisze: wczoraj, 9:44 Zakładanie przedniego napedu do 4011 to ma chyba tylko sens jak lubimy takie zabawy i mamy dostęp do wielu narzędzi i maszyn w swoim warsztacie. To poprawi troche uciągu, ale mocy od tego nie przybędzie i prace dalej beda zajmować tyle samo.
Ja myślę, że napęd jako tako ma dużo sensu, tylko trzeba pamiętać, że on nie służy by ciągnąć 4 skiby zamiast 3, tylko po to by jechać jak człowiek, a nie z nogą na blokadzie i dalej mielić kołami, albo żeby móc wcześniej wjechać z nawozem bez wtopy.
Problemem natomiast jest cena i to, że te napędy dorabiane z samochodów do C-360 nie cieszą się dobrymi opiniami, chyba przez brak zwolnic i ukręcanie półosi, a znowu napędy z ciągników są JESZCZE droższe. Jak chcemy 4x4 w takim ciągniku to pewnie najtaniej i tak wyjdzie kupić gotowego Zetora.
Esiok pisze: wczoraj, 11:23 tu się z wami zgodzę zetory 4x4 stare bardzo dobre tylko ceny też dość duże ale za to chyba lepsze to niż mtz :)
Ceny duże, ale tych starszych nie aż tak. MTZ na pewno bije na głowę całą serię UR1 (z 7745 łącznie) tym, że po prostu jest większy więc można śmiało zakładać do niego większe maszyny itd. i chyba szybszy. Nie wiem natomiast jak jest naprawdę z awaryjnością i ergonomią :lol: tych ciągników, bo różne legendy o tym krążą, choć 2 użytkowników co znam osobiście narzeka na nie. Słyszałem też teorie, że dobre się skończyły na tych z blaszanymi kabinami. Większy traktor i maszyny na pewno są warte uwagi jeśli masz zamiar rozwijać gospodarstwo, choć zastanawiam się jakim cudem da się rozwijać kilka ha? U nas by cię ceny ziemi czy dzierżawy zeżarły na dzień dobry, a tam gdzie tanio to pewnie plony takie, że większość płacze nad opłacalnością.
Awatar użytkownika
Damian88

MTZ szybszy na pewno będzie, Zetory 4x4 w wiekszości mają podaną predkość 25km/h. Jeszcze zależnie od ogumienia, ja mam u siebie dość spore rozmiary i dzieki temu ma mniej więcej prędkości C-4011. Kolejnym ciągnikiem o jakim myslałem był LTZ 55A ale niestety dość mało ich i cięzko zaczerpnąć opinii. Na pewno są korzystne cenowo ale nie wiadomo jak sie spisuje ten 4cyl silnik chłodzony powietrzem
Esiok

ltz podobno dobre sprzęty aczkolwiek czy jest sens zakładać ogumienie szersze do 4011 np:420/70R28 ile to zwiększy uciąg :?:
Awatar użytkownika
Damian88

Mam dokladnie takie ruskie radialki już dobre 20 lat albo i lepiej, osobiście jestem zadowolony, Ale nie jest to jakas znaczna odczuwalna różnica
Alchemik

Post autor: Alchemik »

qkohe155 pisze: wczoraj, 13:58
Problemem natomiast jest cena i to, że te napędy dorabiane z samochodów do C-360 nie cieszą się dobrymi opiniami, chyba przez brak zwolnic i ukręcanie półosi, a znowu napędy z ciągników są JESZCZE droższe. Jak chcemy 4x4 w takim ciągniku to pewnie najtaniej i tak wyjdzie kupić gotowego Zetora.
Do tego dochodzi możliwy problem z legalnym przeglądem technicznym, przy sprzedaży nikt nie zwróci zainwestowanych pieniedzy, bo jest to w pewnym sensie ,,ulep" i tak dalej. Dlatego napisałem, że to bez sensu.

qkohe155 pisze: wczoraj, 13:58 Ja myślę, że napęd jako tako ma dużo sensu, tylko trzeba pamiętać, że on nie służy by ciągnąć 4 skiby zamiast 3, tylko po to by jechać jak człowiek, a nie z nogą na blokadzie i dalej mielić kołami, albo żeby móc wcześniej wjechać z nawozem bez wtopy.
Większość tych problemów można zminimalizować dodając balast, zalewając koła cieczą, zmieniając opony na szersze, czy używając kół bliźniaczych (zalenie co potrzebujemy i jaki mamy dojazd na pola)

Po dniach spędzanych w warsztacie poświęconych na założenie przedniego napędu okaże się, że mielibyśmy za ta cene jumza który pociągnie większy pług i szybciej niż ten ursus 4011 z przednim napedem. Nie mówiąc już o jakims mtz 82, czy jakims z ciężkich ursusow

// co do LTZ kiedyś w okolicy byl jeden z silnikiem chłodzonym powietrzem. Generalnie właściciel byl zadowolony, silniki są dość dobre o ile nie miały przygód z przegrzaniem itp. Sporo czesci silnikowych pasuje od t25. Po czasid wlasciciel go sprzedał vo powekszal gospodarstwo i po czasid wrocil do ltz, ale ttm razem z silnikem d65 jumza chlodzonym cieczą, ale nie mial go długo ( nid znam powodów, chyba gdzieś sie nie mieścił)
Gorzej z resztą czeci do LTZ, z niektórymi moze byc problem. Kiedyś czytając na rosyjskim forum podobno problem z dostępem do czesci dla jednej z wersji przedniego napedu byl nawet w Rosji i konieczne byly kombinacje. Z innymi częściami do skrzyni itp tez moze byc problem.
Pod tym wzgledem mtz to napewno leszy wybór.
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Przegląd to już od diagnosty zależy. Pieniądze odzyskać bardzo prosto - sprzedać osobno napęd i dostaniesz ile wydałeś + inflacja bo nowych i tak nie ma. A jeśli robiłeś samemu to możesz czasem nawet zarobić.
Martek

Post autor: Martek »

Esiok pisze: wczoraj, 17:37 ltz podobno dobre sprzęty aczkolwiek czy jest sens zakładać ogumienie szersze do 4011 np:420/70R28 ile to zwiększy uciąg :?:
A masz wszystko jak z fabryki, czy okradzionego golasa?
Normalnie miales 3 talerze obciaznikow na kolo, akumulatory 2x6v czyli 50kg, i kabine z rama orali tym od wrzesnia do grudnia dziesiatki hektarow rocznie i w miare dobrze szlo.
Protektor dobry? Radialne, czy diagonalne, jakie cisnienie powietrza?

Po wrzuceniu 16.9R28 i bedzie juz czuc poprawe uciagu.
ODPOWIEDZ