Trójwskaźnik Sensor MILA + Regeneracja wskaźnika oryginalnego

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
BPC

Trójwskaźnik Sensor MILA + Regeneracja wskaźnika oryginalnego

Post autor: BPC »

Cześć wszystkim,

W moim oryginalnym trójwskaźniku Mera-KFM mam niesprawny wskaźnik temperatury. Rozebrałem trójwskaźnik i stwierdziłem, że na stan obecny mojej wiedzy i umiejętności poza podmianką nie mam pomysłu jak to naprawić.

Postanowiłem kupić dostępny na allegro trójwskaźnik marki Sensor MILA z nadzieją, że może da radę cały wskaźnik temperatury jakoś przełożyć. Dzisiaj doszedł i postanowiłem się podzielić wrażeniami jakby ktoś miał podobny pomysł

Pierwsze wrażenia tak ogólnie dość dobre
Obrazek
Obrazek
Obudowa i "cyferblat" metalowe a szybka szklana a nie z pleksy.

Niestety jako dawca czujnika temperatury do oryginalnego się nie nadaje
Obrazek
Obrazek
W oryginalnym mocowanie całości mamy przez nakrętkę, tutaj są przewiercone otwory w obudowie i mocowanie mamy na dwie śrubki do obudowy. Sam czujnik ma kompletnie inną konstrukcję i tarczy z podziałką niestety też nie da się przełożyć.

Sama szybka na przekładkę się nada, tak samo obręcz zewnętrzna, obudowa i plastikowe tulejki pod żarówki, co akurat u mnie się przyda bo mam stopioną tulejkę od świateł długich.

Także w tym przypadku będę na razie miał założony cały ten nowy trójwskaźnik, jako że uznaję wskazanie temperatury jako dość istotne ale w dalszym ciągu będę próbował zregenerować oryginalny jeżeli wykombinuję co z tym wskaźnikiem zrobić.

Jakby ktoś chciał kupić taki sam to trzeba jeszcze uważać na jedną rzecz. Do mnie dotarł trójwskaźnik bez jednego elementu mocującego a dostarczone nakrętki nie pasują na śruby mocujące.
Obrazek
Trochę kicha. Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówi że tak samo wygląda to w pozostałych trzech wskaźnikach, który miał na stanie także możliwe, że taka po prostu jest jakość tych wskaźników.

Z faux pas do zestawu dodają podkładkę stalową pod obudowę czujnika, którą wkręca się blok. Ta powinna być rzecz jasna miedziana inaczej możemy spodziewać się wycieku.

Ma ktoś już jakiś patent jak w oryginalnym wymienić lub naprawić wskaźnik temperatury? Pierwotnie liczyłem, że to zwykła termopara ale jak zobaczyłem co się dzieje w środku to jednak nie ma tak łatwo :D
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Trójwskaźnik Sensor MILA + Regeneracja wskaźnika oryginalnego

Post autor: Ursus »

Filip z tego co mi kiedyś mówił, to nie da się niestety właśnie zregenerować tych starych wskaźników nawet za pomocą nowszych, teoretycznie tej samej firmy.
https://sklep.retrotraktor.pl/pl/p/Troj ... kaznik/109
Bo też miałem taki pomysł, ale u siebie tymczasowo założyłem po prostu taki współczesny do czasu znalezienia oryginału sprawnego.
Tak czy inaczej w C-328, przynajmniej na początku produkcji, powinien być wskaźnik bez kontrolki świateł długich.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
BPC

Re: Trójwskaźnik Sensor MILA + Regeneracja wskaźnika oryginalnego

Post autor: BPC »

Ursus pisze: dzisiaj, 20:55 Bo też miałem taki pomysł, ale u siebie tymczasowo założyłem po prostu taki współczesny do czasu znalezienia oryginału sprawnego.
No i u mnie póki co będzie tak samo, chyba że mnie natchnie i jakimś cudem coś wymyślę. Na razie mam w planach spróbować napełnić od nowa kapilarę glikolem. Jak już zepsute to bardziej nie zepsuję :D
Tak czy inaczej w C-328, przynajmniej na początku produkcji, powinien być wskaźnik bez kontrolki świateł długich.
No i ciekawe właśnie czy u mnie był już wymieniany ten trójwskaźnik czy od nowości był z tą kontrolką. Tak czy owak chcę ją zachować bo lubię światełka :D

Zamówiłem ten trójwskaźnik z waszego sklepu. Części z tego tańszego tak czy owak przydadzą mi się do regeneracji oryginalnego a może i nawet częściowo do dwuwskaźnika z 40stki.
Ursus C-4011 1968r., Ursus C-328 1962r.
ODPOWIEDZ